Σλοβακία 16 Μαΐου 2024

Απόπειρα δολοφονίας: Εκτός κινδύνου ο Σλοβάκος πρωθυπουργός – Υποστηρικτής παραστρατιωτικής ομάδας ο 71χρονος δράστης

Απόπειρα δολοφονίας: Εκτός κινδύνου ο Σλοβάκος πρωθυπουργός – Υποστηρικτής παραστρατιωτικής ομάδας ο 71χρονος δράστης

Πώς ο 71χρονος πασιφιστής λογοτέχνης έφτασε να τον πυροβολήσει; Για πολιτικά κίνητρα κάνει λόγο η κυβέρνηση

Δεν απειλείται πλέον η ζωή του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος την Τετάρτη έπεσε θύμα απόπειρας δολοφονία. Μετά από πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις οι γιατροί αισιοδοξούν για την πορεία της υγείας του ενώ φέρεται να έχει να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Για αρκετές ώρες όμως ο 59χρονος εθνικιστής, λαϊκιστής ηγέτης διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο καθώς ο δράστης της επίθεσης τον πυροβόλησε πέντε φορές με τις σφαίρες να τον βρίσκουν στην κοιλιακή χώρα και στο σαγόνι.

Οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της χώρας έκαναν λόγο για επίθεση με ”πολιτικά κίνητρα” ενώ ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα, συγγραφέας και ποιητής ιδιαίτερα γνωστός στην Σλοβακία, συνελήφθη ως δράστης της επίθεσης. Λλίγη ώρα μετά την δολοφονική επίθεση που σημειώθηκε έξω από κοινοτικό πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Χάνλτοβα -όπου διεξαγόταν κυβερνητική συνεδρίαση- ο Τσιντούλα φέρεται να δήλωσε πως ”διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης”¨.

Περισσότερα στοιχεία για τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε υπάρχουν ανακοινώσεις από την αστυνομία σχετικά με το εάν εάν ο δράστης έδρασε μόνος του- που είναι και το επικρατέστερο σενάριο- ή εάν είχε κάποιο συνεργό. Πάντως ο 71χρονος ήταν νόμιμος κάτοχος του πυροβόλου όπλου που χρησιμοποίησε.

Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο 71χρονος λογοτέχνης είχε γεννηθεί και ζούσε στην πόλη Λέβιτσε, είναι ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής λέσχης Ντούα (Dúha, «Ουράνιο Τόξο»), είναι μέλος της Ένωσης Σλοβάκων Συγγραφέων και γνωστός κυρίως για τρεις ποιητικές συλλογές.

Ο ίδιος φαινόταν να αποκηρύσσει την βία και συμμετείχε και σχετικές κινήσεις κατά αυτής ενώ σε παλαιότερες δηλώσεις και σχόλιά του ανέφερε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος μοιάζει να έχει τρελαθεί». Πρόσθετε πως ίδρυσε «κίνημα εναντίον της βίας» στη Λεβίτσε, το οποίο στον ιστότοπό του αναφέρει πως είναι «πολιτικό κόμμα σκοπός του οποίου είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία».

Το 2016, εργαζόμενος ως σεκιούριτι σε εμπορικό κέντρο είχε τραυματιστεί σοβαρά όταν δέχθηκε επίθεση από τοξικομανή και για πολύ καιρό προσπαθούσε να αναρρώσει από τα τραύματα που υπέστη.

Ο γιος του, ερωτηθείς για τα κίνητρα του πατέρα του και την στάση του προς τον πρωθυπουργό Φίτσο απάντησε «μπορώ να σας πω ένα πράγμα: Δεν τον ψήφισε. Μόνο αυτό μπορώ να πω».

Οι «Slovački branci»

Σύμφωνα με το Euronews, ωστόσο, ο 71χρονος δράστης που εργαζόταν στο παρελθόν ως φύλακας και φέρεται σε αναρτήσεις του στο Facebook ως συμπαθών και υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Σημειωτέον ότι οι «Slovenskí Branci» έχουν κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για παραστρατιωτική δράση, ενώ ο δημοσιογράφος, Szabolcs Panyi ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ φωτογραφία του Τσιντούλα πλάι σε μέλη της οργάνωσης τον Ιανουάριο του 2016.

Στο κείμενο που συνοδεύει την επίμαχη φωτογραφία και αποδίδεται στο δράστη καταγράφονται εξτρεμιστικές απόψεις υπέρ των αυτοοργανωμένων πολιτοφυλακών, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν «τους κατοίκους, τη χώρα, την παράδοση, (και) τον πολιτισμό» από μετανάστες που προέρχονται από το εξωτερικό. της Ευρώπης. Επιπλέον, ο αρχηγός των «Slovenskí Branci» φέρεται να εκπαιδεύτηκε από Ρώσους πρώην στρατιώτες των Σπετσνάζ, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Panyi, τη στιγμή που πληροφορίες θέλουν την εξτρεμιστική αυτή ομάδα να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με το σλοβακικό παράρτημα Night Wolves, δηλαδή την παραστρατιωτική λέσχη μοτοσικλετιστών, ο αρχηγός της οποίας παρευρέθηκε στην πρόσφατη ορκωμοσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

″Ρητορική μίσους”

Από τις πρώτες ώρες οι υπουργοί Εσωτερικών και Άμυνας της χώρας έκαναν λόγο για επίθεση με πολιτικά κίνητρα. Στις δηλώσεις του όμως πήγαν ακόμη πιο πέρα. Έκαναν λόγο για διάχυτη ”ρητορική μίσους” που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου, εκφράζεται στα social media και σε διάφορες κινητοποιήσεις. Φάνηκαν μάλιστα να αποδίδουν το αποδίδουν στο τεταμένο πολιτικό κλίμα στην χώρα.

Κάλεσαν όλους πολιτικούς όλων των παρατάξεων να σταματήσουν «να υποκινούν μίσος εναντίον αντιπάλων τους μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης».

Έτσι, φάνηκε να επιρρίπτονται οριακά και εμμέσως ευθύνες στην αντιπολίτευση και σε όσους αντιδρούν στις πολιτικές Φίτσο που από την επανεκλογή του το φθινόπωρο του 2023 θέτει σε δοκιμασία τις δημοκρατικές αρχές διακυβέρνησης.

Πριν λίγο καιρό κατήργησε την θέση του Ειδικού Εισαγγελέα που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς ενώ ένα από τα θέματα στην ατζέντα της κυβερνητικής συνεδρίασης χθες ήταν η διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και μερίδας των ΜΜΕ στόχος ήταν η αντικατάταστασή της με έναν νέο φορέα πιο…φιλικό και φυσικά πιο ελεγχόμενο από τον υφιστάμενο.

Ο Φίτσο επίσης χαρακτηρίζεται από πολιτικούς αντιπάλους και πολλούς συναδέλφους του στην Δύση ως φιλορώσος, διατηρεί στενούς δεσμούς και αισθήματα θαυμασμού για τον επίσης εθνικιστή-λαϊκιστή ηγέτη της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ενώ έχει βάλει φρένο σε κάθε αποστολή βοήθειας στην Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση αποφασίστηκε να αυξηθούν τα μέτρα προστασίας πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Ο ηγέτης της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης Μιχάλ Σιμέτσα ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες εμφανίσεις του επ’ αόριστον χθες το απόγευμα, συμπεριλαμβανομένης διαδήλωσης εναντίον της κυβέρνησης που επρόκειτο να γίνει το βράδυ.

Η Ρωσία καταδίκασε την απόπειρα κατά της ζωής του πρωθυπουργού της Σλοβακίας

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα την απόπειρα δολοφονίας του σλοβάκου κεντροαριστερού εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο χθες Τετάρτη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

«Φυσικά, καταδικάζουμε αυτή την επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Ιζβέστια, προσθέτοντας πως η Μόσχα θεωρεί την επίθεση εναντίον του «απαράδεκτη» και την υπόθεση αυτή «τραγωδία».

Πηγές: huffingtonpost.gr / protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube