Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 11 Μαρτίου 2020

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσουν stealth βομβαρδιστικά B-2 στην Ευρώπη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύσσουν stealth βομβαρδιστικά B-2 στην Ευρώπη

Βομβαρδιστικά αεροσκάφη B-2 αναπτύσσονται στην Ευρώπη από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και δη στις Αζόρες της Πορτογαλίας, αλλά δεν διευκρινίστηκε ο αριθμός τους.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανάπτυξη stealth βομβαρδιστικών B-2 στην Ευρώπη και, συγκεκριμένα, στις Αζόρες της Πορτογαλίας ως μέρος ευρύτατης και εν εξελίξει ανάπτυξης στρατηγικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών στη Γηραιά Ήπειρο.

Η σχετική ανακοίνωση τονίζει το εξής:

«Το αεροσκάφος θα λειτουργεί από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον τομέα αρμοδιότητας της ευρωπαϊκής διοίκησης των ΗΠΑ. Οι στρατηγικές αναπτύξεις βομβαρδιστικών στην Ευρώπη προσφέρουν την εξοικείωση της τοποθεσίας με τα μέλη του αεροσκάφους και αποδεικνύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ σε συμμάχους και εταίρους».

Οι Αμερικανοί δεν διευκρίνισαν τον αριθμό των αεροσκαφών ούτε τις περιοχές που αυτά επίκειται να επιχειρήσουν. Ωστόσο, ο τομέας ευθύνης της Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία, τις δημοκρατίες του Καυκάσου και τη Ρωσία μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό. Επίσης, δεν ανακοινώθηκε πόσο θα διαρκέσει αυτή η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη είναι η δεύτερη του είδους της από τον Αύγουστο του 2019, όταν τα B-2 έφτασαν στη RAF Fairford της Αγγλίας για συμμαχική εκπαίδευση στην Ευρώπη.

Τα βομβαρδιστικά B-2 αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και εισήχθησαν στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους περιλαμβάνουν γνωρίσματα μυστικότητας που καθιστούν δύσκολη την ανίχνευση χρησιμοποιώντας συμβατικά συστήματα υπέρυθρων, ακουστικών και ηλεκτρομαγνητικών ραντάρ. 

Εντούτοις, ο αμυντικός τομέας της Ρωσίας έχει αναπτύξει μια νέα τάξη συστημάτων ραντάρ τύπου, που πιστεύεται ότι είναι ικανά να ανιχνεύσουν ακόμη και τα αμεσότερα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άρχισαν τις ασκήσεις «Defender Europe 2020» στα τέλη του περασμένου μήνα, με το βασικό στοιχείο τους να αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περίπου 37.000 στρατευμάτων, από τους οποίους 20.000 από τις ΗΠΑ. Το «Defender Europe 2020» θα περιλαμβάνει ασκήσεις στην Πολωνία, την Τσεχία και τα κράτη της Βαλτικής, δηλαδή της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, κ. Βαλερί Γερασίμοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει ψευδαισθήσεις σχετικά με το σκοπό ή το εύρος των ασκήσεων, προσθέτοντας ότι η συσσώρευση της στρατιωτικής δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας είναι θέμα «σοβαρής ανησυχίας» για τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Γερασίμοφ, οι ασκήσεις θα διεξαχθούν «με βάση αντιρωσικά σενάρια που περιλαμβάνουν επιθετικές επιχειρήσεις». Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε το ΝΑΤΟ να σκεφτεί τις πιθανές συνέπειες των αντιμαχόμενων ενεργειών του, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Μόσχας, Ουάσιγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων του.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube