Ο επικεφαλής του πυρηνικού παρατηρητηρίου των Ηνωμένων Εθνών, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, θα ταξιδέψει στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, καθώς το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης εμπλουτίζει ουράνιο, ένα βήμα πριν από τα επίπεδα οπλοποιίας και η διεθνής εποπτεία παραμένει περιορισμένη, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τετάρτη.

Η επίσκεψη θα συμπέσει με μια διάσκεψη για την πυρηνική ενέργεια που θα πραγματοποιήσει το Ιράν στην κεντρική πόλη Ισφαχάν, η οποία φιλοξενεί ευαίσθητες εγκαταστάσεις εμπλουτισμού και αποτέλεσε στόχο μιας προφανώς ισραηλινής επίθεσης στις 19 Απριλίου.

Συμπίπτει επίσης με τις ευρύτερες περιφερειακές εντάσεις στη Μέση Ανατολή που φουντώνουν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων κατά της ναυσιπλοΐας από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

Στο Ιράν 6-7 Μάϊου

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας θα επισκεφθεί το Ιράν στις 6 και 7 Μαΐου, ανακοίνωσε η υπηρεσία που εδρεύει στη Βιέννη. Δεν διευκρίνισε το πρόγραμμά του ή τις συναντήσεις του.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση περιέγραψε τη διάσκεψη στο Ισφαχάν ως «διεθνές συνέδριο για τις πυρηνικές επιστήμες και τεχνικές».

Ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας επικαλέστηκε τον Μοχάμεντ Εσλάμι, τον επικεφαλής του πολιτικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ο οποίος δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Γκρόσι θα παραστεί στο συνέδριο και θα συναντηθεί μαζί του και με άλλους αξιωματούχους.

«Είμαι βέβαιος ότι οι ασάφειες θα επιλυθούν και μπορούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τον οργανισμό στο πλαίσιο των εγγυήσεων και» της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Eslami.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και του ΔΟΑΕ έχουν αυξηθεί από τότε που ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς το 2018 την Αμερική από την πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Έκτοτε, το Ιράν έχει εγκαταλείψει όλα τα όρια που έθεσε η συμφωνία στο πρόγραμμά του και διαθέτει πλέον αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για «αρκετές» πυρηνικές βόμβες, αν επέλεγε να τις κατασκευάσει, προειδοποίησε ο Γκρόσι.

Οι κάμερες παρακολούθησης του ΙΑΕΑ έχουν διακοπεί, ενώ το Ιράν έχει αποκλείσει ορισμένους από τους πιο έμπειρους επιθεωρητές του οργανισμού.

Το Ιράν πάντα αρνιόταν ότι επιδιώκει πυρηνικά όπλα, λέγοντας ότι το ατομικό του πρόγραμμα είναι για καθαρά πολιτικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και ο ΙΑΕΑ λένε ότι το Ιράν είχε ένα οργανωμένο στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι το 2003.

Η τελευταία αξιολόγηση της αμερικανικής κοινότητας πληροφοριών αναφέρει ότι το Ιράν «δεν αναλαμβάνει επί του παρόντος τις βασικές δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων που είναι απαραίτητες για την παραγωγή μιας δοκιμαστικής πυρηνικής συσκευής».

Ναυτεμπορική