Ο ΑΔΜΗΕ θέλει να κλείσει τις επόμενες μέρες, μαζί με τα άλλα ανοικτά ζητήματα, και το θέμα της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής του εταιρείας, Great Sea Interconnector, η οποία θα είναι η ιδιοκτήτρια του έργου και ο διαχειριστής του για περίπου 35 χρόνια.

Ο ελληνικός οργανισμός (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) πιστεύει πως η συμμετοχή της Κύπρου στην εταιρεία του καλωδίου θα ενισχύσει την ελκυστικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης προς τους επενδυτές και τους δανειστές.

Και εκτιμά, επίσης, ότι η αγορά μετοχών από την Κύπρο (περίπου το 30% σε πρώτη φάση) θα βοηθήσει στην επίτευξη ενός άλλου σημαντικού στόχου: Να πείσει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) να αναθεωρήσει την παλιά της απόφαση (όταν διαχειριστής ήταν η EuroAsia) και να εγκρίνει τη δανειοδότηση της διασύνδεσης με περίπου 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο πολύ χαμηλότερο εκείνου που μπορεί να εξασφαλίσει ο ΑΔΜΗΕ από εμπορικές τράπεζες.

Η ΕΤΕπ μελετά το αίτημα του φορέα υλοποίησης και είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο έχει ζητήσει αρκετά στοιχεία. Η ΕΤΕπ αξιολογεί τη μελέτη κόστους – οφέλους που ετοίμασε η Exergia για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ και πληροφορούμαστε ότι σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ προχωρεί σε επαλήθευση κρίσιμων παραδοχών που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη, κυρίως αναφορικά με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το τελικό περιεχόμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα.

Δεν είναι γνωστό κατά πόσο η ΕΤΕπ είναι σε θέση να πάρει τις επόμενες μέρες την απόφασή της για τη δανειοδότηση ή όχι του ΑΔΜΗΕ με 500 εκατ. περίπου. Αυτό που είναι γνωστό, είναι πως η Nexans (που κατασκευάζει το καλώδιο) πιέζει για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες εντός Σεπτεμβρίου. Υπό αυτή την πίεση, αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, είναι δυνατό να εκδοθεί σε πρώτη φάση ένα letter of intent (δήλωση προθέσεων) μεταξύ της τράπεζας και του ΑΔΜΗΕ.

Από ελλαδικής πλευράς εκφράζεται ανεπίσημα η αισιοδοξία ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα αποδεχθεί το πλαίσιο συμφωνίας που παρέλαβε από τον ΑΔΜΗΕ (απότοκο της σύσκεψης της Τρίτης), στο οποίο περιλαμβάνεται και η πρόνοια για συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector.

Το σκέφτεται θετικά

Από κυπριακής πλευράς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση. Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι η Προεδρία βλέπει πλέον θετικά και αυτό το -σημαντικό- βήμα, παρ’ ότι δεν έχει γίνει η εξαγγελθείσα αξιολόγηση της μελέτης κόστους – οφέλους από ξένο οίκο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ψες ότι υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις και ότι στις 19/9 θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και γι’ αυτό το θέμα.

Σε περίπτωση που επισημοποιηθεί η συμμετοχή του κράτους στον GSI, εκτιμάται ότι αυτή θα είναι σε ποσοστό περίπου 30% σε πρώτη φάση, αφού όπως γράψαμε και παλαιότερα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας θα είναι 300 – 350 εκατ. Η συμμετοχή της Κύπρου (100 εκατ.) θα χρηματοδοτηθεί με δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στην παρούσα φάση, κάτοχος του 100% των μετοχών της Great Sea Interconnector είναι ο ΑΔΜΗΕ.

Η απόκτηση μετοχών στον φορέα υλοποίησης πιθανό να γίνει εξ ονόματος του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ). Μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με συμμετοχή του κράτους στα όποια μελλοντικά κέρδη του GSI, αλλά και σε οικονομικούς κινδύνους ή προβλήματα, που ίσως επιβάλουν μελλοντικά την αύξηση της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο ή την αναλογική κάλυψη (εγγύηση) μέρους του τεράστιου δανείου που θα αναληφθεί από τον φορέα υλοποίησης (περίπου 1.2 δισ) για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι των επιφυλάξεων που διατηρούσε ή διατηρεί ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός και συνεργάτες του.

Φιλελεύθερος