REAL TIME |

Ουκρανία , Ρωσία 15 Ιουνίου 2024

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Εκπρόσωποι 90+ χωρών στην Ελβετία – Τι μπορεί να ελπίζει το Κίεβο

Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Εκπρόσωποι 90+ χωρών στην Ελβετία – Τι μπορεί να ελπίζει το Κίεβο

Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας, όχι όμως η Κίνα – Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου

Ραντεβού στην Ελβετία δίνουν σήμερα και αύριο παγκόσμιοι ηγέτες, για τη σύνοδο κορυφής που στόχο έχει την άσκηση πίεσης στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο της στην Ουκρανία, με την απουσία ωστόσο ισχυρών συμμάχων της Μόσχας, όπως η Κίνα, να αμβλύνει τον όποιον αντίκτυπο της διάσκεψης.

Απούσα η Κίνα

Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος δεκάδες σύμμαχοι της Ουκρανίας, όχι όμως η Κίνα. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη σύνοδο χάσιμο χρόνου, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να παρευρεθεί. Χωρίς την Κίνα, οι ελπίδες για απομόνωση της Μόσχας ατονούν, ενώ οι πρόσφατες νίκες ρωσικών δυνάμεων στο στρατωτικό πεδίο έχουν θέσει το Κίεβο σε μειονεκτική θέση. Επιπρόσθετα ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει παράλληλα αποσπάσει την προσοχή από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν σε ευρύτερες ανησυχίες που έχει επιφέρει ο πόλεμος, όπως επισιτιστική κρίση, η πυρηνική ασφάλεια και η ελευθερία ναυσιπλοΐας, και ένα προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος θα ορίζει τη Ρωσία ως τον επιτιθέμενο στον πόλεμο, τόνισαν πηγές.

«Η σύνοδος κορυφής κινδυνεύει να δείξει τα όρια της ουκρανικής διπλωματίας», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γκόουαν, διευθυντής του τμήματος για τον ΟΗΕ και τις κρίσεις στο International Crisis Group. «Ωστόσο, η σύνοδος είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι υπερασπίζεται τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες ότι πως η Μόσχα είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες ακόμα και «αύριο», αν τα ουκρανικά στραστεύματα αποσυρθούν από τις περιφέρειες της Ζαπορίζια, της Χερσώνας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και αν η Ουκρανία παραιτηθεί από τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Το Κίεβο απέρριψε τους όρους του Πούτιν ως «παράλογους». Οι όροι που έθεσε ο Πούτιν προφανώς αντικατροπτίζουν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι στον πόλεμο.

Ζελένσκι κατά Κίνας

Η Ελβετία, η οποία ανέλαβε τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής θέλει να ανοίξει το δρόμο για μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές διασπάσεις για τον πιο θανατηφόρο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν στη σύνοδο και ο Ζελένσκι κατηγόρησε μάλιστα το Πεκίνο ότι βοηθά τη Μόσχα να υπονομεύσει τη σύνοδο, μια κατηγορία που το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας αρνήθηκε.

Η Κίνα είχε αναφέρει ότι θα σκεφτόταν να λάβει μέρος στη σύνοδο, αλλά τελικά αρνήθηκε επειδή η Ρωσία δεν θα συμμετέχει. «Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή, σε γεωπολιτικούς όρους, για την Κίνα η ειδική της σχέση με τη Ρωσία έχει προτεραιότητα έναντι οτιδήποτε άλλου», σχολίασε ο Μπεραρντίνο Ρεγκατσόνι, πρώην πρέσβης της Ελβετίας στην Κίνα.

Εκπρόσωποι 92 χωρών και 8 οργανισμών πρόκειται να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Μπούργκενστοκ. Μεταξύ αυτών που θα πάρουν μέρος είναι η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας. Η Ινδία, η οποία έχει βοηθήσει τη Μόσχα να επιβιώσει του σοκ των οικονομικών κυρώσεων, αναμένεται να στείλει αντιπροσωπεία. Η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν παρομοίως εγκάρδιους δεσμούς με τη Ρωσία, θα εκπροσωπηθούν από τους υπουργούς Εξωτερικών τους.

«Μάταιη» σύνοδος

Η Ρωσία χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.

Υποστηρικτές της Ουκρανίας τονίζουν ότι οι συνομιλίες στη Λουκέρνη είναι μια σειρά συναντήσεων για να επιστήσουν την προσοχή στο ανθρωπιστικό κόστος του πολέμου. Διαδηλώσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί με αίτημα την επιστροφή των αιχμαλώτων και των παιδιών που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι χωρίς την υποστήριξη από τους κύριους συμμάχους της Μόσχας, ο αντίκτυπος της συνόδου θα είναι περιορισμένος.

«Τί μπορεί να ελπίζει (ο Ζελένσκι) από αυτή;» δηλώνει ο Ντάνιελ Γουόκερ, ένας πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας. «Άλλο ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη διεθνή αλληλεγγύη με την Ουκρανία ως θύμα της ρωσικής επιθετικότητας».

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube