Ισραηλινοί πολίτες και φρουροί ασφαλείας κατακλύζουν Κύπρο – Ελλάδα
Οι απειλές του Ιράν για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, επηρεάζουν σε ένα σημαντικό βαθμό την Κύπρο.
Οι απειλές του Ιράν για αντίποινα σε βάρος του Ισραήλ, επηρεάζουν σε ένα σημαντικό βαθμό την Κύπρο.
Δεν αναφερόμαστε μόνο στα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις λοιπές παρενέργειες σε διεθνές επίπεδο που σχετίζονται με το νησί μας, αλλά στις πληροφορίες ότι Ισραηλινοί υπήκοοι κατακλύζουν την Κύπρο και την Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Είναι ενδεικτικό το ρεπορτάζ του ισραηλινού δημοσιογράφου Γιουβάλ Αζουλάι, ο οποίος καταπιάνεται με θέματα ασφαλείας. Δημοσίευμα του τελευταίου σε γνωστή οικονομική εφημερίδα φέρει τον εξής διαφωτιστικό τίτλο: «Στο φόντο των απειλών πολέμου: Ισραηλινοί επιβάτες και φρουροί ασφαλείας κατακλύζουν την Κύπρο και την Ελλάδα».
Εδώ να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες έχουν αναστείλει το πλάνο πτήσεων Λάρνακας – Τελ Αβίβ, εντούτοις -όπως έχει ξεκαθαριστεί κι επισήμως- η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με το Ισραήλ συνεχίζει να υφίσταται. Στο προαναφερθέν δημοσίευμα, ωστόσο, προβάλλεται η θέση ότι ο επαναπατρισμός για κάποιους Ισραηλινούς μέσω Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι απλή υπόθεση, ενώ γίνεται λόγος ακόμη και για «εγκλωβισμό» Ισραηλινών στην Κύπρο ελέω δυσκολίας να εξευρεθούν πτήσεις επαναπατρισμού.
Την ίδια στιγμή από πλευράς Αστυνομίας Κύπρου λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω του κλίματος που επικρατεί. Πώς μεταφράζεται αυτό; Αξιολόγηση πληροφοριών για έγκαιρη επέμβαση και προληπτική αστυνόμευση σε σημεία υψηλού κινδύνου. Μέτρα, δηλαδή, τα οποία διόλου άσχετα είναι με την ένταση στη Μέση Ανατολή και την αισθητή παρουσία Ισραηλινών στην Κύπρο.
Σημαντικός αριθμός
Ο Γιουβάλ Αζουλάι στο ρεπορτάζ του, λοιπόν, κάνει λόγο για έναν σημαντικό αριθμό Ισραηλινών επιβατών και προσωπικού ασφαλείας, που κατευθύνεται προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Επεξηγώντας την αναφορά του αυτή σημειώνει ότι «επιβάτες που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό κατευθύνονται σε προορισμούς που θεωρούνται σχετικά κοντά στο Ισραήλ (σ.σ. εννοεί την Κύπρο και την Ελλάδα), σε μια προσπάθεια να βρουν πτήση προς τη χώρα. Φρουροί ασφαλείας μεταφέρθηκαν στους προορισμούς αυτούς με σκοπό να εξασφαλίσουν ασφαλείς πτήσεις. Ξένα πληρώματα αρνούνται να παραμείνουν στο Ισραήλ και συμβάλλουν στο χάος στις δραστηριότητες των ισραηλινών εταιρειών».
«Χάος στις πτήσεις»
Καταγράφει, ακόμη, τα δεδομένα σε σχέση με την αεροπορική κίνηση: «Η επαγρύπνηση ενόψει των απειλών για αντίποινα από το Ιράν και τους συμμάχους του στο Ισραήλ συνεχίζεται, αποκλείοντας πολλές ξένες αεροπορικές εταιρείες από την περιοχή, κυρίως λόγω των ανησυχιών των πληρωμάτων τους να παραμείνουν στο Ισραήλ».
Εξηγεί πως αυτό γίνεται «με τρόπο που εντείνει το χάος στις εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις». Και προσθέτει: «Πολλές αεροπορικές εταιρείες, που ήδη από την περασμένη εβδομάδα είχαν αναστείλει τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ για λίγες μέρες, επέκτειναν αυτή την κίνηση, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού γίγαντα Delta Airlines, που ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις πτήσεις του προς το Ισραήλ μόνο στο τέλος Αυγούστου. Τις τελευταίες δύο ημέρες, η ιρλανδική χαμηλού κόστους εταιρεία Ryanair προστέθηκε στη λίστα των εταιρειών που προσωρινά διακόπτουν τις πτήσεις τους προς το Ισραήλ, ενώ η ουγγρική χαμηλού κόστους εταιρεία Wizz Air επανέλαβε τις πτήσεις της από και προς το Ισραήλ. Η απόφαση της Ryanair να καθυστερήσει τις πτήσεις της επηρεάστηκε από την άρνηση των τεχνικών ομάδων που διατηρεί στο Ισραήλ να παραμείνουν εκεί, λόγω του φόβου κλιμάκωσης των συγκρούσεων».
Ακολούθως καταγράφεται ότι δεν υπάρχει δυνατότητα για να επαναπατριστούν όλοι οι Ισραηλινοί υπήκοοι τη δεδομένη χρονική στιγμή: «Παρά το γεγονός ότι οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, η ικανότητά τους να βοηθήσουν τους Ισραηλινούς που έχουν εγκλωβιστεί σε όλο τον κόσμο είναι περιορισμένη. Αυτό οφείλεται στον σχετικά μικρό αριθμό αεροσκαφών που διαθέτουν και στις συμφωνίες «wet lease» που κάνουν κατά τις περιόδους αιχμής με ξένες αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μεταφέρουν τους επιβάτες τους χρησιμοποιώντας τα αεροσκάφη και τα πληρώματά τους. Λόγω των εντάσεων στην ασφάλεια, ακόμη και τα ξένα πληρώματα σε αυτές τις πτήσεις φοβούνται να έρθουν στο Ισραήλ, καθιστώντας δύσκολη την πραγματοποίηση των πτήσεων που έχουν κλείσει οι ισραηλινές εταιρείες».
Maariv: «Εγκλωβιστήκατε στη Λάρνακα;»
Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουν το θέμα στο γειτονικό Ισραήλ, είναι και το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Maariv που υπογράφει η δημοσιογράφος Μιτάλ Σαραμππί. Ο τίτλος του δημοσιεύματος έχει ως εξής: «Εγκλωβιστήκατε στη Λάρνακα χωρίς πτήση για το Ισραήλ; Έχουμε βρει πέντε αξιοθέατα για σας που δεν πρέπει να χάσετε». Στην πρόταξή της εξηγεί ότι «πολλοί Ισραηλινοί είναι τώρα στη Λάρνακα αναζητώντας μια πτήση για να επαναπατριστούν. Αντί να αναστατώνονται για την κατάσταση, μπορούν να αξιοποιήσουν το χρόνο τους για να γνωρίσουν την υπέροχη πόλη. Εδώ είναι 5 αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσουν(…)». Στη συνέχεια παρατίθενται τα πέντε αυτά σημεία (Φοινικούδες, εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, Καμάρες/ υδραγωγείο, κάστρο, μουσείο Πιερίδη).
Τι δηλώνεται από κυπριακής πλευράς
Την περασμένη Δευτέρα, πάντως, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, δήλωσε ότι «η αεροπορική συνδεσιμότητα της Κύπρου με το Ισραήλ διατηρείται». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «ορισμένες αερογραμμές επέλεξαν μεν να σταματήσουν προσωρινά το πτητικό τους πρόγραμμα προς το Τελ Αβίβ, αλλά υπάρχουν και οι εταιρείες, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις τους». Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, η διακοπή του προγράμματος πτήσεων από κάποιες εταιρείες, εξισορροπείται από επιπρόσθετες πτήσεις εταιρειών που συνεχίζουν το πτητικό τους πρόγραμμα.
Χρίστος Ανδρέου: «Αξιολογούμε πληροφορίες και λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα»
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, κλήθηκε από τον «Φ» να μιλήσει για τις ενέργειες του Σώματος αυτή την περίοδο σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο πληγμάτων.
Από τη μια, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα που λαμβάνονται ναι μεν είναι αυξημένα, αλλά είναι για προληπτικούς λόγους. Την ίδια στιγμή, όμως, στέλνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει εφησυχασμός.
«Εμείς ως Αστυνομία αξιολογούμε διάφορες πληροφορίες και λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα» σχολίασε αρχικά και εξήγησε ότι αυτά «σχετίζονται με χώρους υψηλού κινδύνου». Τόνισε, παράλληλα, ότι λαμβάνονται «προληπτικά και ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο».
Αν και ο κ. Ανδρέου δεν θέλησε να γίνει πιο αναλυτικός, για ευνόητους λόγους, εντούτοις είναι λογικό ότι οι όποιες ενέργειες της Αστυνομίας επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ασφάλειας σε σημεία εισόδου-εξόδου των εδαφών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα οδοφράγματα. Επιπλέον, πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αυξημένες περιπολίες σε θρησκευτικούς χώρους και σε πρεσβείες ξένων χωρών.
Πηγή: Φιλελεύθερος