Η ιστορία επαναλήφθηκε και χθες με τα λεωφορεία από τα κατεχόμενα να περνούν στα Κόκκινα για τους τουρκικούς εορτασμούς από τον βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, Ο κατοχικός ηγέτης έφθασε στην περιοχή με ελικόπτερο φροντίζοντας να διαμηνύσει πώς οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τις εγγυήσεις της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ μπροστά στην ηγεσία του κατοχικού στρατού και μέλη του κατοχικού καθεστώτος, καθώς και συγγενείς των νεκρών της μάχης το 1964 που κατά τον Τ/κ ηγέτη ήταν μια επίθεση «του δίδυμου Ελλήνων – Ε/κ, οι οποίοι με το σχέδιο Ακρίτας ήθελαν να ενώσουν το νησί με την Ελλάδα», μίλησε για ηρωικό έπος των Τουρκοκυπρίων.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ επανήλθε στις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις 20 Ιουλίου στην εκδήλωση για την 50η επέτειο της εισβολής, λέγοντας ότι στην Κύπρο δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία, «γιατί η Τουρκία έχει ιστορικά δικαιώματα, νόμους, διεθνείς συμφωνίες και το 1964 η Τουρκία παρενέβη εδώ, ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας».

Ο κατοχικός ηγέτης είχε αναφερθεί στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων και κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για την επέτειο των τουρκικών βομβαρδισμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Kıbrıs, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ ο κατοχικός ηγέτης σε γραπτό μήνυμα που εξέδωσε για την επέτειο των γεγονότων του 1964 στην Τηλλυρία προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έτρεξε να τους βοηθήσει την ώρα που διεξήγαγαν έναν μεγάλο αγώνα κατά των επιθέσεων των Ελληνοκυπρίων στα Κόκκινα μπροστά στα μάτια των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ότι έτσι «δεν επετράπη να περάσουν τα Κόκκινα στα χέρια του εχθρού».

«Τα γεγονότα στα Κόκκινα είναι μόνο ένα από τα παραδείγματα που μάς δείχνουν ότι δεν μπορούν να εγκαταλειφθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας», ανέφερε ο Τατάρ προσθέτοντας ότι με την έμπνευση που παίρνουν από τους πεσόντες τους, τη δύναμη που αντλούν από τον «λαό» τους και την πείρα που απέκτησαν από την ιστορία θα βαδίσουν προς το μέλλον και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους τόσο στο Κυπριακό όσο και στη «Γαλάζια Πατρίδα» σε πλήρη σύμπνοια απόψεων και ενεργειών με την Τουρκία.

Ο Τατάρ είπε ότι πάντοτε θα θυμούνται την αντίσταση των φοιτητών και του ντόπιου λαού στα Κόκκινα.

Κατά τη διάρκεια των παράνομων εορτασμών, [ο «πρόεδρος» της «ένωσης μαρτύρων Κοκκίνων», Μουσταφά Αρικάν είπε ότι το σχέδιο Ακρίτας άρχισε να εφαρμόζεται το 1963 και ότι στόχος των Ε/κ ήταν να ενώσουν την Κύπρο με την Ελλάδα. Κάποιοι Ε/κ πολιτικοί, ανέφερε, έχουν αποδεχθεί σε συνεντεύξεις τους ότι τότε οι Ε/κ συζητούσαν απλώς για να κερδίσουν χρόνο, ενώ εφάρμοζαν το εν λόγω σχέδιο.

Ο «δήμαρχος» Κοκκίνων – Ριζοκαρπάσου, Χαμίτ Μπακιρτζί είπε ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε χάρη σε αυτούς που καθοδήγησαν τη «χώρα» μέχρι σήμερα και που θυσίασαν τη ζωή τους με την «ορθή στάση και την αγάπη τους» εκείνες τις μέρες. Οι νέοι, πρόσθεσε, πρέπει να επισκεφθούν τα Κόκκινα και ζήτησε από τις «αρχές» να βοηθήσουν σε αυτό.

Η εκδήλωση περιλάμβανε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έχει στηθεί στον θύλακα και κατάθεση λουλουδιών στους τάφους.

Παρέστησαν ο Ερσίν Τατάρ, η «αντιπρόεδρος της βουλής», Φαζιλέτ Όζντενεφε, ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο απερχόμενος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου και άλλοι.

Φιλελεύθερος