Οι αντιδράσεις στην Άγκυρα αλλά και στα κατεχόμενα για τη νέα επαφή ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εν πολλοίς αναμενόμενες. Η Λευκωσία έχει πλέον συνηθίσει στο «μούγιασμα» της Άγκυρας σ’ ό,τι έχει να κάνει με τις κυπροαμερικανικές σχέσεις.

Η Άγκυρα και κατ’ επέκταση το κατοχικό καθεστώς αντέδρασαν στην πρόσφατη υπογραφή ενός οδικού χάρτη συνεργασίας ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κυπριακή Δημοκρατία. Η αντίδραση είχε να κάνει με το γεγονός αυτό καθ’ αυτό παρά με το περιεχόμενο της συμφωνίας. Μια συμφωνίας η οποία είναι επί της ουσίας εξαιρετικά πολύ πιο κάτω από τις εκατοντάδες συμφωνίες που έχουν Ηνωμένες Πολιτείες και Τουρκία.

Κυβερνητικοί κύκλοι στη Λευκωσία σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις σημείωσαν ότι αποτελούν μέρος της πάγιας τακτικής της Τουρκίας αντιδρά στην όποια συμφωνία της ΚΔ με τις ΗΠΑ χωρίς να γνωρίζουν ή να λαμβάνουν υπόψη το τι έχει συμφωνηθεί.

Ο υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας στον Αντένα υπενθύμισε πως η Κύπρος ως ανεξάρτητο κράτος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να ασκεί τη δική της εξωτερική και αμυντική πολιτική. Τονίζοντας παράλληλα πως η Κυπριακή Δημοκρατία «δεν έχει να λογοδοτήσει σε κανένα πόσο δε στην Τουρκία».

Η επίσκεψη της βοηθού υπουργού Άμυνας, Σελέστ Γόλαντερ στη Λευκωσία είχε ιδιαίτερη βαρύτητα όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου στον τομέα της άμυνας. Ήταν μόλις η δεύτερη επίσκεψη σε τόσο υψηλό επίπεδο εδώ, από πλευράς αμερικανικού ΥΠΑΜ, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Γόλαντερ και Πάλμας υπέγραψαν οδικό χάρτη διμερούς αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο υπουργεία Άμυνας, ενώ συζήτησαν και σειρά θεμάτων που άπτονται της ενίσχυσης της Εθνικής Φρουράς. Ο οδικός χάρτης που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί αποτελεί μια συνέχεια των όσων είχαν πριν από ένα χρόνο κατά την επίσκεψη του τέως ΥΠΑΜ Μιχάλη Γιωργάλλα στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων, η ανταλλαγή πληροφορίων και η στενή σε συνεργασία.

Ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα της αξιολόγησης της άρσης του αμερικανικού στρατιωτικού εμπάργκο, το οποίο εφαρμόζεται ήδη. Υπάρχει η εκτίμηση πως θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να μην χρειάζεται κάθε ένα ή δύο χρόνια να αξιολογείται από το αμερικανικό κογκρέσο.

Στην Άγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας καταδίκασε την υπογραφή οδικού χάρτη αμυντικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ-ΚΔ υποστηρίζοντας ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για μια βιώσιμη λύση στο νησί είναι μέσα από μια σχέση συνεργασίας βασισμένης στην «κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς». Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΑΜ ήταν σε συνέχεια ανάλογης αντίδρασης του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Το τουρκικό ΥΠΑΜ σημείωσε στην ανακοίνωση του: «Όπως δήλωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών μας, αυτά τα βήματα κατά της ασφάλειας της τ/κ πλευράς υπονομεύουν την ουδέτερη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο νησί της Κύπρου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η προσέγγιση που αγνοεί την ‘τδβκ’ και βλέπει την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση’ ως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νησιού. Επιπλέον περιμένουμε από τις ΗΠΑ, που μιλούν σε κάθε ευκαιρία για δίκαιη και διαρκή ειρήνη στο νησί, να επιδείξουν αυτή τη στάση με μια ουδέτερη προσέγγιση».

Στα κατεχόμενα, σε γραπτή ανακοίνωση του το «υπεξ» αναφέρει ότι «η συμφωνία αυτή, που αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα της αυξανόμενης στήριξης που δίνουν οι ΗΠΑ στην ε/κ πλευρά το τελευταίο διάστημα, καλύπτει τα στοιχεία συνεργασίας που μπορούν να υπάρξουν μεταξύ των δύο μερών σε βασικά ζητήματα ασφάλειας. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του προαναφερθέντος οδικού χάρτη είναι η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των δύο πλευρών».

Προστίθεται ότι οι ελλιμενισμοί πολεμικών πλοίων του Αμερικανικού Ναυτικού στην «ε/κ πλευρά», τα βήματα για την προώθηση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και η ετήσια ανανέωση της απόφασης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, «είναι συγκεκριμένοι δείκτες της μεροληπτικής υποστήριξης που δίνουν οι ΗΠΑ στην ε/κ πλευρά κατά την περίοδο αυτή. Έχουμε υποδείξει πολλές φορές τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί αυτή η επικίνδυνη υποστήριξη, ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται η Κύπρος, σε βάρος της διατάραξης όλων των ισορροπιών. Οι ΗΠΑ προτιμούν να συνεχίσουν την προκατειλημμένη υποστήριξή τους προς την ε/κ πλευρά, παίρνοντας κάθε ρίσκο».

Φιλελεύθερος