Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιβεβαιωμένη προέλαση έως και 10 χιλιόμετρα στην περιφέρεια του Κουρσκ στη Ρωσίας, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Η έκταση και η θέση των ουκρανικών προελάσεων στην περιφέρεια, όπως επιβεβαιώνουν πλάνα από τα συστήματα γεωεντοπισμού, υποδηλώνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, σε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου, έχουν διασπάσει τουλάχιστον δύο ρωσικές αμυντικές γραμμές και ένα οχυρό, ενώ έχουν αιχμαλωτίσει πάνω από 40 Ρώσους, αναφέρει το ISW.

Σύμφωνα με ρωσική πηγή, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους εντός του Κουρσκ από την έναρξη της επιχείρησης στις 6 Αυγούστου, ενώ  άλλες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει συνολικά 11 οικισμούς.

Κρεμλίνο: Υπό έλεγχο

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ και ο αρχηγός του Ρωσικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Βαλερί Γερασίμοφ  ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν αποτελούνταν περίπου από 1.000 άτομα με τους Ρώσους να σταματούν την προέλαση και να προκαλούν  σημαντικές απώλειες.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώνεται μέσω βιντεοκλήσης για την κατάσταση στο Κουρσκ από τον εκτελούντα χρέη κυβερνήτη της περιοχής. Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Ρώσοι αναλυτές και bloggers, επέκριναν έντονα τη στρατιωτική διοίκηση επειδή δεν λειτούργησε εγκαίρως ώστε να αποτρέψουν την επίθεση, καθώς – όπως υποστηρίζουν-  οι ρωσικές δυνάμεις γνώριζαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν συσσωρεύσει δυνάμεις και μέσα στην περιοχή τους τελευταίους αρκετούς μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος, ξεκαθάρισε χθες ότι δεν ήταν ενήμερος για την Ουκρανική επίθεση και προτίθεται να ζητήσει πληροφορίες από το Κίεβο.

Οι εξελίξεις, ανάγκασαν τις Ρωσικές αρχές να κηρύξουν το Κουρσκ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να ξεκινήσουν εκκενώσεις «για την εξάλειψη των συνεπειών των εχθρικών δυνάμεων που εισέρχονται στην περιοχή».

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις παραμεθόριες περιοχές, ανακοίνωσαν επίσης οι ρωσικές αρχές, προσθέτοντας ότι επιστρατεύονται γιατροί από άλλες πόλεις. Σε ανάλογη εκκένωση προχώρησαν και οι ουκρανικές αρχές.

naftemporiki.gr