Ισραήλ: Ποιος θυμάται την παρακαταθήκη της Μέρκελ;
REUTERS/Borja Suarez
Άνοιξε η συζήτηση για το εάν η Γερμανία θα στηρίξει στρατιωτικά το Ισραήλ
Με φόντο μια επικείμενη κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν στη Μέση Ανατολή έχει ήδη ξεκινήσει στη Γερμανία ο προβληματισμός για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσουν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Κι ενώ ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους αποκλείει σενάρια στρατιωτικής συνδρομής, υπάρχουν φωνές που ζητούν το αντίθετο.
Η Berliner Zeitung σχολιάζει: «Υπάρχουν συζητήσεις από τις οποίες κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Αυτό αφορά και το ερώτημα εάν η Γερμανία πρέπει να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν διακυβεύεται η ασφάλεια ή ακόμη η ύπαρξη του εβραϊκού κράτους. Το ερώτημα αυτό ανέκυψε μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του 2023 και παραμένει επίκαιρο ενόψει μιας διαφαινόμενης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή (…) Προς υπενθύμιση: το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει άμεση υποχρέωση συνδρομής σε περίπτωση πολέμου αλλά υπάρχει σίγουρα ηθική υποχρέωση. Από την ιστορική ομιλία της τότε καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ το 2008 στην Κνεσέτ (σσ: το κοινοβούλιο του Ισραήλ) ισχύει αναλλοίωτο το δόγμα ότι η ασφάλεια του Ισραήλ αποτελεί κρατική υποχρέωση για τη Γερμανία».
«Δύσκολα η Γερμανία θα μπορέσει να αρνηθεί»
Και συνεχίζει: «Αν μια μέρα το Ισραήλ ζητήσει στρατιωτική βοήθεια, δύσκολα η Γερμανία θα μπορέσει να την αρνηθεί. Το Ισραήλ διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στρατούς στον κόσμο. Μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Όμως και η υποβαθμισμένη Bundeswehr διαθέτει δυνατότητες που θα ήταν χρήσιμες σε περίπτωση μεγάλης διένεξης στη Μέση Ανατολή π.χ. ο ανεφοδιασμός ή η χρήση Eurofighter που θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικά ντρόουν. Φυσικά κανείς δεν θέλει να χρειαστούν όλα αυτά. Αλλά δεν μπορούν και να αποκλειστούν».
Πηγή: Deutsche Welle