Το status quo δεν είναι επιλογή για τους Ελληνοκύπριους διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro κατά την οποία αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στο ρόλο της Κύπρο στην περιοχή αλλά και για τις σχέσεις της χώρας μάς με την Γαλλία.

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ερώτημα εάν θεωρεί εφικτή τη λύση στο Κυπριακό δεδομένης της θέσης της άλλη πλευράς για αναγνώριση κυριαρχίας τόνισε πώς η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή.

«Γεννήθηκα τον Δεκέμβριο του 1973. Ήμουν 6 μηνών όταν έγινε η εισβολή.

Μεγάλωσα σε μια διαιρεμένη χώρα. Έχω ακούσει πολύ όμορφες ιστορίες, από τους γονείς μου, για την αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είμαι ο πρώτος Πρόεδρος που γεννήθηκε λίγο πριν  από τον πόλεμο. Αισθάνομαι την ευθύνη να επανενώσω τη χώρα μου. Το λέω γιατί κάθε χρόνο έχουμε όλο και περισσότερες δυσκολίες επί του εδάφους, εντάσεις με τις δυνάμεις κατοχής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις και να επιτύχουμε την επίλυση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Το status quo δεν είναι επιλογή για εμάς», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης για οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος σημείωσε πώς αυτό δεν είναι θετικό.

«Αν δεν μιλάς, δεν συζητάς, δεν μπορείς καν να σκεφτείς την πιθανότητα να βρεις λύση στα προβλήματα. Δεν αναγνωρίζουν καν την Κυπριακή Δημοκρατία. Βλέπουμε τις απαρχές μιας θετικής επαναπροσέγγισης Ελλάδας-Τουρκίας, προσπαθούμε να την αξιοποιήσουμε για να στείλουμε μηνύματα. Η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με τους γείτονές της: Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία… Αλλά η μόνη χώρα που αρνείται να μιλήσει μαζί μας είναι η Τουρκία», δήλωσε.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απαντώντας σε ερώτηση για το νεοθωμανικό όνειρο Ερντογάν και τις επιδιώξεις για προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία, ανέφερε πώς ως Πρόεδρος έχει υποχρέωση να μην αποκλείσει κανένα ενεχόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Σε τι θα διέφερε από αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Κριμαία, δηλαδή την προσάρτηση; Θυμάμαι ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών, έλεγε ότι η Τουρκία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με τους γείτονές της. Αλλά εν τέλει έχουν προβλήματα με όλους», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. «Η Τουρκία θα παραμένει πάντα μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από την Κύπρο. Ας δούμε ο ένας τον άλλον και ας βρούμε λύσεις, αν υπάρχει πολιτική βούληση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μια win-win κατάσταση, μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία. Η Τουρκία θα μπορούσε να πλησιάσει πιο κοντά στην ΕΕ. Θα προτιμούσαμε να τη δούμε έτσι παρά ως μια χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε ακόμα για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Κύπρος και απαντώντας στις απειλές Νασράλα. Σημείωσε η χώρα μας δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης

για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. «Κανένα κυπριακό λιμάνι ή αεροδρόμιο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ούτε πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς πολεμικής σύρραξης εκατέρωθεν. Δεν εμπλεκόμαστε με κανέναν τρόπο. Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, για να μεταφέρουμε πολύ συγκεκριμένα μηνύματα στον Νασράλα και το περιβάλλον του σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου», τόνισε.

Για τις σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πώς η Γαλλία έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει για εμάς ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Και το κυπριακό πρόβλημα, δηλαδή η εισβολή και κατοχή του βορρά του νησιού από την Τουρκία από το 1974, συζητείται εκεί κάθε 6 μήνες. Ζήτησα από τον Πρόεδρο Μακρόν να παρέμβει σε πολλές δυσκολίες που είχαμε με την Τουρκία, περιλαμβανομένων των παραβιάσεων της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης ή της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, για παράδειγμα. Η Γαλλία είναι ένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ που κατανοεί τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε.

>> Πρωτοβουλία αποκλιμάκωσης της κρίσης

Απόψεις για την εξελισσόμενη κατάσταση στην περιοχή αλλά και για πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ούτως ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση αντάλλαξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας χθες.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στην πλατφόρμα Χ, οι δυο ηγέτες υπογράμμισαν επίσης την ανάγκη αποφυγής ενεργειών που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση και κάλεσαν όλα τα μέρη να αποφύγουν τέτοιες ενέργειες προς διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β’ θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή ανάλογα με τις εξελίξεις, κατέληξε ο κ. Λετυμπιώτη.

Σήμερα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογο του για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην περιοχή,

Φιλελεύθερος