Weather Icon
ΗΠΑ , Πολωνία 24 Ιουνίου 2020

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μεταφορά δεκάδων F-16 στην Πολωνία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη μεταφορά δεκάδων F-16 στην Πολωνία

© AP Photo / Alik Keplicz

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Πολωνίας θα έχουν συνάντηση στον Λευκό Οίκο. Στο επίκεντρο η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Τι εξετάζεται για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Την ανάπτυξη 2.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία -σχεδόν διπλάσιων των αρχικά εκτιμώμενων- σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της πολωνικής εφημερίδας «Dziennik Gazeta», εν όψει της επίσκεψης του Πολωνού Προέδρου στην Ουάσινγκτον.

Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, παράλληλα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αναμένεται να μεταφέρει 30 μαχητικά F-16, τα οποία σήμερα βρίσκονται στη Γερμανία, ενώ οι πολωνικές Αρχές εκτιμάται ότι θα λάβουν πέντε μεταχειρισμένα αεροσκάφη C-130 Hurcules.

Στην ατζέντα των επικείμενων επαφών, οι οποίες θα λάβουν χώρα στον Λευκό Οίκο, συμπεριλαμβάνεται και η υπογραφή του Συμφώνου Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών, το οποίο θα ορίζει το καθεστώς συνεργασίας των αμερικανικών και των πολωνικών δυνάμεων.

Η Βαρσοβία, μάλιστα, δεν αποκλείεται να θέσει επί τάπητος και το ενδεχόμενο προμήθειας πολεμικών ελικοπτέρων, πιθανώς  Boeing AH-64 Apaches ή Bell AH-1Z Vipers.

Υπενθυμίζεται ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, νατοϊκές και αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια σε πολωνικά εδάφη ή χρησιμοποιούν τη χώρα για τη μεταφορά δυνάμεων προς τα ανατολικά – τις χώρες της Βαλτικής.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την κατασκευή μιας μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην Πολωνία, εξέλιξη την οποία χαιρέτησε η κυβέρνηση της Βαρσοβίας. Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, παραδέχθηκαν ότι το project αντιμετωπίζει σειρά προβλημάτων.

Από την πλευρά του, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει ότι η ήδη περίπλοκες σχέσεις Μόσχας–ΝΑΤΟ είναι πιθανόν να επιδεινωθούν, σε περίπτωση μεταφοράς αμερικανικών στρατευμάτων από τη Γερμανία στην Πολωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει προαναγγείλει την αποχώρηση μέρους των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Γερμανία, με την Πολωνία να ευελπιστεί να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα στρατεύματα.

Πάντως, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 και πλέον χωρών, το ΝΑΤΟ έχει επεκταθεί σημαντικά προς την ανατολική Ευρώπη, παρά την -περί αντιθέτου- δέσμευση της Συμμαχίας προς τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube