Weather Icon
Τουρκία 21 Μαΐου 2020

Έλληνες μουσικοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο φιμωμένο, από το καθεστώς Ερντογάν, λαϊκό συγκρότημα «Grup Yorum» τραγουδώντας το τραγούδι του πάρκου Γκεζί

Έλληνες μουσικοί εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο φιμωμένο, από το καθεστώς Ερντογάν, λαϊκό συγκρότημα «Grup Yorum» τραγουδώντας το τραγούδι του πάρκου Γκεζί

Περισσότεροι από 120 Έλληνες μουσικοί έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στο δημοφιλές αριστερό συγκρότημα «Grup Yorum», το οποίο έχει απαγορευτεί στην Τουρκία. Οι Έλληνες μουσικοί τραγούδησαν το τραγούδι «Tencere Tava Havasi» (Ο ήχος της κατσαρόλας και του τηγανιού) του φολκλορικού συγκροτήματος «Kardeş Türküler». Το τραγούδι αποτέλεσε έμπνευση προερχόμενη από το χτύπημα τηγανιών και σκευών κατσαρόλας στο οποίο επιδόθηκαν οι Τούρκοι πολίτες με σκοπό να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς την κυβέρνηση Ερντογάν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί.

Περισσότεροι από 120 Έλληνες της πρωτοβουλίας καλλιτεχνών «Support Art Workers»  ερμήνευσαν το τραγούδι του τουρκικού φολκλορικού συγκροτήματος «Kardeş Türküler» σε μια προσπάθεια να δείξουν την υποστήριξή τους στο δημοφιλές αριστερό λαϊκό μουσικό συγκρότημα, «Grup Yorum», που έχει απαγορευτεί στην Τουρκία.

Οι καλλιτέχνες βιντεοσκόπησαν το κλιπ στις 13 Μαΐου και το ανέβασαν στο YouTube. Στο τέλος του βίντεο, τους βλέπουμε να ξεδιπλώνουν ένα πανό που γράφει «Από την Ελλάδα στην Τουρκία, αλληλεγγύη στο Grup Yorum».

Το μέλος του «Grup Yorum» İbrahim Gökçek πέθανε δύο ημέρες αφότου σταμάτησε την απεργία πείνας.

Το τραγούδι που ερμήνευσαν οι Έλληνες καλλιτέχνες ονομάζεται «Tencere Tava Havası», το οποίο συνέθεσε ο Kardeş Türküler το 2013 προς υποστήριξη των διαμαρτυριών που έλαβαν χώρα στο πάρκο Γκεζί.

Εκατομμύρια πολίτες που φοβήθηκαν να εμφανιστούν αυτοπροσώπως στις διαδηλώσεις του πάρκου Γκεζί το 2013 χτύπησαν «ανώνυμα» κατσαρόλες και τηγάνια από τα διαμερίσματα τους. Αυτή η πράξη έγινε εθνικό σύμβολο για το κίνημα διαμαρτυρίας και ενέπνευσε τον Kardeş Türküler να συνθέσει το τραγούδι.

Οι στίχοι μιλούν για ανθρώπους που έχουν αγανακτήσει και θέλουν αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι ο τρόπος θα είναι επικίνδυνος. Στίχοι όπως «Ως εδώ και μη παρέκει … έχουμε αγανακτήσει … τί αλαζονεία, τί μίσος …» συνοδευόμενοι από τη χαρούμενη μουσική.

Τον Ιούλιο του 2013, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ήταν τότε πρωθυπουργός, υπέδειξε ότι το χτύπημα αλληλεγγύης, σε τηγάνια και κατσαρόλες, προς τους διαδηλωτές, θα θεωρούνταν έγκλημα.
«Τηγάνια και κατσαρόλες, αυτά συνιστούν έγκλημα. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ενοχλεί τον άλλο»: είχε δηλώσει ο Ερντογάν εκείνη την εποχή.

Επίσης, πριν λίγες ημέρες, η παρακρατική οργάνωση των Γκρίζων Λύκων είχε σκοπό να ξεθάψει το νεκρό σώμα του Gökçek, μέλους του συγκροτήματος Grup Yorum, έτσι ώστε να το κάψει.

Η μουσική ερμηνεία των Ελλήνων καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε όταν άλλο ένα μέλος του «Grup Yorum» είχε ήδη φύγει από τη ζωή μετά από απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση της μπάντας από την τουρκική κυβέρνηση.

Ο μπασίστας İbrahim Gökçek, 41 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο στην Κωνσταντινούπολη, στις 7 Μαΐου, λίγο μετά την παύση της απεργίας πείνας η οποία κράτησε για 323 μέρες.
Η τραγουδίστρια του γκρουπ, η 28χρονη Helin Bölek, πέθανε στις 3 Απριλίου, την 288η ημέρα της δικής της απεργίας πείνας.

Ο Gökçek και η Bölek έκαναν απεργία πείνας με σκοπό να ικανοποιηθεί μια σειρά αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης απαγόρευσης των εμφανίσεών τους σε συναυλίες, τη διαγραφή των ονομάτων μελών του μουσικού τους συγκροτήματος από την τρομοκρατική λίστα και την παύση των επιδρομών (των δυνάμεων ασφαλείας) στο «Culturedil Culture Center», όπου η ομάδα εργάζεται.

Κανένα από τα αιτήματα δεν ικανοποιήθηκε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις προς το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν να άρει την απαγόρευση των εμφανίσεων των μελών του συγκροτήματος σε συναυλίες.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: duvarenglish.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube