Μυστικές Υπηρεσίες 4 Αυγούστου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών: το χρονικό μιας συγκάλυψης

Σκάνδαλο υποκλοπών: το χρονικό μιας συγκάλυψης
Η υπόθεση των υποκλοπών είχε όπως φαίνεται αίσιο τέλος για την ΕΥΠ και κυρίως για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού ο Άρειος Πάγος θα ασκήσει διώξεις για πλημμελήματα μόνο κατά oρισμένων ιδιωτών, για εμπλοκή σε παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών. Παραθέτουμε όλα τα σημεία που η έρευνα της Δικαιοσύνης επέλεξε να μην δει.

Χθες η προ πολλού αναμενόμενη αρχειοθέτηση της υπόθεσης των παράνομων υποκλοπών στο σκέλος που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία ή Αρχή, ανακοινώθηκε δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη. 

Η Αδειλίνη πρόλαβε να διαβάσει σε τρεις εργάσιμες ημέρες το πόρισμα των 300 σελίδων που συνέταξε ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, ο οποίος διενεργούσε τους τελευταίους εννέα μήνες την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, μετά την απροειδοποίητη αφαίρεσή της

Αποκαθηλώθηκαν οι εισαγγελείς των υποκλοπών λίγο πριν τις διώξεις κατά δύο προσώπων

 τον Οκτώβριο του 2023 από τους δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών, Αγγελική Τριανταφύλλου και Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, με απόφαση Αδειλίνη.

Image

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. [Μιχάλης Καραγιάννης/Eurokinissi]

Ο Αχιλλέας Ζήσης άρχισε να συντάσσει το νομικό σκέλος του πορίσματός του από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή όταν ακόμη δεν είχε ολοκληρώσει τις μαρτυρικές καταθέσεις (οι τελευταίες έλαβαν χώρα τον Ιούνιο), ενώ σε κάποιους διαδίκους είχε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες ότι θα συνέχιζε τη λήψη καταθέσεων μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Τελικά, το πόρισμα κατατέθηκε τέλος Ιουλίου, ενώ η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε την άσκηση ποινικών διώξεων για το πλημμέλημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών σε βάρος ορισμένων νόμιμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών. Η σχετική κατηγορία θα οδηγηθεί απευθείας στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητά της ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες ανακριτικές πράξεις.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της Αδειλίνη, δεν υπήρξε ελληνική κρατική υπηρεσία που να παρακολουθεί με Predator μεταξύ άλλων πολλούς υπουργούς, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες – παρά το γεγονός ότι τα λογισμικά αυτά διατίθενται σύμφωνα με την έρευνά μας αποκλειστικά σε κρατικούς «παίκτες». Άρα τίθεται το θέμα: ποιος χρειαζόταν τα προσωπικά δεδομένα και τις επικοινωνίες όλων αυτών; Δεν είναι παράβαση καθήκοντος να μην εντοπιστεί εκείνος ή εκείνοι που βρίσκονταν πίσω από την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και απόρρητων επικοινωνιών τόσο πολλών ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια της χώρας; Πρόκειται για κατασκοπεία εφόσον –κατά τον Άρειο Πάγο– αυτοί δεν βρίσκονται μέσα στο κράτος.

Εν αρχή ην η Εισαγγελία Πρωτοδικών

Η διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε αυτεπάγγελτα τον Απρίλιο του 2022, αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα του inside story για την παράνομη παγίδευση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη

Ποιος παρακολουθούσε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;

. Ωστόσο οι διαδικασίες δεν κινήθηκαν γρήγορα –όχι απαραίτητα μόνο με ευθύνη των εισαγγελέων στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση– αφήνοντας πολύτιμο χρόνο να κυλήσει υπέρ των εμπλεκομένων και φυσικά της κυβέρνησης, που από την πρώτη στιγμή ήθελε να υποβαθμίσει αυτήν την ενοχλητική για την εικόνα της υπόθεση.

Ανεξαρτήτως του ποιος ευθύνεται –η διστακτικότητα των εισαγγελέων ή σύμφωνα με πηγές του inside story η απροθυμία της αστυνομίας να ερευνήσει πεπραγμένα συναδέλφων τους στην ΕΥΠ και γνώριμων προσώπων στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ και της κυβέρνησης– το δια ταύτα είναι:

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά με μεγάλη καθυστέρηση, τον Νοέμβριο του 2022, από την Οικονομική Αστυνομία να προβεί σε έρευνα στην έδρα/κατοικία νομικών και φυσικών προσώπων που σχετίζονται με την υπόθεση, όπως είναι η Intellexa, η Krikel, o Γιάννης Λαβράνος, ο Φέλιξ Μπίτζιος αλλά και ο τότε διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης. Σε νέο αίτημα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών λίγες ημέρες μετά, που απευθύνεται στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ζητά την συγκρότηση μεικτού κλιμακίου με την Οικονομική Αστυνομία για τις έρευνες αυτές, λείπει από τη λίστα η κατοικία του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Image

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης σε παρουσίαση βιβλίου στις 5 Φεβρουαρίου 2024. [Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi]

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο εμπιστευτικό πόρισμα που παρέδωσε τον Ιούνιο του 2023 στους δύο Εισαγγελείς Πρωτοδικών γράφει ότι «στην παρούσα φάση, η Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία, από τα οποία να είναι δυνατή η ταυτοποίηση συγκεκριμένου υπεύθυνου επεξεργασίας (φυσικού ή νομικού προσώπου) για τις δραστηριότητες εγκατάστασης και χρήσης του υπό διερεύνηση κατασκοπευτικού λογισμικού. Συνεπώς, απαιτείται περαιτέρω εξέταση της υπόθεσης».

Ωστόσο ούτε οι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, ούτε μετέπειτα ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης έδειξαν διάθεση να εξετάσουν όλες τις ενδείξεις που είχε εντοπίσει στο 96σέλιδο πόρισμά της η ΑΠΔΠΧ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ iNSIDESTORY

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube