Το δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ανέτρεψε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων στους Ρώσους ολιγάρχες Μιχαήλ Φρίντμαν και Πιότρ Άβεν.

Οι δικαστές έκριναν ότι το Συμβούλιο της ΕΕ δεν παρείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να συμπεριληφθούν οι δύο Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι στον κατάλογο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε χιλιάδες Ρώσους πολίτες, σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο 59χρονος Φρίντμαν και ο 69χρονος Αβεν  είναι ιδρυτές του Alfa Group,του μεγαλύτερου ιδιωτικού βιομηχανικού και χρηματοοικονομικού ομίλου στη Ρωσία.

Οι δύο ολιγάρχες είχαν προσφύγει στο δικαστήριο υποστηρίζοντας ότι οι λόγοι που προέβαλε το Συμβούλιο της ΕΕ για τη συμπερίληψή τους στις λίστες των κυρώσεων δεν αντιστοιχούσαν στα ευρωπαϊκά πρότυπα και ότι τα ίδια τα μέτρα ήταν υπερβολικά.

Δικαστικές πηγές στο Λουξεμβούργο πάντως αναφέρουν ότι η απόφαση δεν σημαίνει ότι οι δύο ολιγάρχες πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως από τη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Από τη μία πλευρά, η απόφαση μπορεί ακόμη να προσβληθεί στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό το Συμβούλιο, ενώ η ΕΕ  έχει ήδη εκδώσει νέες τιμωρητικές αποφάσεις για επιβολή νέων κυρώσεων στους δύο  Ρώσους, για άλλες υποθέσεις.

Η ΕΕ δικαιολόγησε την επιβολή των κυρώσεις λέγοντας ότι οι Φρίντμαν και Αβεν είχαν υποστηρίξει οικονομικά τη ρωσική ηγεσία  και έτσι υπονόμευσαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι δικαστές αποφάσισαν τώρα ότι αυτοί οι ισχυρισμοί δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένοι και ότι ως εκ τούτου η συμπερίληψη στον κατάλογο των κυρώσεων ήταν αδικαιολόγητη.

Πριν από σχεδόν τρεις εβδομάδες, το δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε τις κυρώσεις κατά του Ρώσου, πρώην οδηγού αγώνων της Formula 1, Νικίτα Μασέπιν.

Ο Ρώσος πιλότος αγώνων ταχύτητας είχε κατηγορηθεί από την ΕΕ  για την οικογενειακή σχέση του επιχειρηματία πατέρα του με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λόγω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής επιβάλει κυρώσεις σε σχεδόν 2.000 Ρώσους πολίτες  και οργανισμούς.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν πάντως ενώπιον των δικαστηρίων αρκετές δεκάδες αγωγές κατά των ποινικών αυτών μέτρων.

Ναυτεμπορική