ΠΟΛΙΤΙΚΗ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μην δέχεται ροές μεταναστών μέσω Πράσινης Γραμμής, της γραμμής καταπαύσεως του πυρός  και στόχος μας είναι να μην καταστεί η Πράσινη Γραμμή δίοδος μεταναστών. Η θέση αυτή του κυπριακού κράτους εκφράσθηκε από τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας Νικόλα Ιωαννίδη, ο οποίος επανέλαβε ότι η γραμμή Αττίλα δεν είναι σύνορο.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βρίσκεται απέναντι στους μετανάστες και έχει πολλούς λόγους να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Συνεπώς θέμα μη σεβασμού δεν τίθεται, ούτε και μπορεί.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ  έχει ξεκαθαρίσει πως σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει με τους μετανάστες που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης «δεν θέλουμε να είμαστε σε σύγκρουση ούτε με την Ειρηνευτική Δύναμη ούτε με την Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, γι’ αυτό είμαστε σε διάλογο μαζί τους για επίλυση αυτού του προβλήματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες θα πρέπει από την πλευρά, στο πλαίσιο της αποστολής τους να αντιμετωπίσουν και το προφανές: Πώς αυτοί οι άνθρωποι έφθασαν στα κατεχόμενα και πέρασαν στη νεκρή ζώνη ενώ ο κατοχικός στρατός βρίσκεται παντού και πάνοπλος. Είναι σημαντικό αυτό να ξεκαθαρίσει και να τύχει χειρισμού. Γιατί στην κατοχική πλευρά βρίσκεται το κλειδί του προβλήματος.

ΑΠΟ εκεί και πέρα, θα πρέπει να επαναλάβουμε πως η κατοχική Τουρκία, όχι μόνο στην περίπτωση της Κύπρου αλλά και για την Ελλάδα, εργαλειοποιεί τους ανθρώπους αυτούς. Τους εκμεταλλεύεται και επιχειρεί να τους διοχετεύσει στις ελεύθερες περιοχές. Επιχειρεί να δημιουργήσει πίεση και προβλήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι πρόδηλο και ελπίζουμε να το αντιλαμβάνονται τόσα τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

ΕΙΜΑΣΤΕ σίγουροι ότι και το βλέπουν και το αντιλαμβάνονται. Γιατί πώς αλλιώς αυτοί οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, οι μετανάστες, να φθάνουν από την Τουρκία αεροπορικώς και στη συνέχεια να περνούν στη νεκρή ζώνη; Εδώ γεωργοί και δεν μπορούν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους ενώ έχουν άδεια από τα Ηνωμένα Έθνη, πώς αφήνουν  τους μετανάστες να περνούν;

ΤΑ ζητήματα, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα όσο και να περιπλέκονται μέσα από πολιτικά κι άλλα παιχνίδια. Και το γνωρίζουν αυτό- το επαναλαμβάνουμε- οι του Διεθνούς Οργανισμού.