Μας δουλεύουν ψιλό γαζί Άγκυρα και Τατάρ

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί Άγκυρα και Τατάρ

Επικοινωνιακά παιχνίδια για δημιουργία εντυπώσεων

Φρίξος Δαλίτης
Από πότε άραγε ο Ερσίν Τατάρ σήκωσε μπαϊράκι στην Άγκυρα και κάνει του κεφαλιού του στο Κυπριακό; Και από τότε η Τουρκία έχει αλλάξει γραμμή πλεύσης; Ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν μετά από τα δημοσιεύματα στον τουρκοκύπριακό Τύπο μέσα από τα οποία επιχειρείται η ανάδειξη μίας διαφωνίας μεταξύ του κατοχικού ηγέτη και της τουρκικής Κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό και με αφορμή την βολιδοσκόπηση για τριμερή στη Νέα Υόρκη.

Πέφτουμε συχνά στην παγίδα της Τουρκίας και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της για δημιουργία εντυπώσεων. Ο Ερσίν Τατάρ έχει αποδείξει στην πορεία του από τότε που ανέλαβε με τις ευλογίες της Άγκυρας το ρόλο του ηγέτη της τουρκουκυπριακής κοινότητας πώς είναι ένας πιστός στρατιώτης στην εκτέλεση εντολών της τουρκικής κυβέρνησης. Όχι μόνο σε ο,τι αφορά το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις, αλλά γενικότερα σε ο,τι αφορά την εξυπηρέτηση της πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν. Από τα παράνομα έργα που γίνονται στα κατεχόμενα, τις παράνομες επενδύσεις και την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Στο δημοσίευμα της «Χαβαντίς», όπως μεταδόθηκε από τον ΓΤΠ, επιχειρήθηκε να δοθεί μία διάσταση διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με την τ/κ εφημερίδα, να κάνει ακόμα λόγο και για προειδοποίηση στον Τατάρ, χαρακτηρίζοντας έκπληξη τη συνάντηση Ουνάλ Ουστέλ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα.

Στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το αίτημα για τη συνάντηση προήλθε από τον κ. Φιντάν και επικαλείται διπλωματικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Ουστέλ για τις επαφές του με αξιωματούχους ξένων χωρών σε σχέση με την Κύπρο και έστειλε μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Διαβίβασε, όπως γράφει, μέσω του Ουνάλ Ουστέλ, την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Ερσίν Τατάρ «ενώ διεξάγεται διπλωματικός πόλεμος με την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ενόχληση όμως ως προς τι; Ως προς την άρνηση του κατοχικού ηγέτη να απαντήσει θετικά στην βολιδοσκόπηση του ΓΓ του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση στη Νέα Υόρκη; Ήθελε η Άγκυρα και δεν ήθελε ο Τατάρ δηλαδή; Η καλή Τουρκία και κακός Τατάρ. Ακούγεται ωραίο σαν παραμύθι αλλά δεν μπορεί να γίνει πιστευτό. Είναι άλλωστε γνωστό το πώς η Τουρκία δια μέσου του λεγόμενου πρέσβη στα κατεχόμενα ελέγχει τα πάντα και τα όσα ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ δεν αποτελούσαν μία αυθόρμητη δική του απάντηση αλλά επί της ουσίας, εξέφραζε τη θέση της Τουρκίας για αναγνώριση κυριαρχίας. Αυτό δεν λέει και η Άγκυρα; Αυτό δεν επαναδιατύπωσε και χθες ο Τούρκος αντιπρόεδρος επ’ ευκαιρία της επετείου των τουρκικών βομβαρδισμών στην περιοχή της Τηλλυρίας;

Ο κατοχικός ηγέτης πάντως χθες ήταν για ακόμα μια φορά ξεκάθαρος στις δηλώσεις, Δεν πρόκειται είπε, οι Τουρκοκύπριοι να αποδεχθούν το τερματισμό των τουρκικών εγγυήσεων και μίλησε για δικαιώματα της Τουρκίας στην Κύπρο. Όπως είπε και στο μήνυμα του, δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς την Τουρκική Δημοκρατία, «γιατί η Τουρκία έχει ιστορικά δικαιώματα, νόμους, διεθνείς συμφωνίες και το 1964 η Τουρκία παρενέβη εδώ, ασκώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας».

Δυστυχώς οι πραγματικότητες στην Κύπρο είναι αμειλίκτες και όσο και να το θέλουμε δεν μπορούμε να τις παραβλέψουμε. Η επιρροή της Τουρκίας στα κατεχόμενα έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερη στα τελευταία χρόνια. Καμιά τουρκοκυπριακή ηγεσία στα κατεχόμενα δεν είχε ποτέ πλήρη έλεγχο κινήσεων σε ο,τι αφορά το Κυπριακό. Κατά καιρούς πέρασαν σίγουρα ηγέτες που ήταν πιο διαλλακτικοί. Είχαν και αυτοί όμως τα καθορισμένα πλαίσια στα οποία μπορούσαν να κινηθούν. Ο Τατάρ δεν χρειάζεται ούτε καν πλαίσια για το πώς θα κινηθεί αφού είναι πλήρης εναρμονισμένος με τις πολιτικές της Άγκυρας….

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube