Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 7 Μαΐου 2024

Ουκρανία: Συλλήψεις αξιωματούχων – Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Ουκρανία: Συλλήψεις αξιωματούχων – Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι

Οι συλληφθέντες είναι  συνταγματάρχες της κρατικής φρουράς της Ουκρανίας

Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι ασφαλείας συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τον σχεδιασμό δολοφονίας του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σύμφωνα με την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας (SBU) της Ουκρανίας.

Οι δύο άνδρες ήταν συνταγματάρχες της κρατικής φρουράς της Ουκρανίας που στρατολογήθηκαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και διέρρευσαν απόρρητες πληροφορίες στη Μόσχα, ανέφερε η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) στην εφαρμογή Telegram.

Τους είχε ανατεθεί να βρουν κάποιον κοντινό στην προεδρική φρουρά που θα έπαιρνε όμηρο τον Ζελένσκι και αργότερα θα τον σκότωνε, ανέφερε η ανακοίνωση της SBU, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιο σημείο είχε αποτραπεί η υποτιθέμενη συνωμοσία.

«Η τρομοκρατική επίθεση, η οποία υποτίθεται ότι ήταν ένα δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, ήταν πράγματι μια αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών», ανέφερε ο επικεφαλής της SBU Βασίλ Μάλιουκ στο Telegram.

Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σύλληψη στην Πολωνία ενός άνδρα που κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την προετοιμασία μιας πιθανής απόπειρας δολοφονίας του Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε το περασμένο φθινόπωρο ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του είχαν αποτρέψει τουλάχιστον πέντε ρωσικά σχέδια δολοφονίας του.

Η κατασκοπευτική ομάδα σχεδίαζε επίσης να «εξοντώσει» τον Mάλιουκ και τον Κίριλο Μπουντάνοφ, τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ανακοίνωσε η SBU.

Η δολοφονία του Μπουντάνοφ επρόκειτο να γίνει πριν από την Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα στις 5 Μαΐου, πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Ο Ζελένσκι φέρεται να έχει αντιμετωπίσει αρκετές απόπειρες κατά της ζωής του από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Τον Αύγουστο του 2023 συνελήφθη μια γυναίκα από το Μυκολάιβ με την κατηγορία ότι εμπλεκόταν σε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου.

Κατηγορήθηκε ότι συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ζελένσκι στην πόλη της νότιας Ουκρανίας προκειμένου να σχεδιάσει μια ρωσική αεροπορική επιδρομή για τη δολοφονία του. 

Η SBU δήλωσε ότι έπιασε τη γυναίκα «επ’ αυτοφώρω» καθώς προσπαθούσε «να περάσει πληροφορίες στους εισβολείς».

Τον Απρίλιο, ένας Πολωνός κατηγορήθηκε ότι βοήθησε ένα άλλο υποτιθέμενο ρωσικό σχέδιο δολοφονίας κατά του Ζελένσκι. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «ετοιμότητα να ενεργήσει για λογαριασμό ξένων μυστικών υπηρεσιών εναντίον της Δημοκρατίας της Πολωνίας», αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και οκτώ ετών.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο άνδρας συμφώνησε να παράσχει πληροφορίες σε Ρώσους κατασκόπους σχετικά με την ασφάλεια στο αεροδρόμιο Rzeszów-Jasionka, στη νοτιοανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, το οποίο ο Ζελένσκι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί όταν αναχωρεί για ταξίδια στο εξωτερικό. 

Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από τις ουκρανικές αρχές και ο άνδρας συνελήφθη αργότερα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στην Πολωνία.

Εκτός από τις συνωμοσίες δολοφονίας, ο Zελένσκι έχει βιώσει μια σειρά από κοντινές περιπέτειες κατά τη διάρκεια των πολλών επισκέψεών του στις γραμμές του μετώπου και σε πόλεις που δέχονται ρωσικούς βομβαρδισμούς.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube