Στρατηγικό βήμα στη συνεργασία ανάμεσα σε Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κατά τη συνάντηση που είχαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεν. Κωνσταντίνος Κόμπος και Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση ενός στρατηγικού διαλόγου οποίος θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο.

Την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών καλωσορίζοντας τον Κύπριο ομολόγου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ανακοινώνουμε την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου, ο πρώτος γύρος του οποίου θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο το φθινόπωρο.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της περαιτέρω εμβάθυνσης και της διεύρυνσης της σχέσης των δυο χωρών σε μια σειρά από τομείς». Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε: «Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και τώρα υπάρχει ένα (μεγαλύτερο) άνοιγμα για το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας».

Στη δική του τοποθέτηση ο Κωνσταντίνος Κόμπος σημείωσε πως πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για τις δύο χώρες και πρόσθεσε: «Προχωράμε για να δημιουργήσουμε έναν δομημένο διάλογο, έναν διάλογο που θα είναι εντατικός, και αυτό είναι προς όφελος των λαών μας των δύο χωρών μας». Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας σημείωσε πως σε μια πολύ περίπλοκη «η Κύπρος είναι μέρος της λύσης. Η Κύπρος είναι μέρος της απάντησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα πρέπει να προσεγγίσουμε την πέντε δεκαετίες κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία. Και σε αυτό, υπολογίζουμε στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών».

Στο πλαίσιο του διαλόγου θα πραγματοποιούνται ετήσιες συναντήσεις μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των δύο χωρών σε Λευκωσία και Ουάσιγκτον. Ο  πρώτος  γύρος  διαβουλεύσεων  στο  πλαίσιο  του  Στρατηγικού Διαλόγου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο Υπουργείων.

Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί θεσμικό εργαλείο των ΗΠΑ με φίλες χώρες, με τις  οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν τακτική τομεακή συνεργασία σε στρατηγικούς κατά περίπτωση τομείς, στους οποίους συμπίπτουν εκατέρωθεν συμφέροντα. Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν εγκαθιδρύσει Στρατηγικό Διάλογο με 30 χώρες, εκ των οποίων 13 είναι κράτη μέλη της ΕΕ.

Η συμπερίληψη της Κύπρου μέσα σε αυτή την κατηγορία/ομάδα χωρών, αναμφίβολα, ισχυροποιεί τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως στενός πλέον εταίρος των ΗΠΑ. Μέσα από τον Στρατηγικό  Διάλογο δημιουργείται το πλαίσιο για εμβάθυνση και εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ.

Η συνεργασία για τον Ανθρωπιστικό Διάδρομο αποτελεί παράδειγμα ενός νέου επιπέδου σχέσης μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, και συνέβαλε ως προς την αναγνώριση από μέρους των ΗΠΑ του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή, με πρακτικό και απτό τρόπο. Ο στρατηγικός διάλογος   αποτελεί   αναγνώριση της Κύπρου ως αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα οφέλη που θα έχει η Κύπρος συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Σύσφιξη πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας ΚΔ-ΗΠΑ σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια.
  • Αναδεικνύεται και εδραιώνεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.
  • Διανοίγονται νέες προοπτικές για αμερικανικές επενδύσεις στην Κύπρο.
  • Ενισχύεται το εμπόριο με τις ΗΠΑ, με στόχο την προώθηση κυπριακών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.
  • Δημιουργία ευκαιριών για νέους και νέες με ποικιλόμορφους τρόπους (πχ μέσα από τα πανεπιστήμια και την ανταλλαγή φοιτητών, και παροχή τεχνογνωσίας μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων).
  • Αναπτύσσονται σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης, υπεγράφη διμερής συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, για συνεργασία σε σχέση με τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων. Με την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας, η Κύπρος προχωρεί ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη της χώρας μας στο Πρόγραμμα Κατάργησης Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa Waiver Program). Το πρόγραμμα  Κατάργησης  Θεωρήσεων των ΗΠΑ (Visa  Waiver Program) θα επιτρέψει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για επαγγελματικούς λόγους ή για τουρισμό για διαμονή έως και 90 ημέρες χωρίς θεώρηση διαβατηρίου τύπου “B” όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον ΥΠΕΞ Κόμπο να τονίζει τη βούληση και δέσμευση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως προνοούν τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Φιλελεύθερος