Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία , Τουρκία 15 Ιανουαρίου 2020

Τους πόνεσε ο Χαφτάρ – Ακάρ: Ο Χαφτάρ καθυστερεί σκόπιμα την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λιβύη

Τους πόνεσε ο Χαφτάρ – Ακάρ: Ο Χαφτάρ καθυστερεί σκόπιμα την υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λιβύη

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε τον στρατηγό Χαφτάρ για «σκόπιμη κωλυσιεργία» στην υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λιβύη.

Πυρά στην πλευρά του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για «σκόπιμη κωλυσιεργία» στην υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας στη Λιβύη.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Χαφτάρ επιδιώκει να υπονομεύσει την επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στην περιοχή, εν όψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Επανέλαβε δε, τις προσπάθειες της Άγκυρας για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης, τασσόμενος υπέρ της άμεσης κατάπαυσης του πυρός στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

«Η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη είναι εφικτή. Οι προσπάθειες συνεχίζονται» διαβεβαίωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της προσεχούς Διάσκεψης στη γερμανική πρωτεύουσα, στις 19 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές είχαν εντατικές διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, καταλήγοντας σ’ ένα προσχέδιο συμφωνίας για την επισφράγιση της εκεχειρίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Παρά τη σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης, Φαγέζ αλ Σάρατζ – ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε προθεσμία λίγων ημερών, προκειμένου να μελετήσει το κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, διοικείται από δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

  • Την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) – υπό τον πρόεδρο Φαγέζ αλ Σάρατζ – η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ελέγχει την Τρίπολη και τις δυτικές επαρχίες.
  • Τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) – με έδρα της Βεγγάζη – ο οποίος ελέγχει περίπου τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας και υποστηρίζεται από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η ένταση στην περιοχή κλιμακώθηκε σημαντικά τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο στρατηγός Χαφτάρ κήρυξε την έναρξη της τελικής επιχείρησης για την κατάληψη της πρωτεύουσας, Τρίπολης, και την εκδίωξη της «παράνομης κυβέρνησης του GNA».

Η εμφύλια σύρραξη, μάλιστα, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 280 άμαχους, ενώ στο πεδίο των μαχών έχουν «χαθεί» περίπου 2.000 στρατιώτες. Ο αριθμός των εκτοπισμένων δε, υπερβαίνει τους 146.000.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube