Weather Icon

Θέμα συζήτησης στην Τουρκία η χρήση Κύπρου από Βρετανία για ανάσχεση επίθεσης Ιράν

Θέμα συζήτησης στην Τουρκία η χρήση Κύπρου από Βρετανία για ανάσχεση επίθεσης Ιράν

Το νέο κομμάτι που προστέθηκε για την Τουρκία στο παζλ των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και ενδέχεται να της προκαλέσει πονοκέφαλο, έχει το όνομα “Κύπρος”.

Η επίσημη επιβεβαίωση της χρήσης βρετανικών αεροσκαφών από τις βάσεις άνοιξε συζητήσεις για τη στρατηγική χρήση της Κύπρου ως στρατιωτικό κόμβο και το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει τις διπλωματικές ισορροπίες στην περίπλοκη γεωπολιτική ισορροπία της Μέσης Ανατολής. Η είδηση ενίσχυσε επίσης τις εικασίες για την αυξημένη στρατιωτική εμπλοκή “τρίτων” στην ανατολική Μεσόγειο της Βρετανίας, και έθεσε εκ νέου το ερώτημα για τη νομιμότητα και τις επιπτώσεις της δράσης αυτής.

Η αντίδραση σε αυτή την εξέλιξη δεν άργησε να έρθει στην Τουρκία. Από πολιτικούς αναλυτές μέχρι εθνικιστικά ΜΜΕ, οι φωνές που ανησυχούν για την “επικίνδυνη παρουσία ‘τρίτων δυνάμεων’ στο νησί και την ενδεχόμενη παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεων του 1960 εντάθηκαν, επισημαίνοντας τη διπλωματική πρόκληση που αυτό συνεπάγεται.

Οι δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Χριστοδουλίδη και του ΥΠΕΞ Κόμπου, ότι δεν ενημερώθηκαν από τη Μ. Βρετανία για τη χρήση της βάσης, όπως και οι προηγούμενες αντιδράσεις του Τ/Κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, από τα Κατεχόμενα περί εμπλοκής ‘τρίτων’, έχουν φουντώσει περαιτέρω τη συζήτηση.

ΠΗΓΗ: Σίγμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube