REAL TIME |

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Διπλωματικές προσπάθειες να αποφευχθεί πόλεμος πλήρους κλίμακας

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Διπλωματικές προσπάθειες να αποφευχθεί πόλεμος πλήρους κλίμακας

«Μην βομβαρδίσετε τη Βηρυτό»: Διπλωματικό ράλι για την αποφυγή νέου πολέμου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται ενός διπλωματικού ράλι για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να πλήξει την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό ή άλλες σημαντικές πολιτικές υποδομές ως απάντηση στη φονική επίθεση με ρουκέτες στα Υψίπεδα του Γκολάν, δήλωσαν πέντε πηγές στο Reuters.

Η Ουάσινγκτον κάνει αγώνα δρόμου για να αποτρέψει την έναρξη μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ μετά την επίθεση στο Γκολάν που σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους το Σαββατοκύριακο, δήλωσαν οι πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και Λιβανέζοι και Ιρανοί αξιωματούχοι καθώς και διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Χεζμπολάχ για την επίθεση, αν και η οργάνωση αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για το πλήγμα.

Στο επίκεντρο της διπλωματικής προσπάθειας είναι ο περιορισμός της κλίμακας της απάντησης του Ισραήλ, προτρέποντάς το να μην στοχεύσει την πυκνοκατοικημένη Βηρυτό, τα νότια προάστια της πόλης που αποτελούν προπύργιο της Χεζμπολάχ ή βασικές υποδομές όπως αεροδρόμια και γέφυρες, είπαν οι ίδιες πηγές.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, Ελία Μπου Σαάμπ, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν μετά την επίθεση στο Γκολάν, δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτρέψει την απειλή μιας μεγάλης κλιμάκωσης, εφόσον αποφασίσει να αποφύγει ένα πλήγμα στη Βηρυτό ή στα περιχωρά της.

«Εάν αποφύγουν τους αμάχους και αποφύγουν τη Βηρυτό και τα προάστιά της, τότε η επίθεσή τους θα μπορούσε να είναι καλά υπολογισμένη», είπε.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η χώρα τους θέλει να πλήξει τη Χεζμπολάχ, αλλά όχι να παρασύρει την περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Ωστόσο, οι δύο διπλωμάτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη είπαν ότι το Ισραήλ δεν έχει δεσμευθεί να αποφύγει τη Βηρυτό, τα προάστιά της ή τις πολιτικές υποδομές.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τις διπλωματικές συνομιλίες. «Η υποστήριξή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και αταλάντευτη ενάντια σε όλες τις απειλές που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ», δήλωσε εκπρόσωπος στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να απαντήσει στο χτύπημα στο Γκολάν. «Αλλά κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο», πρόσθεσε.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ η Χεζμπολάχ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι πέντε πηγές που έχουν γνώση της διπλωματικής προσπάθειας των τελευταίων εικοσιτετράωρων είτε συμμετείχαν στις συνομιλίες είτε ενημερώθηκαν σχετικά. Είπαν ότι οι προσπάθειες στόχευαν στην επίτευξη μιας «βαθμονομημένης» προσέγγισης, παρόμοιας με την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Ιράν τον Απρίλιο.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube