Weather Icon
Κύπρος , Ρωσία 25 Ιουνίου 2020

Μέρα της κρίσης για οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας

Μέρα της κρίσης για οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας
  Aντώνης Αντωνίου   
H σημερινή μέρα θα είναι καθοριστική για τις μετέπειτα οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας. Σε τηλεδιάσκεψη θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αλλαγή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χώρων.
Πρόθεση που εκφράστηκε αρχικά από τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια εφαρμόστηκε και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με την Κύπρο να είναι η πρώτη χώρα που έλαβε το επίσημο φιρμάνι, με το οποίο στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο σε ποσοστό μέχρι 15% αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας.
Το θέμα έτυχε εκτενούς συζήτησης τις τελευταίες βδομάδες, τόσο σε επίπεδο Υπουργείου Οικονομικών όσο και σε επίπεδο ιδιωτών παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών και είναι κοινή διαπίστωση πως από τη στιγμή που υπάρχει πολιτική απόφαση για τη συγκεκριμένη αλλαγή, δεν μπορούν να γίνουν πολλά για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη η οποία προφανώς θα αποδυναμώσει τις πρόνοιες για αποφυγή της διπλής συμφωνίας και θα καταστήσει τη χώρα λιγότερη ελκυστική για Ρώσους επιχειρηματίες.

 

Η προσπάθεια από κυπριακής πλευράς φαίνεται να επικεντρώνεται σε δύο βασικά σημεία: 

Aπό τη μία, να γίνουν και κάποιες επιπρόσθετες αλλαγές που θα βελτιώσουν την υφιστάμενη συμφωνία για να διατηρήσει την ελκυστικότητα της, ασχέτως αν η πρόθεση της Ρωσίας εφαρμοστεί.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο θα επικεντρωθεί η κυπριακή πλευρά, είναι πως η συγκεκριμένη αλλαγή θα εφαρμοστεί με όλες τις χώρες με τις οποίες διατηρεί παρόμοιες συμφωνίες η Ρωσική Ομοσπονδία, με έμφαση αυτές στις οποίες έχουν την έδρα τους αρκετές εταιρείες ρωσικών συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται πως μετά την Κύπρο, αντίστοιχες επιστολές στάλθηκαν και σε Μάλτα και Λουξεμβούργο. Μάλιστα, στην περίπτωση της Μάλτας, επειδή ενδεχομένως δεν υπήρξε κάποια αντίδραση στο αίτημα, οι ρωσικές Αρχές ετοίμασαν νομοσχέδιο στο οποίο προβλέπεται η κατάργηση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Επαγγελματικοί κύκλοι εκτιμούν πως ενδεχομένως αυτό να έγινε για να σταλεί και το μήνυμα σε εμάς ότι δεν αστειεύονται με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Από την άλλη βέβαια, φαίνεται ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια από πλευράς Ρωσίας προς την κατεύθυνση της Ολλανδίας, η οποία ενδεχομένως να αποτελεί την πρώτη χώρα στην οποία υπάρχουν εγγεγραμμένες εταιρείες ρωσικών συμφερόντων. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη έγνοια σε κυπριακό επίπεδο, να μη βρεθεί, δηλαδή, στο τέλος της μέρας σε ευνοϊκότερη θέση η Ολλανδία και να μεταφέρουν εκεί την έδρα τους ρωσικές επιχειρήσεις.

 

Πάντως, Ρωσία και Ολλανδία δεν διατηρούν καλές διπλωματικές σχέσεις και δεν είναι βέβαιο τι τελικά θα γίνει. Και αυτό είναι κάτι που θα επιδιώξει η κυπριακή πλευρά να μάθει στη σημερινή διάσκεψη. 
 
Οι όποιες αλλαγές τελικά αποφασιστούν, θα έχουν ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2021 και θεωρείται πως θα αποτελέσουν ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών, αφού στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρηματικές σχέσεις που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο.

 

Βέβαια, η συγκεκριμένη τάση άρχισε να διαφοροποιείται τα τελευταία χρόνια για πολλούς και διάφορους λόγους. Ωστόσο, οι Ρώσοι παρέμεναν η κύρια αγορά για τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών.

 

Της κυπριακής πλευράς στη διαβούλευση θα ηγηθεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή και από πλευράς Ρωσικής Ομοσπονδίας ο υφυπουργός Αλεξέι Σαζάνοβ.
 
Πάντως, δεν πρέπει να αποκλείεται αν το ζήτημα δεν καταλήξει ικανοποιητικά σε τεχνοκρατικό επίπεδο, να τεθεί και σε πολιτικό. Πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε, μεταξύ άλλων και το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. 
Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube