Weather Icon

Καλό κουράγιο…

Καλό κουράγιο…

Η γενική πεποίθηση που κυριαρχούσε μέχρι πριν λίγες μέρες  ήταν ότι η “ανωμαλία” της επιδημίας στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή θα είχε διάρκεια λίγες εβδομάδες και μετά η ζωή θα επέστρεφε στην κανονικότητα.

Όσο περνάνε οι μέρες όμως τούτο φαίνεται όλο και περισσότερο πως απέχει από την πραγματικότητα. Στην οικονομία π.χ. η βασική εκτίμηση ήταν πως “οι διαταραχές” στην παραγωγή και κατανάλωση λόγω της καραντίνας που εφαρμόζουν πολλές χώρες θα είχαν διάρκεια μερικές εβδομάδες και αμέσως μετά παραγωγοί, εργαζόμενοι και καταναλωτές θα αποκαθιστούσαν το “χαμένο έδαφος” προκαλώντας στην οικονομία  απότομη ανάκαμψη τύπου V.

Παρά τις αισιόδοξες ειδήσεις που κυκλοφορούν για κάποια υπάρχοντα φάρμακα τα οποία έχουν θετική επίδραση σε ασθενείς λόγω επιδημίας, η πραγματικότητα αποτυπώνεται πληρέστερα στην εκτίμηση του  καθηγητή Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Ζέφρι Σέιμαν.

“Όπως αναφέρει ο καθηγητής Επιδημιολογίας οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι για το καλοκαίρι του 2021 εφόσον όλα προχωρήσουν  πολύ καλά, γρήγορα και με επάρκεια. Για αυτόν τον λόγο εκτιμά ότι όχι μόνο δεν θα έχουμε απαλλαγεί  από τον κορονοιό, νωρίτερα από το 2021, αλλά υπολογίζεται και θεωρεί ότι η κανονικότητα θα έχει επανέλθει στο βάθος του 2021…”.

Βλέπε: Καθηγητής Σέιμαν για κορονοϊό: Δεν θα επανέλθουμε στην κανονικότητα νωρίτερα από το 2021

Η θετική ανταπόκριση κάποιων παλαιών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της επιδημίας (οι επιστήμονες αναζητούν λύση σε φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν γιατί είναι γνωστές οι πιθανές παρενέργειες για τον εντοπισμό των οποίων σε νέα σκευάσματα χρειάζονται μήνες δοκιμών…) δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα της μαζικής εξάπλωσης της επιδημίας από την οποία ένα 10-15% θα νοσήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.

Θα χρειαστούν μήνες μέχρι να προκύψουν επαρκείς ποσότητες για δεκάδες εκατομμύρια βαριά νοσούντων.

Ιδιαίτερα πιθανό θεωρούν επίσης πολλοί επιδημιολόγοι το σενάριο αν η επιδημία υποχωρήσει τους θερινούς μήνες να επανέλθει περί τα τέλη του επόμενου Φθινοπώρου, όπως συμβαίνει με τις εποχικές λοιμώξεις…

Το ενδεχόμενο αυτό θα αναγκάσει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο καθώς και τις επιχειρήσεις να προσαρμόσουν ανάλογα τις δραστηριότητες και τα σχέδιά τους.

Ποιος θα πάει διακοπές το Καλοκαίρι ή θα αλλάξει αυτοκίνητο όταν θα θεωρεί πιθανό πως σε λίγους μήνες θα έχουμε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που διανύουμε τώρα;

Ποια επιχείρηση θα προχωρήσει σε επενδύσεις εκτός από αυτές που αφορούν αντισηπτικά, χειρουργικές μάσκες και χαρτιά υγείας;

Όλα αυξάνουν τις πιθανότητες να διανύσουμε τη χρονιά με τη μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως μετά το ’29.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube