Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με σφοδρότητα στη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι στο Χάρκοβο, στο Λβιβ και στην Κρασνοχόριβκα.

Η Μόσχα φαίνεται να κλιμακώνει τις επιχειρήσεις της στα μέτωπα της Ουκρανίας, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν με διάταγμά του ανακοίνωσε εαρινή επιστράτευση 30.000 ανδρών. Αν και όπως διαβεβαίωσε, οι νέοι στρατεύσιμοι δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία. Σε κάθε περίπτωση όμως το διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου δείχνει την επιθυμία να ενισχυθούν οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA Novosti, το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα άρχισε ήδη την παραγωγή της βόμβας FAB-3000, που είναι συγκρίσιμη με τακτικό πυρηνικό όπλο. Ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Ολεγκ Στάρικοφ, βόμβα αυτή  «από μόνη της μπορεί να καταστρέψει εντελώς όλες τις οχυρωμένες περιοχές»

Η βόμβα FAB-3000 εμπεριέχει τρεις τόνους εκρηκτικών και ό,τι  «χτυπηθεί, αποσυντίθεται σε μόρια. Όποιος είναι τουλάχιστον δύο ή τρία χιλιόμετρα μακριά, σπάνε τα τύμπανα στα αυτιά του. Και προκαλεί φόβο, πανικό», είπε ο Στάρικοφ.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου επισκέφθηκε μάλιστα το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα στη  περιοχή Νίζι Νόβγκοροντ , όπου κατασκευάζεται η βόμβα και ενημερώθηκε ότι  η μαζική παραγωγή τη FAB-3000 έχει ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο. «Η βόμβα αυτή έχει τέτοια καταστροφική δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαλύσει ιδιαίτερα οχυρωμένες περιοχές, επιπλέον, οι νέες τεχνολογίες θα τη μετατρέψουν πρακτικά σε όπλο υψηλής ακρίβειας», λέει ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξέι Λεόνκοφ

Απρόθυμος συνεργός η Δύση

Η πολεμική μηχανή της Ρωσίας μεγαλώνει συνεχώς, αλλά η Μόσχα λαμβάνει απροσδόκητη βοήθεια από τη …Δύση, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal. «Παρά τις διεθνείς κυρώσεις, η Ρωσία αύξησε τις εισαγωγές της νιτροκυτταρίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την κατασκευή οβίδων πυροβολικού. Οι εισαγωγές προέρχονται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες», γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Η νιτροκυτταρίνη ή βαμβακοπυρίτιδα, είναι  μια πολύ εύφλεκτη ένωση που ουσιαστικά παράγεται από τη νιτροποίηση της κυτταρίνης μετά από αντίδραση της με νιτρικό οξύ. Η αρχική της χρήση ήταν ως βαμβακοπυρίτιδα με σκοπό την αντικατάσταση της κοινής πυρίτιδας στα πυρομαχικά.

Το 2022, το πρώτο έτος της ς εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, οι ρωσικές εισαγωγές νιτροκυτταρίνης αυξήθηκαν κατά 70%. Στα μέσα του 2023 ανήλθαν σε 3.039 τόνους του προϊόντος, μια ποσότητα σχεδόν διπλάσια από το 2021.

Η νιτροκυτταρίνη, ένα εξαιρετικά εύφλεκτο προϊόν και είναι απαραίτητη για την παραγωγή πυρίτιδας και καυσίμου πυραύλων. Αν και η νιτροκυτταρίνη χρησιμοποιείται επίσης για μη στρατιωτικούς σκοπούς σε μελάνια, χρώματα, βερνίκια και παρόμοια προϊόντα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αυξανόμενες εισαγωγές προορίζονται για όπλα. Κατασκευάζεται σε λίγες μόνο χώρες και υπόκειται σε διεθνείς εμπορικούς περιορισμούς λόγω της στρατιωτικής της χρήσης. Η Ρωσία παράγει λίγη νιτροκυτταρίνη και επομένως βασίζεται στις εισαγωγές για να διεξάγει  τον πόλεμο.

Σύμφωνα με την WSJ, η πληροφορία επιβεβαίωσε και ο Μπράντλεϊ Μάρτιν, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Εφοδιαστικής Αλυσίδας Εθνικής Ασφάλειας στο αμερικανικό think tank Rand. Αναφέρθηκε στη σημασία της νιτροκυτταρίνης και του πυροβολικού. «Οι περισσότεροι θάνατοι στα πεδία μάχης και μεγάλο μέρος των παράπλευρων ζημιών αμάχων οφείλονται στο πυροβολικό», είπε.

Ο Ολεκσάντρ Ντάνιλιουκ, ειδικός στο Κέντρο Αμυντικών Μεταρρυθμίσεων, μιας δεξαμενής σκέψης ασφαλείας στο Κίεβο, που έχει μελετήσει τις ρωσικές εισαγωγές νιτροκυτταρίνης, είπε ότι ο ρωσικός στρατός ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις εισαγωγές, σύμφωνα με την WSJ.

Εισαγωγές μέσω Τουρκίας

Μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν όλες τις εξαγωγές στον στρατό της Μόσχας, η Κίνα αύξησε τις αποστολές της νιτροκυτταρίνης στη Ρωσία. Η Ρωσία αγόρασε επίσης νιτροκυτταρίνη από εταιρείες σε χώρες του ΝΑΤΟ όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Το μείγμα παραδόθηκε και στη Ρωσία από την Ταϊβάν.

Μεγάλο μέρος των εισαγωγών γίνεται πιθανώς μέσω μιας μικρής εταιρείας στην Τουρκία. Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία, αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ των εισαγωγών νιτροκυτταρίνης της Ρωσίας. Για σύγκριση: Πριν από τον πόλεμο, μόνο το 1% των ρωσικών εισαγωγών νιτροκυτταρίνης προερχόταν από την Τουρκία.

Δυτικές εταιρείες αρνήθηκαν ότι υποστήριξαν τον ρωσικό στρατό στο WSJ . Η International Flavors & Fragrances με έδρα τη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, ισχυρίστηκε ότι το προϊόν της δεν περιείχε αρκετό άζωτο για να θεωρηθεί στρατιωτικής ποιότητας. Η εταιρεία λέγεται ότι έχει παραδώσει περίπου 80 τόνους νιτροκυτταρίνης στη Ρωσία μέσω παράκαμψης των κυρώσεων.

Η γερμανική εταιρεία Hagedorn NC λέγεται επίσης ότι παρέδωσε ανάλογη ποσότητα στη Ρωσία μέσω Τουρκίας. Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι δεν παράγει νιτροκυτταρίνη για στρατιωτική χρήση, αλλά το προϊόν της χρησιμοποιείται σε μελάνια και βερνίκια εκτύπωσης, σύμφωνα με την WSJ. Επιπλέον, όλες οι εξαγωγές έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

Νέες κυρώσεις

Ωστόσο, οι δυτικές εταιρείες θα μπορούσαν σύντομα να αντιμετωπίσουν περαιτέρω περιορισμούς. Σύμφωνα με την WSJ,  το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων που θα περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στη νιτροκυτταρίνη. «Οι τράπεζες και τα ιδρύματα που χρηματοδοτούν το εμπόριο της νιτροκυτταρίνης θα πρέπει να στοχοποιηθούν», αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

naftemporiki.gr