Weather Icon

Φρένο στο εμπόριο Τουρκίας-Κίνας με τη Μόσχα έβαλαν οι ΗΠΑ

Φρένο στο εμπόριο Τουρκίας-Κίνας με τη Μόσχα έβαλαν οι ΗΠΑ

Κατακόρυφη πτώση στις συναλλαγές της Ρωσίας με βασικούς εμπορικούς εταίρους. Το διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή και πώς ανέτρεψε τα δεδομένα. Το ρούβλι και οι υπόγειες συναλλαγές.

Σύμφωνα με ανώτερους δυτικούς αξιωματούχους αλλά και Ρώσους που εμπλέκονται με τη ροή χρήματος τα αμερικανικά μέτρα καταστολής κατά τραπεζών που χρηματοδοτούν το εμπόριο αγαθών με τη Ρωσία έχει δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην τελευταία.

Οι εμπορικοί όγκοι μεταξύ της Ρωσίας με βασικούς εταίρους όπως η Τουρκία και η Κίνα έχουν υποχωρήσει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αφού οι ΗΠΑ στόχευσαν διεθνείς τράπεζες που βοηθούσαν τη Μόσχα να αποκτήσει κρίσιμα προϊόντα για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια.

Ένα εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ, που εφαρμόστηκε στα τέλη του περασμένου έτους, ώθησε τις τράπεζες να εγκαταλείψουν τους Ρώσους αντισυμβαλλομένους και να αποφύγουν τις συναλλαγές σε μια σειρά νομισμάτων, δήλωσαν δυτικοί αξιωματούχοι και τρεις ανώτεροι Ρώσοι χρηματοδότες.

«Έχει γίνει πιο δύσκολο για τη Ρωσία να έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που χρειάζεται για να αποκτήσει αυτά τα αγαθά», δήλωσε η Άννα Μόρις, στέλεχος στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, γράφουν οι Financial Τimes. «Είναι σίγουρα ένας στόχος να γίνει πολύ πιο δύσκολη η ροή αυτών των χρημάτων, να αυξηθεί το κόστος για τους Ρώσους. Η “αναστάτωση” είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Η υπέρβαση των περιορισμών απαιτεί τώρα ένα αυξανόμενο δίκτυο μεσαζόντων για να αποφευχθεί ο έλεγχος, ακόμη και αν οι συναλλαγές δεν έχουν καμία σχέση με την πολεμική μηχανή της Ρωσίας, είπαν οι αξιωματούχοι, γεγονός που αυξάνει το κόστος μετατροπής νομισμάτων και τις προμήθειες.

«Είναι όλο και πιο δύσκολο κάθε μήνα. Τον έναν μήνα είναι δολάρια, τον άλλο μήνα είναι ευρώ. Μέσα σε έξι μήνες βασικά δεν θα μπορείτε να κάνετε τίποτα. Το λογικό τελικό σημείο αυτών είναι η μετατροπή της Ρωσίας σε Ιράν», δήλωσε υψηλόβαθμος Ρώσος επενδυτής, αναφερόμενος στις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Το εκτελεστικό διάταγμα των ΗΠΑ έχει σχεδιαστεί για να στοχεύσει τράπεζες σε χώρες που κατέγραψαν απότομες αυξήσεις στο εμπόριο με τη Ρωσία μετά την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

Οι εξαγωγές αγαθών «υψηλής προτεραιότητας» της Τουρκίας —ειδών κυρίως για μη στρατιωτική χρήση αλλά που χαρακτηρίζονται ως κρίσιμα για την πολεμική προσπάθεια, όπως μικροτσίπ— προς τη Ρωσία και πέντε πρώην σοβιετικές χώρες αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Trade Data Monitor, ο όγκος έφτασε τα 586 εκατομμύρια δολάρια το 2023, πενταπλάσια αξία σε σχέση με την προπολεμική περίοδο.

Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση στα 2,1 δισ. δολάρια. Και η αξία των εξαγωγών αγαθών «υψηλής προτεραιότητας» στη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες έπεσε 40% στα 93 εκατ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, δείχνοντας τον αντίκτυπο του εκτελεστικού διατάγματος.

Οι απότομες μειώσεις στις εξαγωγές που σχετίζονται με τον πόλεμο αποδίδονται στον φόβο των τραπεζών για επιπτώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οποιαδήποτε συναλλαγή σε δολάρια και να ακρωτηριάσουν τις τράπεζες αποκόπτοντάς τες από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί.

Το Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να πλήξει τις τράπεζες με δευτερεύουσες κυρώσεις εάν υποψιάζεται ότι έχουν να κάνουν με εταιρείες που έχουν απαγορευτεί λόγω των δεσμών τους με το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας.

«Οι ΗΠΑ έχουν πραγματικά μόχλευση στον χρηματοπιστωτικό τομέα», δήλωσε η Elina Ribakova, του Peterson Institute for International Economics. «Μπορεί να ανακαλύψει εάν κάνετε κάτι λάθος, ακόμα και την πιο μικρή τράπεζα, εάν είναι κατά κάποιο τρόπο συνδεδεμένη με το δολάριο. Οπότε αυτό τρομάζει».

Οι περιορισμοί στις πληρωμές είχαν ανατριχιαστικό αποτέλεσμα πολύ πέρα από το σκιερό εμπόριο εξαρτημάτων για τη ρωσική πολεμική μηχανή, καθώς οι τράπεζες διέκοψαν ολόκληρες κατηγορίες συναλλαγών με τη Μόσχα ώστε να μην αντιμετωπίσουν αμερικανικές κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube