Weather Icon
Εξοπλισμοί , Κύπρος 26 Ιουλίου 2020

SignalGeneriX | Τεράστια άλματα στον τομέα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας

SignalGeneriX | Τεράστια άλματα στον τομέα της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας

Δεν αποτελεί υπερβολή το γεγονός ότι ορισμένα χρόνια πριν, o όρος “Κυπριακή Αμυντική Βιομηχανία” ήταν για το ευρύ κοινό άγνωστος. Σήμερα ωστόσο, εν έτη 2020 τα πράγματα είναι διαφορετικά. 

Η SignalGeneriX, η μικρομεσαία επιχείρηση με έδρα την Λεμεσό, έχει καθιερωθεί πλέον στον τομέα της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για διάφορες βιομηχανίες,  με ένα σημαντικό μέρος των εργασιών της  να επικεντρώνεται σε προϊόντα  τα οποία χρησιμοποιούνται για την  Άμυνα και Ασφάλεια.

Το μεγαλύτερο επιστέγασμα της σκληρής και μεθοδικής εργασίας που επιτελείται, αποτελεί η πρόσφατη επιλογή της για συμμετοχή σε 4 προγράμματα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕDIDP), κατατάσσοντας την εταιρεία στην 4η θέση  σε αριθμό συμμετοχών σε επιτυχημένα έργα, σε σύνολο 441 συμμετεχόντων οργανισμών. Τα προγράμματα EDIDP που έχουν σκοπό τη συγχρηματοδότηση της από κοινού ανάπτυξης νέων Ευρωπαϊκών αμυντικών τεχνολογιών και εξοπλισμού που θα χρησιμοποιούνται από τους Ευρωπαϊκούς στρατούς τα επόμενα χρόνια, θα  χρηματοδοτήσουν συνολικά 16 έργα με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ! 

Παράλληλα η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την επιτυχία και άλλων εγχώριων εταιρειών και οργανισμών Έρευνας και Καινοτομίας, τοποθετεί την Κύπρο στον χάρτη της Αμυντικής Βιομηχανίας για τα καλά και αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι Κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις.

Ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Δρ. Τάσος Κουνούδης σε αποκλειστική συνέντευξη που μας παραχώρησε, παρουσιάζει τα έργα  στα οποία συμμετέχει η SignalGeneriX αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην επιτυχία της.

Η εταιρεία

Η SignalGeneriX ειδικεύεται εδώ και 15 χρόνια στον σχεδιασμό και ανάπτυξη  καινοτόμων ηλεκτρονικών συστημάτων βασιζόμενη στην εξειδίκευση της σε τεχνολογίες ψηφιακής επεξεργασίας σημάτων και επικοινωνιών. Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Λεμεσό, το άρτια καταρτισμένο και ταλαντούχο προσωπικό των 15 μηχανικών και επιστημόνων, σχεδιάζει και παράγει ολοκληρωμένα συστήματα τα οποία ενσωματώνονται σε βιομηχανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για βιομηχανίες όπως οι τηλεπικοινωνίες, η ιατρική, η υγεία, η άμυνα και ασφάλεια.

Η εταιρεία έχει αναπτύξει στις εγκαταστάσεις της πρωτοποριακά επιστημονικά εργαστήρια που υποστηρίζουν την έρευνα για ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων όπως και βιομηχανικές υποδομές για την παραγωγή και έλεγχο ποιότητας των καινοτόμων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Η έρευνα και η ανάπτυξη είναι στοιχεία του DNA της εταιρείας η οποία διαθέτει ένα ευρύ πορτφόλιο δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πατέντες) τα οποία καλύπτουν από έξυπνους αισθητήρες μέχρι αμυντικά συστήματα και τηλεπικοινωνίες.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι σύμφωνα με το Δρ. Κουνούδη η αγάπη και το πάθος για το αντικείμενο της δουλειάς και την καινοτομία καθώς και η διαρκής ανάγκη για βελτίωση, αφού ουδέποτε υπάρχει εφησυχασμός. Η εταιρεία επενδύει ανελλιπώς τα τελευταία 15 χρόνια τόσο στις υποδομές της, όσο και στο επιστημονικό της δυναμικό, ούτως ώστε να μπορεί να συνεργάζεται αλλά και να ανταγωνίζεται πολλές φορές με επιτυχία, με διεθνείς εταιρείες κολοσσούς. Οπότε η συγκεκριμένη επιτυχία δεν αποτελεί απλώς μία τυχαία συμμετοχή σε επιτυχημένα προγράμματα, αλλά το αποτέλεσμα μίας μακροχρόνιας επένδυσης και εξειδίκευσης η οποία έχουν φέρει την εταιρεία σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο εφάμιλλο των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών της Ευρώπης.  Σήμερα η εταιρεία, η οποία λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001 και ISO 27001 πέραν της αναγνώρισης που χαίρει στον βιομηχανικό τομέα και της ηγετικής θέσης που κατέχει σε θέματα έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της στην Κύπρο, συνδράμει με την τεχνογνωσία της και τις τεχνολογίες της σε κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες όπως μεταξύ άλλων το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης οποιαδήποτε στιγμή αυτό απαιτηθεί.

Όπως μας εξήγησε ο Δρ Κουνούδης – ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του τομέα Αμυντικής Βιομηχανίας του Κυπριακού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Έρευνας και Καινοτομίας, και εκπρόσωπος της Κυπριακής Αμυντικής Βιομηχανίας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας – οι Κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν, συστήματα για την Άμυνα και Ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας που να είναι εφάμιλλα με συστήματα τα οποία προμηθευόμαστε από το εξωτερικό, προσφέροντας τεράστιες εξοικονομήσεις, επιχειρησιακή ποιότητα αλλά και την απαραίτητη εμπιστευτικότητα. Η ανάπτυξη Εθνικών αμυντικών συστημάτων όπως μας ανάφερε ο Δρ. Κουνούδης, πρέπει να υιοθετηθεί και από την χώρα μας. Οι Κυπριακές εταιρείες με την συμμετοχή τους στον σχεδιασμό και ανάπτυξη της επόμενης γενιάς Ευρωπαϊκών Αμυντικών προϊόντων έχουν αποδείξει ότι μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στην  χώρα μας. Ο ίδιος, ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, με εξειδίκευση στην ψηφιακή επεξεργασία σημάτων (DSP), εξηγεί ότι η ενασχόληση του με τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ηλεκτρονικών συστημάτων για την Αμυντική Βιομηχανία άρχισε περίπου πριν είκοσι χρόνια κατά την διάρκεια της εργασίας του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για την Defence Evaluation and Research Agency (DERA) του Ηνωμένου Βασιλείου. Η αγάπη του για την Κύπρο και συγκεκριμένα την γενέτειρα του Λεμεσό, τον οδήγησαν στην δημιουργία την SignalGeneriX το 2005 με όραμα η εταιρεία να ηγηθεί στον σχεδιασμό και παραγωγή καινοτόμων ηλεκτρονικών προϊόντων.

Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχει η SignalGeneriX είναι:

LOTUS: Ανάπτυξη ενός Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Χαμηλής Παρατηρησιμοτητας (RPAS). 

Το πρόγραμμα LOTUS ασχολείται με τον λεπτομερή σχεδιασμό και την ανάπτυξη  ενός αξιόπιστου και διαλειτουργικού Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροχήματος Χαμηλής Παρατηρησιμοτητας (RPAS) για χρήση σε αποστολές…

Η συνέχεια του άρθρου στο defenceredefined.com.cy

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube