Weather Icon

Fake News: Στο μικρό χωριό Βέλες

Fake News: Στο μικρό χωριό Βέλες
Τον προηγούμενο μήνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό WIRED (www.wired.com) το άρθρο με τίτλο “Fake: Inside the Macedonian Fake – news Complex”  σε κείμενο του δημοσιογράφου SamanthSabramanian  και φωτογραφίες του φωτογράφου Guy Martin. Ο έγκριτος και διακεκριμένος δημοσιογράφος, συνεργάτης του περιοδικού, ταξίδεψε στο Βέλες, «για να γράψει», όπως λέει ο ίδιος «σχετικά με τους νεαρούς που έβγαλαν χιλιάδες δολάρια δημιουργώντας ψεύτικες ειδήσεις υπέρ του Τραμπ στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας». Το κομμάτι έχει διπλό ενδιαφέρον: Το ζήτημα της δημιουργίας και της διασποράς ψευδών ειδήσεων, που αποκαλύφθηκε στη μεγάλη του διάσταση με αφορμή την εκστρατεία Τραμπ, προβληματίζει ήδη τη δημοσιογραφική και πολιτική κοινότητα για το παρόν και τις επιπτώσεις του στο μέλλον (Διαβάστε άλλα κείμενα για τα Fake News εδώ).
Από την άλλη πλευρά η ίδια η δουλειά του δημοσιογράφου, το βάθος της έρευνας, η κατανόηση των συνθηκών που δημιούργησαν το συγκεκριμένο θέμα, η αντικειμενικότητα και η ενάργεια της περιγραφής το διακρίνουν από άλλα με σχετική θεματολογία. Πρόκειται συνολικά για μια εξαιρετική δημοσιογραφική εργασία, που διαβάζεται με την απόλαυση που νιώθει ο θεατής παρακολουθώντας μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία. Ιδού…


ΑΠΑΤΗ
Καλώς ήρθατε στο Βέλες
Το πρώτο άρθρο που δημοσίευσε ο Μπόρις σχετικά με τον Ντόναλντ Τράμπ  περιέγραφε το πώς ο τότε υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χαστούκισε κάποιον από το ακροατήριο επειδή διαφώνησε μαζί του. Το γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στη Βόρεια Καρολίνα. Ο Μπόρις είχε βρει την πληροφορία κάπου στο διαδίκτυο, αντέγραψε την είδηση μέχρι το τελευταίο κόμμα και την «ανέβασε» στο δικό του website, το Daily Interesting Things. Στη συνέχεια ποστάρισε το link στο facebook , το διέσπειρε σε διάφορες ομάδες που ενδιαφέρονταν για την πολιτική των ΗΠΑ και προς μεγάλη του έκπληξη το είδε να διαμοιράζεται 800 φορές. Εκείνον το μήνα, τον Φεβρουάριο του 2016, κέρδισε μέσω του website του περισσότερα από 150 δολάρια από διαφημίσεις της Google. Θεωρώντας ότι αυτός ήταν ο πιο επικερδής τρόπος για να εκμεταλλευτεί το χρόνο του, παράτησε το σχολείο.

Για τη συνέχεια journalistsAbout Journalism

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube