Μέση Ανατολή: Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ – Αδειάζει από ξένους υπηκόους ο Λίβανος
Η «αυστηρή απάντηση» του Νετανιάχου στη Χεζμπολάχ
Ενώ η χώρα καταρρέει οικονομικά και πολιτικά, η Χεζμπολάχ ισχυροποιείται με χορηγό την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Ο Λίβανος έχει καταστεί ένα μη λειτουργικό κράτος, και αν συρθεί σε πόλεμο η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου δυσκολεύεται να διατηρήσει τη νομιμότητα ενώ οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με οικονομική εξαθλίωση. Οι θεσμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι ενώ η τοπική εξουσία ελέγχεται ουσιαστικά από όσους διαθέτουν όπλα και χρήμα.
Η τρομοκρατική οργάνωση της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, αποτελεί μια εδραιωμένη σιιτική πολιτική δύναμη που κινεί τα νήματα της λιβανέζικης πολιτικής και μπλοκάρει τη δημιουργία σταθερών θεσμών, εμποδίζοντας τον διαμοιρασμό της εξουσίας βάσει των θρησκευτικών ταυτοτήτων.
Η Χεζμπολάχ, μετά τον πόλεμο του 2006, ισχυροποιήθηκε και έγινε η μεγαλύτερη μη κρατική ένοπλη δύναμη παγκοσμίως, και αποτελεί περιφερειακό παράγοντα που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη. Είναι πιο δύσκολος αντίπαλος για το Ισραήλ συγκριτικά με τη Χαμάς καθώς έχει τη στήριξη του Ιράν από το οποίο προμηθεύεται πυραύλους.
Οι πολίτες του Λιβάνου ζουν τη δική τους αγωνία καθώς αναμένουν την έκταση της απάντησης του Ισραήλ που θα αποτελέσει «βαρόμετρο» για το εάν η χώρα τους θα οδηγηθεί σε έναν καταστροφικό πόλεμο, που οι συνέπειές του θα εξαπλωθούν και εκτός των συνόρων του Λιβάνου.
Αποκλιμακώνεται η ένταση στο μέτωπο Ισραήλ – Λιβάνου
Μετά από ακραία ένταση στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να υπόσχεται σκληρή τιμωρία της Χεζμπολάχ για το αιματηρό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν με θύματα παιδιά, η κατάσταση δείχνει ότι βαίνει προς αποκλιμάκωση.
Οι διεθνείς πιέσεις για αυτοσυγκράτηση, κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον, φαίνεται να αποδίδουν καρπούς και τα αντίποινα του Ισραηλινού στρατού περιορίστηκαν προς το παρόν σε αεροπορικές επιδρομές και σφυροκόπημα των θέσεων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.
Ανήσυχη η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στο φονικό χτύπημα της Χεζμπολάχ στα υψώματα Γκολάν το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 παιδιών και εφήβων της αραβικής κοινότητας των Δρούζων.
Ωστόσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκεπτόμενος το σημείο της επίθεσης, υποσχέθηκε «αυστηρή απάντηση» στην οργάνωση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επισκέφθηκε χθες το Ματζντάλ Σαμς, υποσχέθηκε ότι θα δοθεί «σκληρή απάντηση» μετά τον βομβαρδισμό που στοίχισε τη ζωή σε 12 νέους σε αυτήν την πόλη, στο προσαρτημένο υψίπεδο του Γκολάν.
«Τα παιδιά αυτά είναι δικά μας παιδιά. Το κράτος του Ισραήλ δεν θα αφήσει, και δεν μπορεί να αφήσει, να περάσει αυτό. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», είπε ο Νετανιάχου.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο, από την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία ωστόσο αρνείται ότι είχε κάποια ανάμιξη στο πλήγμα.
Λευκός Οίκος: Μπορεί να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ-Χεζμπολάχ
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε «πεπεισμένος» ότι είναι δυνατόν να αποφευχθεί ένας ευρύτερος πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά την επίθεση το Σάββατο στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 νέοι.
«Κανείς δεν θέλει έναν ευρύτερο πόλεμο και είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορέσουμε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη» δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
«Αν και έχουμε όλοι ακούσει να μιλούν για αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο επανειλημμένως κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα μηνών, αυτές οι προβλέψεις ήταν υπερβολικές. Ειλικρινά, συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως είναι υπερβολικές σήμερα», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αδειάζει από ξένους υπηκόους ο Λίβανος – Ταξιδιωτικές οδηγίες σε πολίτες
Πολλές είναι οι χώρες που συστήνουν στους πολίτες τους να αποχωρήσουν από τον Λίβανο.
Η Βρετανία συνέστησε χθες στους πολίτες της να φύγουν από τον Λίβανο, ενώ εντείνονται οι προσπάθειες για να αποτραπεί μια κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ μετά την πολύνεκρη επίθεση στο κατεχόμενο Γκολάν.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε επίσης ανακοίνωση σχετικά με την αποφυγή επισκέψεων στο Ισραήλ, τον Λίβανο, τα παλαιστινιακά εδάφη και το Ιράν.
«Υπενθυμίζονται συναφείς ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες συνιστάται η αποφυγή επισκέψεων στον Λίβανο, εκτός των άκρως απαραίτητων, καθώς και η αναχώρηση των επισκεπτών από τη χώρα» αναφέρεται στη νεότερη ανακοίνωση.
Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, καλώντας τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Να σημειωθεί τι έχουν ανασταλεί πτήσεις προς και από τη Βηρυτό. Η Air France και η θυγατρική της, Transavia France, ανέστειλαν χθες και σήμερα τις πτήσεις τους από το αεροδρόμιο του Παρισιού «Σαρλ ντε Γκολ» προς τη Βηρυτό.
Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, Swiss and Eurowings, του γερμανικού ομίλου Lufthansa, αναστέλλουν και εκείνες τις πτήσεις τους από και προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου μέχρι τις 5 Αυγούστου εξαιτίας των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ομίλου.
Σε ετοιμότητα η Κύπρος
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην εκκένωση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Οι κυπριακές αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για πιθανή εκκένωση αμάχων από τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στους δημοσιογράφους.
«Έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα, αν χρειαστεί», είπε χαρακτηριστικά.
«Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφαλείας για τη διευκόλυνση της αποχώρησης των αμάχων από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας», πρόσθεσε.
Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση χιλιάδων ξένων υπηκόων από τον Λίβανο το 2006 κατά τη διάρκεια της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ενδιάμεσος σταθμός από τη Βρετανία για την εκκένωση Βρετανών και διπλών υπηκόων από το Σουδάν πέρυσι.
liberal.gr