Weather Icon

Afghan Diaspora Network: Ανησυχία για τις επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μειονοτήτων από το Πακιστάν

Afghan Diaspora Network: Ανησυχία για τις επίμονες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των μειονοτήτων από το Πακιστάν

Καμία σημαντική βελτίωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν το 2023 σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Βία κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, που χαρακτηρίζεται από αναγκαστικούς προσηλυτισμούς, πρόωρους και αναγκαστικούς γάμους και επιθέσεις που στόχευαν μειονοτικές ομάδες.

Του Λούκας Σμιθ*

Το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Πακιστάν έχει επιστραφεί για άλλη μια φορά στο παγκόσμιο προσκήνιο, με ιδιαίτερο έλεγχο για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την πρόληψη επιθέσεων κατά θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως τονίζεται στην τελευταία έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου , 2023.

Οι Εκθέσεις Χώρας 2023 για τις Πρακτικές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αξιολογούν σχολαστικά τα διεθνώς αναγνωρισμένα ατομικά, αστικά, πολιτικά και εργατικά δικαιώματα, όπως περιγράφονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε άλλες παγκόσμιες συμφωνίες. Παρά το σημείο αναφοράς που θέτουν αυτές οι συμφωνίες, η έκθεση δεν σημειώνει ξεκάθαρα καμία σημαντική βελτίωση στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πακιστάν κατά το περασμένο έτος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, το Πακιστάν υπήρξε μάρτυρας επίμονης βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων, που χαρακτηρίζεται από αναγκαστικούς προσηλυτισμούς, πρόωρους και αναγκαστικούς γάμους και επιθέσεις όχλου που στόχευαν μειονοτικές ομάδες. Σε μια χώρα περίπου 241 εκατομμυρίων κατοίκων, οι μουσουλμάνοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, αντιπροσωπεύοντας το 96,3% του πληθυσμού. Οι Ινδουιστές και οι Χριστιανοί αποτελούν το 1,6% ο καθένας, ενώ άλλες θρησκευτικές μειονότητες, όπως οι Σιχ, οι Βουδιστές και οι Ζωροάστρες, αντιπροσωπεύουν συλλογικά λιγότερο από ένα τοις εκατό, σύμφωνα με την Επιτροπή Διεθνών Θρησκευτικών Ελευθεριών των ΗΠΑ.

Η κοινωνία των πολιτών και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφραστεί για την κλιμακούμενη βία κατά των μειονοτήτων στο Πακιστάν. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Ασφάλειας (CRSS) που εδρεύει στο Ισλαμαμπάντ, μόνο πέρυσι σημειώθηκαν 193 περιστατικά βίας κατά θρησκευτικών μειονοτήτων στο Πακιστάν. Οι Χριστιανοί σήκωσαν το κύριο βάρος αυτών των επιθέσεων, με 113 καταγεγραμμένα περιστατικά, ακολουθούμενα από 42 περιπτώσεις που στόχευαν Αχμαντί, 37 εναντίον Ινδουιστών και μία εναντίον Σιχ. Το CRSS ανέφερε επίσης 35 θανάτους που προήλθαν από θρησκευτικές επιθέσεις το 2023, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο τις μειονότητες, σε σύγκριση με 19 το 2022.

Η έκθεση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέστησε την προσοχή στην αποτυχία των πακιστανικών δικαστηρίων να προστατεύσουν επαρκώς τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων που κατηγορούνται για παραβίαση των αυστηρών νόμων περί βλασφημίας της χώρας. Σημείωσε μια ανησυχητική τάση όπου, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των φυλακισμένων για βλασφημία ήταν μουσουλμάνοι, οι θρησκευτικές μειονότητες έφεραν δυσανάλογα το βάρος αυτών των κατηγοριών. Επιπλέον, η έκθεση επέκρινε τα κατώτερα δικαστήρια επειδή συχνά αγνόησαν τα βασικά αποδεικτικά πρότυπα σε υποθέσεις βλασφημίας λόγω των φόβων για αντίποινα από θρησκευτικές ομάδες.

Οι αναγκαστικοί θρησκευτικοί προσηλυτισμοί και η δρακόντεια επιβολή των νόμων για τη βλασφημία παραμένουν πιεστικές ανησυχίες για τις θρησκευτικές μειονότητες, όπως τονίζεται στην έκθεση. Η κοινωνική βία που απορρέει από τη θρησκευτική μισαλλοδοξία εξακολουθεί να αποτελεί σοβαρή πρόκληση, με σποραδικές αναφορές για βία από όχλους που στοχεύουν θρησκευτικές μειονότητες.

Η εξέχουσα ακτιβίστρια για τα δικαιώματα Zohra Yusuf, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP), επανέλαβε τα ευρήματα της έκθεσης, εκφράζοντας την απογοήτευση για την έλλειψη ουσιαστικών βελτιώσεων στα δικαιώματα των μειονοτήτων. Τόνισε ιδιαίτερα τα δεινά της κοινότητας Αχμαντί, σημειώνοντας συχνές επιθέσεις στους χώρους λατρείας και στα νεκροταφεία τους.

Η Γιουσούφ έριξε επίσης φως στο θέμα των αναγκαστικών προσηλυτισμών που επηρεάζουν τους Ινδουιστές στην επαρχία Σίντ, όπου τα κορίτσια απάγονται, ασπάζονται βίαια το Ισλάμ και παντρεύονται με μουσουλμάνους άνδρες. Επέκρινε τον χειρισμό τέτοιων υποθέσεων από το δικαστικό σύστημα, αναφέροντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα θύματα για την απόκτηση δικαιοσύνης.

Σε μια βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, ο Ιατρικός Σύλλογος του Πακιστάν (PMA) εξέθεσε πανό έξω από το Allied Hospital στο Faisalabad με στόχο την κοινότητα Ahmadiyya, χαρακτηρίζοντάς τους ως «καρκίνο» και αμφισβητώντας τις δικαστικές αποφάσεις που θεωρούνται ευνοϊκές για τους Ahmadis. Αυτή η εκδήλωση μισαλλοδοξίας στο ιατρικό επάγγελμα προκάλεσε έντονη καταδίκη από τη Μουσουλμανική Κοινότητα Ahmadiyya και έκκληση για λογοδοσία από την PMA.

Η Human Rights Focus Pakistan (HRFP), μια ΜΚΟ από το Πακιστάν έχει ζητήσει σθεναρά μεγαλύτερη προστασία για τις μειονότητες και τις περιουσίες τους, επικαλούμενος την αύξηση των επιθέσεων σε εκκλησίες, ναούς, τζαμιά και εδάφη που ανήκουν σε μειονότητες. Ο Naveed Walter, πρόεδρος του HRFP, υπογράμμισε το επίμονο ζήτημα της αρπαγής γης που στοχεύει μειονοτικές κοινότητες, ιδιαίτερα Χριστιανούς, Ινδουιστές και Αχμαντί.

Ο Naveed Walter, Πρόεδρος του Human Rights Focus Pakistan (HRFP) ανέφερε πολλές περιπτώσεις όπου οι θρησκευτικές μειονότητες αντιμετώπισαν παρενόχληση, βία και ψευδείς κατηγορίες για βλασφημία όταν προσπάθησαν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους. Οι εκθέσεις του HRFP από το 2023 τεκμηρίωσαν μια λιτανεία θρησκευτικών διώξεων, συμπεριλαμβανομένων κατηγοριών για βλασφημία, απαγωγές, αναγκαστικές μετατροπές και γάμους, δολοφονίες, βία από όχλο και κατασχέσεις γης που προκαλούν διακρίσεις.

Πρόσφατα περιστατικά, όπως η εμπρηστική επίθεση σε εκκλησία στο Gujar Khan, ο βανδαλισμός ενός ινδουιστικού ναού στο Kashmore, η κατεδάφιση ενός τεμένους Ahmadiyya στη Shahdara και οι στοχευμένες δολοφονίες Σιχ στην Πεσαβάρ, υπενθυμίζουν έντονα τις παγιωμένες προκλήσεις. που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες στο Πακιστάν.

*Ο Λούκας Σμιθ  είναι ανθρωπολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη. 

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora Network

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube