Weather Icon

Το παιχνίδι επιρροής της Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων

Με το που ανακοινώθηκε η πρόσκληση των ηγετών του ΝΑΤΟ για ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία, η Μόσχα αντέδρασε αμέσως κάνοντας λόγο για «απορρόφηση με το ζόρι που στοχεύει σε γεωπολιτική επιρροή». Δεν θα μπορούσε η ρωσική πλευρά να πετάξει τη σκούφια της από χαρά για μια τέτοια εξέλιξη, που της δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο παιχνίδι επιρροής που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια.
Πάλεψε με νύχια και με δόντια να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, στηρίζοντας μέχρις εσχάτων τον εθνικολαϊκιστή Γκρούεφσκι που, με την πολιτική του στη διένεξη με την Ελλάδα αλλά και τον αυταρχισμό στο εσωτερικό, κρατούσε εκτός ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τη FYROM, αλλά απέτυχε.
Οπως είχε αποτύχει να εμποδίσει την ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ δύο χρόνια πριν, όταν, όπως κατήγγειλε ο ηγέτης του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, υποκίνησε στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή της φιλοδυτικής ηγεσίας του μικροσκοπικού κράτους, ενώ παρεμβαίνοντας ανοιχτά στα εσωτερικά του, αξίωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος!

Για τη συνέχεια Kathimerini

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube