Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στις «μαύρες» γραμμές του βιβλίου, βρίσκεται και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Όπως αποκαλύπτει, η μέρα που θα έπαιρνε η Ελλάδα το δάνειο των 110 δις από το ΔΝΤ τον βρήκε άρρωστο και ξαπλωμένο στο κρεβάτι.

Η μέρα του δανείου των 110 δις ευρώ στην Ελλάδα

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου όταν η Καγκελάριος μου τηλεφώνησε από τη Μόσχα.

Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, για να πάρει η Ελλάδα το πράσινο «φως» για το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων.

Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό.

Η καγκελάριος μου ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη.

Απ όλες τι πλευρές διεθνείς ηγέτες -ανάμεσα και η Κίνα- πίστευαν ότι η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή. Δεν είχε να κάνει, πλέον, μόνο για την Ελλάδα, αλλά και με τη σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του, το οποίο απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Οι συνθήκες του ταξιδιού για τη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν δύσκολες.

Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική.

Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – Άνγκελα Μέρκελ (2015) – REUTERS/Fabrizio Bensch

Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος, έτσι συνοδευόμενος από τον Γερμανό πρέσβη πήγα πρώτα σε ένα ιατρικό κέντρο.

Εκεί, έκριναν ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική.

Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών».

Το περιοδικό Stern κατάφερε να εξασφαλίσει και άλλα αποσπάσματα από το βιβλίο που φωτίζουν την προσωπικότητα Σόιμπλε, αλλά αποκαλύπτουν και πληροφορίες άγνωστες μέχρι σήμερα που θα μπορούσαν, εάν ισχύουν, να είχαν προκαλέσει τότε έναν πραγματικό σεισμό στη χώρα.

Η αναφορά στην Μέρκελ

Η πιο “εκρηκτική” αφορά στην προσφυγική κρίση. Ο Σόιμπλε γράφει στα απομνημονεύματά του ότι ο πρώην αρχηγός του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής ΄Ενωσης, αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, ο  Έντμουντ Στόιμπερ , φέρεται να τον προέτρεψε το φθινόπωρο του 2015 να ανατρέψει την τότε καγκελάριο Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης και να αναλάβει ο ίδιος την καγκελαρία στη θέση της.

Ωστόσο, ο ίδιος «απέρριψε σθεναρά» κάτι τέτοιο, γράφει ο Σόιμπλε στο απόσπασμα που παραθέτει το Stern.

Σε άλλο απόσπασμα ο Σόιμπλε γράφει ότι ο Στόιμπερ ενίσχυε τον Χορστ Ζέεχοφερ, τον διάδοχό του στο αξίωμα του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, στις επιθέσεις του κατά της Μέρκελ.  Ήθελε να τον πείσει να ανατρέψει τη Μέρκελ  «για να αναλάβει ο ίδιος καγκελάριος», αλλά ο Σόιμπλε το απέρριψε «αποφασιστικά» αναφέροντας και τους λόγους.

Και με τον Κολ

«Όπως είχα κάνει δεκαετίες νωρίτερα με τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ, παρέμεινα πεπεισμένος ότι το να ανατρέψουμε τον ίδιο μας τον καγκελάριο θα μπορούσε μόνο να βλάψει μακροπρόθεσμα το κόμμα μας χωρίς να λύσει πραγματικά το πρόβλημα».

«Η συζήτηση με διασκέδαζε»

Η συζήτηση τον «διασκέδαζε σχεδόν λίγο, επειδή ήξερα την ηλικία μου, (ΣΣ τότε ήταν 75 χρονών), ήμουν παραπληγικός για περισσότερο από ένα τέταρτο του αιώνα και γενικά σε κακή κατάσταση υγείας».

«Είχα προλάβει να διαβάσω τις νεκρολογίες μου πολλές φορές»

Αλλά και στα Απομνημονεύματά του ο Σόιμπλε επιβεβαιώνει το ιδιαίτερο χιούμορ του εν ζωή.

«Είχα προλάβει να διαβάσω τις νεκρολογίες μου πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια και τώρα εγώ, του οποίου η καριέρα υποτίθεται ότι παρέμενε πάντα ´ημιτελής´, έπρεπε επιτέλους να κάνω το βήμα προς την καγκελαρία; Αυτό ήταν κάπως παράλογο».

Το ότι η post mortem «αποκάλυψη» θα μπορούσε να έχει βάση, δείχνει μια συνέντευξη που έδωσε ο Στόιμπερ τον Ιανουάριο του 2016 στη Süddeutsche Zeitung.

Σε αυτήν ο Στόιμπερ χαρακτηρίζει τη «μονομερή προσέγγιση Μέρκελ» στην προσφυγική πολιτική ως «σοβαρό λάθος» και παραδέχεται ανοιχτά ότι της φώναξε στο συνέδριο του κόμματός του στο Βίλντμπαντ Κρόιτ ότι «καταστρέφετε την Ευρώπη». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι αυτό θα σήμαινε την αποτυχία της προσφυγικής πολιτικής της Μέρκελ, ο Στόιμπερ απάντησε: «Δεν με απασχολεί η κυρία Μέρκελ, με απασχολεί η Γερμανία και η σωστή απάντηση στο ιστορικό πρόβλημα … το κόμμα μου πρέπει να πείσει το Χριστιανοδημοκρατικό να αλλάξει πορεία ακόμη και ενάντια στη γνώμη της κ. Μέρκελ, αν χρειαστεί».

Στο σημερινό φύλλο της Augsburger Allgemeine ο τότε πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι δεν γνώριζε τα πιθανά σχέδια του Στόιμπερ. «Ο Έντμουντ Στόιμπερ δεν μου μίλησε ποτέ για αντικατάσταση της Άγκελα Μέρκελ και επειδή ήταν απολύτως σαφές ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να με κάνει να συμφωνήσω σε μια τέτοια πορεία»…αλλά εάν ο Στόιμπερ είχε κάνει την κίνηση, θα είχε γίνει εν αγνοία του. «Ωστόσο, ήταν γενικά γνωστό ότι ο Στόιμπερ ήταν ένας σφοδρός επικριτής της πορείας της καγκελαρίου Μέρκελ στο προσφυγικό».

Αλλά ο Σόιμπλε αξιολογεί θετικά τη στάση της Μέρκελ στην προσφυγική κρίση. «Όταν η καγκελάριος έλαβε την απόφαση στις 4 Σεπτεμβρίου 2015, η οποία εκ των υστέρων ήταν κεντρική για την κρίση αυτή, να κρατήσει τα σύνορα ανοιχτά ενόψει των καταστροφικών συνθηκών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, όπου είχαν εγκλωβιστεί χιλιάδες πρόσφυγες, θεώρησα ότι αυτό ήταν το σωστό για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους ευρωπαϊκής πολιτικής», έγραψε ο Σόιμπλε. «Θεώρησα επίσης σωστή τη δήλωση της Μέρκελ στα τέλη Αυγούστου 2015 ότι “μπορούμε να το καταφέρουμε´ (wir schaffen es)».

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από: DW, Stern, Süddeutsche Zeitung