Ισραήλ 11 Ιουνίου 2024

Ισραήλ: «Πράσινο» της Κνεσέτ για περιορισμένη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων

Ισραήλ: «Πράσινο» της Κνεσέτ για περιορισμένη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων

Φωτ. REUTERS/ Ronen Zvulun

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπερορθόδοξοι θα υπηρετήσουν σταδιακά και σε περιορισμένο αριθμό στον ισραηλινό στρατό

Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε νωρίς σήμερα το πρωί υπέρ της αναβίωσης ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, το οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά όχι και ο υπουργός Αμυνας, για τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική στο Ισραήλ, αλλά όχι για τους υπερορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να αφιερωθούν στη μελέτη των ιερών κειμένων του ιουδαϊσμού και να την αποφύγουν, με βάση μια εξαίρεση την οποία θέσπισε ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ, το 1948.

Το 2022, λίγο πριν από την άνοδο στην εξουσία της δεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου και των συμμάχων του τών θρησκευτικών και ακροδεξιών κομμάτων, η Κνεσέτ είχε ψηφίσει σε πρώτη ανάγνωση νομοσχέδιο το οποίο έθετε το πλαίσιο για τη στρατιωτική θητεία των υπερορθόδοξων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι υπερορθόδοξοι θα υπηρετήσουν σταδιακά και σε περιορισμένο αριθμό στον ισραηλινό στρατό, ενώ περιλαμβάνει και εναλλακτικές στη στρατιωτική θητεία.

Διαφωνίες
Το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας των υπερορθόδοξων ανδρών διχάζει εδώ και δεκαετίες την κοινή γνώμη του Ισραήλ. Εξάλλου, σε ένα πλαίσιο επιστράτευσης λόγω του πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η οργή αυξάνεται στη χώρα στην ιδέα ότι θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν εξαιρέσεις για τους υπερορθόδοξους.

Ωστόσο οι Ισραηλινοί βουλευτές αποφάσισαν –με 63 ψήφους υπέρ έναντι 57 κατά– το νομοσχέδιο «να σταλεί προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, προκειμένου να συνεχιστεί η εξέτασή του σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση».

Ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου. Αντιθέτως, ο υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, είναι αντίθετος, αν και ανήκει στο ίδιο κόμμα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Δεν θα πρέπει να κάνουμε μικροπολιτική στην πλάτη των μεγάλων μαχητών του στρατού», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Γκαλάντ. «Το να φέρουμε από κοινού το φορτίο της στρατιωτικής θητείας είναι μια εθνική πρόκληση», υπογράμμισε.

Τα θρησκευτικά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που αντιτίθενται έντονα στην ιδέα να υπηρετούν στον στρατό οι υπερορθόδοξοι, στήριξαν το νομοσχέδιο προσβλέποντας να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις.

«Εχουμε μια καταπληκτική ευκαιρία, την οποία δεν θα πρέπει να χάσουμε. Το υπερορθόδοξο κοινό δεν θα πρέπει να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Πυρά από την αντιπολίτευση
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, επέκρινε τον Νετανιάχου κατηγορώντας στο Χ την κυβέρνηση ότι κάνει «τα πάντα» για να διατηρηθεί στην εξουσία και ότι δεν έχει «καμία αρχή».

«Πρόκειται για μία από τις πιο απεχθείς στιγμές στην ιστορία της Κνεσέτ. Εν μέσω μια νέας ημέρας σκληρών συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή η επιπόλαιη κυβέρνηση υιοθέτησε έναν νόμο αποφυγής» της στρατιωτικής θητείας.

Την ώρα που το Κοινοβούλιο ετοιμαζόταν να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου, μέλη οικογενειών ομήρων της Χαμάς επιτέθηκαν στον Σμότριτς, στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών, και ζήτησαν από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την επιστροφή των συγγενών τους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Ινμπάλ Τζαχ, ο ξάδελφος του οποίου είναι ένας από τους 253 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους που απήγαγε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης πρέπει να κάνουν τα πάντα για να επιστρέψουν οι εναπομείναντες 120 όμηροι.

Ο Σμότριτς, ο οποίος έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Χαμάς και είναι αντίθετος στις προτάσεις για εκεχειρία που θα επιτρέψουν την επιστροφή των ομήρων, απέρριψε τα αιτήματα των οικογενειών ως κυνικά.

«Δεν θα θέσω σε κίνδυνο το κράτος του Ισραήλ και τους πολίτες του», τόνισε. «Δεν θα σταματήσω τον πόλεμο λίγο πριν από την καταστροφή της Χαμάς, διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube