REAL TIME |

Στρατηγικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου η Τουρκία! Πως “μπλέκεται” η Ελλάδα;

Στρατηγικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου η Τουρκία! Πως “μπλέκεται” η Ελλάδα;

Πέρυσι, η Τουρκία έγινε ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικών προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο. Η χώρα έλαβε το 18% του ντίζελ, του πετρελαίου εσωτερικής καύσης, των καυσίμων αεροσκαφών και άλλων διυλισμένων προϊόντων που εξάγονταν δια θαλάσσης από τη Ρωσία. Οι ρωσικές προμήθειες αποτελούσαν το 81% των εισαγωγών της. Δεν χρειάζεται όμως η Τουρκία όλο τον όγκο των προϊόντων για τις δικές της ανάγκες. «Η Τουρκία έχει γίνει στρατηγικός κόμβος για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου που προορίζονται για την ΕΕ, δημιουργώντας δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια φορολογικά έσοδα για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», δήλωσε ο Μάρτιν Βλαντιμίροβ, ειδικός σε θέματα ενέργειας στο Κέντρο Μελέτης της Δημοκρατίας (CSD).

Σύμφωνα με την έρευνα του CSD και του Κέντρου Ερευνών Καθαρού Αέρα και Ενέργειας (CREA), αφού η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικών πετρελαιοειδών στις 5 Φεβρουαρίου 2023, οι χώρες του μπλοκ εισήγαγαν 5,16 εκατ. τόνους πετρελαϊκών προϊόντων αξίας 3,1 δισ. ευρώ μέσω τουρκικών λιμανιών (Τζεϊχάν, Μαρμαρά Ερεγκλίσι και Μερσίν ). Ωστόσο, αυτά τα λιμάνια δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις ανακύκλωσης. Παράλληλα, το 86% (σε νομισματικούς όρους) των εισαγωγών ιδίων προϊόντων πετρελαίου έγινε από τη Ρωσία.

Μια ανάλυση συγκεκριμένων μεταφορών φορτίου δείχνει ότι ευρωπαϊκές εταιρείες μπορεί να αγοράζουν ρωσικά προϊόντα πετρελαίου που έχουν αναμειχθεί σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στα τουρκικά λιμάνια ή απλώς επανεξάγονται, ανέφερε η έκθεση CSD και CREA. Για παράδειγμα, τον Μάιο του 2023, ο τερματικός σταθμός Τορός Τζεϊχάν έλαβε 26.923 τόνους βενζίνης από το Νοβοροσίσκ. Δέκα ημέρες αργότερα, ο ίδιος όγκος φυσικού αερίου και πετρελαίου στάλθηκε από αυτόν τον τερματικό σταθμό στο ελληνικό διυλιστήριο πετρελαίου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

Η Ρωσία, οι ηγέτες της οποίας επιμένουν να διακόψουν όλους τους δεσμούς με τη Δύση, και η Τουρκία έχουν εκμεταλλευτεί ένα κενό στους κανόνες κυρώσεων της ΕΕ. Επιτρέπουν την αγορά προϊόντων από ρωσικό πετρέλαιο σε περίπτωση επεξεργασίας μεγάλου όγκου. Για παράδειγμα, τα ινδικά διυλιστήρια προμηθεύουν προϊόντα από ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ. Ωστόσο, τα τουρκικά λιμάνια δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας.

Από την επιβολή του εμπάργκο στις αρχές Φεβρουαρίου 2023 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024, η Τουρκία εισήγαγε ρωσικά προϊόντα πετρελαίου αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 105% περισσότερα από την προηγούμενη ίδια περίοδο. Και οι εξαγωγές καυσίμων της στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 107% την ίδια περίοδο.

Ο προϋπολογισμός της Ρωσίας κέρδισε 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ από την προμήθεια πετρελαϊκών προϊόντων στην Τουρκία, γεγονός που επέτρεψε στη Μόσχα να «συνεχίσει τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι ρωσικές προμήθειες καυσίμων στην ΕΕ πραγματοποιήθηκαν επίσης μέσω του τερματικού σταθμού Ντιορτγιόλ, που βρίσκεται στην ομώνυμη πόλη, Ντιορτγιόλ, όπου επίσης δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις επεξεργασίας, έγραψαν οι Financial Times τον Ιανουάριο.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, λάμβανε κυρίως ιρακινό πετρέλαιο σιδηροδρομικώς και το μετέφερε σε τάνκερ. Στη συνέχεια όμως άρχισε να δέχεται ενεργά τανκς. Μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2023, έλαβε 9,2 εκατομμύρια βαρέλια (σχεδόν το 90% όλων των θαλάσσιων προμηθειών) από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Kpler. Μέρος αυτού του καυσίμου αγοράστηκε από την ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ).

Προηγουμένως, η εταιρία επίσημα σταματήσει να εργάζεται με προμήθειες από τη Ρωσία επειδή είχε συμβόλαια με το Πεντάγωνο. Όμως τα ρωσικά βαρέλια συνέχισαν να φορτώνονται σε αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στις ευρωπαϊκές βάσεις καθώς έφτασαν στα διυλιστήρια της εταιρείας, αλλάζοντας χέρια στην πορεία και ανακατεύοντας τα αποθέματα του Ντιορτγιόλ με καύσιμα άλλων χωρών.

ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube