Γι’αυτό ο Σοϊγκού επισκέφτηκε Ιράν και Αζερμπαϊτζάν! Συγκρατεί τις δύο χώρες από μια σύγκρουση
Υπάρχουν τέτοια κέντρα πληροφοριών του Ισραήλ στο Αζερμπαϊτζάν, τα οποία δεν υπάγονται στο επίσημο Μπακού και μπορούν να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Αζερμπαϊτζάν. Αυτό δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής επιστήμης Στεπάν Ντανιελγιάν σε συνομιλία του με το NEWS.am.
Κατά την εκτίμησή του, η επίσκεψη του Ρώσου Γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού στο Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν είχε ως στόχο να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο και να αποφύγει τη σύγκρουση.
Υπενθύμισε τα λόγια του Σοϊγκού ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.
“Με βάση αυτό, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι υπήρχε η απειλή ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορούσε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και να εξαπολύσει στρατιωτική σύγκρουση με την Αρμενία. Η επίσκεψη αποσκοπούσε επίσης στην ανάσχεση αυτών των προθέσεων”, σημείωσε ο Ντανιελγιάν.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το Τελ Αβίβ χρειάζεται έναν μεγάλο πόλεμο στην περιοχή με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών.
“Υπάρχει μια τέτοια ευκαιρία στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν. Η εκτόξευση πυραύλων από το Ναχιτζεβάν, όπου το Ισραήλ φέρεται να έχει αναπτύξει τους πυραύλους του, στο έδαφος του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάμειξη και της Τουρκίας και της Ρωσίας στη σύγκρουση. Η πρόκληση ενός πολέμου μεταξύ των ισλαμικών χωρών βολεύει αρκετά το Ισραήλ, καθώς θα αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στη Γάζα”, δήλωσε ο ειδικός.
Ο ίδιος πιστεύει ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν θέλουν έναν μεγάλο πόλεμο.
“Ο ηγέτης του Ισραήλ δεν το θέλει λόγω του φόβου του να βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου μετά το τέλος του πολέμου στη Γάζα, καθώς έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που πλησιάζουν. Προκαλώντας έναν μεγάλο πόλεμο και προσπαθώντας να παρασύρουν τις ΗΠΑ σε αυτόν, οι ισραηλινές αρχές ενισχύουν τον Τραμπ, κάτι που συμφέρει το επίσημο Τελ Αβίβ”, κατέληξε ο αναλυτής.
Η Τεχεράνη εξέφρασε την ετοιμότητα να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Αρμενία
Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και του δίδυμου Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν λαμβάνει χώρα και στον Νότιο Καύκασο. Πρόκειται για τις διεκδικήσεις του Μπακού και της Άγκυρας επί του λεγόμενου “διαδρόμου Ζανγκεζούρ”. Το Ιράν το θεωρεί απαράδεκτο. Αυτό δήλωσε ο Ιρανός ειδικός Πούγια Χοσεϊνί συνομιλία του με το NEWS.am.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει την επιρροή της, ενώ το Ιράν προσπαθεί να καλύψει το κενό που έχει προκύψει λόγω της αποδυνάμωσης της θέσης της Ρωσίας στον Νότιο Καύκασο.
“Η Τεχεράνη προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή και να εμποδίσει την Τουρκία να ενισχύσει τη θέση της”, πρόσθεσε.
Ο Χοσεϊνί σημείωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν αγοράζει όπλα από το Ισραήλ εδώ και αρκετά χρόνια και το Ιράν το βλέπει αυτό.
“Αυτό στρέφεται κατά του Ιράν και αν υπάρξει πόλεμος μεγάλης κλίμακας, μία από τις αντι-ιρανικές εστίες ενδέχεται να είναι το Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτή την περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν θα γίνει επίσης νόμιμος στόχος για το Ιράν. Αυτά τα μηνύματα από το IRI προς το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επηρεάζεται σοβαρά από την Τουρκία και το Ισραήλ, έχουν σταλή.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ δεν θέλει την ειρήνη και δημιουργεί ένταση στην περιοχή. Η Αρμενία έχει επίσης δηλώσει ότι δεν δέχται έναν εξωεδαφικό δρόμο. Για το Ιράν είναι επίσης απαράδεκτο εάν οι δρόμοι της Αρμενίας θα ελέγχονται από τρίτες χώρες. Όταν το Ιράν λέει ότι είναι απαράδεκτο για τρίτες χώρες να ελέγχουν τους δρόμους μέσω της Αρμενίας, αυτό ισχύει και για τη Ρωσία και τη Δύση”, πρόσθεσε ο αναλυτής.
Ο ίδιος είναι σίγουρος ότι το τουρκο-αζερικό δίδυμο περιμένει μια κατάλληλη ευκαιρία για να καταφύγει σε ενέργειες κατά του αρμενικού εδάφους, οπότε το Ιράν διατηρεί όλα τα σενάρια στο τραπέζι.
“Το Ιράν αντιδρά κάθε φορά στη συσσώρευση στρατευμάτων κοντά στα σύνορα της Αρμενίας, διεξάγει ασκήσεις, στέλνει σήματα και στέλνει προειδοποιήσεις. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο πρέσβης του Ιράν στην Αρμενία, το Ιράν θα αντισταθεί σε περίπτωση πολέμου, καθώς το θέμα αυτό αφορά και την ασφάλεια του ΙΡΗ”, τόνισε ο ειδικός.
Είπε ότι το Ιράν έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να υποστηρίξει την Αρμενία, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής υποστήριξης, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη καμία απάντηση.
“Νομίζω ότι τα τρίτα μέρη ασκούν σοβαρή επιρροή για να αποτρέψουν την Αρμενία να συνεργαστεί με το Ιράν σε θέματα ασφάλειας. Σε αυτή την περίπτωση τα τρίτα μέρη μπορεί να είναι δυτικές χώρες. Ενδεχομένως, μετά την αποδυνάμωση της θέσης της Ρωσίας, θα υπάρξει και μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν τη θέση του Ιράν. Αυτό θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή, γεγονός που βλάπτει τα συμφέροντα της Αρμενίας. Έχοντας αυτό κατά νου, το Ιράν και η Αρμενία μπορούν και πρέπει να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην περιοχή”, κατέληξε ο Χοσεϊνί.
ΠΗΓΗ: Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας