Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κίνα 19 Απριλίου 2024

The Japan Times: Κατακλυσμός ερευνών για την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τα ηλεκτρικά οχήματα, τα αιολικά πάρκα, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας και σιδηροδρόμων

The Japan Times: Κατακλυσμός ερευνών για την Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τα ηλεκτρικά οχήματα, τα αιολικά πάρκα, οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας και σιδηροδρόμων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξαπολύει ένα μπαράζ εμπορικών περιορισμών κατά της Κίνας, με στόχο να αντιμετωπίσει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που λέγεται ότι συμβάλλουν στις κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις για το μπλοκ.

Εκτός από μια έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση διερευνά επίσης, εάν το Πεκίνο παρείχε παράνομη υποστήριξη για αιολικά πάρκα στην ήπειρο, έχει εισαγάγει επιδοτήσεις σε εταιρείες ηλιακής ενέργειας και σιδηροδρόμων και θα ξεκινήσει σύντομα έρευνα για την προμήθεια της Κίνας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Ο κατακλυσμός των ερευνών είναι μια αντανάκλαση της ολοένα και πιο δυναμικής προσέγγισης της ΕΕ προς την Κίνα — απειλώντας περιοριστικά εμπορικά μέτρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς, αποκόπτοντας την Κίνα από τις ευρωπαϊκές αγορές και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο. Αλλά για ορισμένους, είναι θέμα να λάβει επιτέλους η ΕΕ μέτρα για να κάνει ξανά το διεθνές εμπόριο δίκαιο.

«Αναγνωρίζουμε αυτό που βλέπουμε ως το κινεζικό βιβλίο», είπε η Margrethe Vestager, η επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ, την περασμένη εβδομάδα. «Το να γνωρίζεις ότι σε έχουν παίξει σε διδάσκει ότι πρέπει να προσέχεις, να είσαι πολύ πιο παρατηρητικός και να κάνεις καλύτερες ενέργειες. ”

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υποστήριξαν ότι οι εμπορικές καταχρήσεις της Κίνας βρίσκονται στο επίκεντρο των μεγαλύτερων κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων που ταλαιπωρούν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια. Η έλλειψη διεθνών κανόνων και διευθέτησης διαφορών δημιούργησε αθέμιτο ανταγωνισμό που οδήγησε τους ψηφοφόρους να στραφούν ενάντια στις δημοκρατικές αξίες επειδή, είπε ο Ντράγκι σε ομιλία του Φεβρουαρίου, «δικαιολογημένα ένιωσαν ότι είχαν μείνει πίσω».

 

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρευρίσκεται σε εκδήλωση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη τη Δευτέρα.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρευρίσκεται σε εκδήλωση με φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Tongji στη Σαγκάη τη Δευτέρα. | REUTERS

Η προσέγγιση της ΕΕ ευθυγραμμίζεται με ορισμένους δυτικούς συμμάχους, οι οποίοι τηρούν πιο σταθερή στάση έναντι του Πεκίνου.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ταξίδεψε στην Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας ότι η τεράστια παραγωγή των εργοστασίων της έχει γίνει παγκόσμιο πρόβλημα. Οι ΗΠΑ δεν θα πάρουν “τίποτα από το τραπέζι”, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας επιπρόσθετων δασμών, για να ανακόψουν την πλημμύρα κινεζικών προϊόντων, είπε στο CNN το Σαββατοκύριακο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέπτεται την Κίνα αυτή την εβδομάδα, προειδοποίησε τους αξιωματούχους στο Πεκίνο να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις ξένες εταιρείες, λέγοντας ότι «ο ανταγωνισμός πρέπει να είναι δίκαιος».

Αυτή την εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα εντείνουν τις προσπάθειες για την υπεράσπιση του μπλοκ έναντι των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στο πλαίσιο των προσπαθειών του να προχωρήσει σε μια νέα συμφωνία ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο κορυφής στο Bloomberg. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι το μπλοκ αντιμετωπίζει ολοένα και πιο «διεκδικητικά μέτρα πολιτικής» από τους ανταγωνιστές, κυρίως όταν πρόκειται για επιδοτήσεις.

Είναι στον τομέα της καθαρής τεχνολογίας όπου η ΕΕ αγωνίζεται πιο ένθερμα για να αποτρέψει τον ανταγωνισμό από φθηνές κινεζικές εισαγωγές όλων των ειδών, από ηλεκτρικά μέχρι ηλιακά πάνελ. Μια αντίδραση της βιομηχανίας έχει εγείρει ανησυχίες ότι οι εγχώριες πράσινες τεχνολογίες της θα μπορούσαν να παραβιαστούν κατά τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα έχει κυριαρχήσει στην αγορά καθαρής τεχνολογίας, με τις εγχώριες βιομηχανίες να ενισχύονται από τη μαζική υποστήριξη από το κράτος. Πάρτε για παράδειγμα τον αιολικό τομέα. Οι εταιρείες είναι σε θέση να πωλούν προϊόντα κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερα από ό,τι αντίστοιχες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες, που υποστηρίζονται από συστήματα αναβαλλόμενων πληρωμών. Η ΕΕ είχε έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου 462 εκατ. ευρώ πέρυσι, σύμφωνα με την Επιτροπή.

Η ΕΕ είπε τον περασμένο μήνα ότι βρήκε “επαρκή στοιχεία” ότι οι εισαγωγές νέων ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία από την Κίνα έλαβαν επιδοτήσεις, όπως άμεση μεταφορά κεφαλαίων, φορολογικές ελαφρύνσεις ή δημόσια παροχή αγαθών ή υπηρεσιών κάτω από τις τιμές της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι το μπλοκ θα μπορούσε να εισαγάγει προσωρινούς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές έως τον Ιούλιο, με τους οριστικούς δασμούς να φθάνουν έως τον Νοέμβριο.

Η ΕΕ χρησιμοποιεί επίσης ένα νέο εργαλείο – τον κανονισμό της για τις ξένες επιδοτήσεις – για να καταστείλει την προσφορά από το Πεκίνο για διαγωνισμό σιδηροδρόμων στη Βουλγαρία, καθώς και ηλιακά πάρκα στη Ρουμανία. Η Vestager ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια έρευνα σε αρχικό στάδιο για την εμπλοκή της Κίνας σε αιολικά πάρκα στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

«Χρησιμοποιούμε πλήρως τα εμπορικά μας εργαλεία και τα εργαλεία μας που συνοδεύουν τον κανονισμό για τις ξένες επιδοτήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουμε τον θεμιτό ανταγωνισμό», είπε ο Βεστάγκερ.

Το μπλοκ έχει επίσης αρχίσει να ερευνά τη βιομηχανία του σχετικά με τη χρήση κινεζικών τσιπ παλαιού τύπου, τα οποία θα μπορούσαν να δουν στο μέλλον να ληφθούν μέτρα εναντίον παλαιότερων – αλλά ευρέως χρησιμοποιούμενων – ημιαγωγών.

 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire
Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Bruno Le Maire | AFP-JIJI

Οι έρευνες αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας της ΕΕ να διατηρήσει τις παγκόσμιες αγορές ανοιχτές και να βασιστεί σε κανόνες, να προστατεύσει τις γραμμές εφοδιασμού και να φέρει την παραγωγή πιο κοντά στο σπίτι.

Οι κινήσεις έχουν δοκιμάσει τις σχέσεις με το Πεκίνο, το οποίο έχει ξεκινήσει τις δικές του έρευνες για τις εμπορικές πρακτικές της ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ εξέδωσε επίσης προειδοποίηση τη Δευτέρα για θεμιτό ανταγωνισμό. «Η Ευρώπη πρέπει να διεκδικήσει τα οικονομικά της συμφέροντα μεταξύ μιας ολοένα και πιο προστατευτικής βιομηχανικής παραγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ και της Κίνας που κινδυνεύει να ξεχειλίσει στην ευρωπαϊκή αγορά», είπε στους δημοσιογράφους.

Η ΕΕ πρόκειται επίσης να ξεκινήσει έρευνα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την Κίνα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες ότι το Πεκίνο ευνοεί άδικα εγχώριους προμηθευτές.

Αυτά τα εμπορικά μέτρα δεν είναι απλώς “συμβολικά”, δήλωσε ο Maximo Miccinilli, επικεφαλής ενέργειας και κλίματος στην εταιρεία συμβούλων FleishmanHillard EU. “Η ΕΕ εργάζεται πραγματικά σκληρά κατά περίπτωση και θα συνεχίσει να το κάνει, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει U- ενεργοποιήστε το εμπόριο μετά τις εκλογές, κάτι που δεν το περιμένω», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ψηφοφορία της περιοχής σε δύο μήνες.

Όταν η ΕΕ παρουσίασε τον νόμο περί Net Zero Industry Act πέρυσι —ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι το 40% των αναγκών καθαρής τεχνολογίας της ΕΕ παράγονται στην εγχώρια αγορά— η εστίαση ήταν ξεκάθαρα στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί το τεράστιο πακέτο στήριξης των ΗΠΑ βάσει του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού. Έκτοτε, η εστίαση έχει μετακινηθεί ακριβώς προς την Κίνα, μεταξύ άλλων μέσω της εισαγωγής διατάξεων στην NZIA για να διασφαλιστεί ότι οι κινεζικές εταιρείες δυσκολεύονται περισσότερο να υποβάλουν προσφορές για συμβόλαια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, η απαλλαγή από τη φθηνή κινεζική καθαρή τεχνολογία μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητά της να μειώσει τις εκπομπές κατά 55% αυτή τη δεκαετία, με το μπλοκ να είναι ήδη εκτός τροχιάς. Η Vestager έχει προειδοποιήσει ότι άλλοι τομείς, όπως τα EV ή τα τσιπ, θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια μοίρα με τα ηλιακά πάνελ, τα οποία η ΕΕ έχει χάσει από τότε που επένδυσε μεγάλες επενδύσεις στην τεχνολογία πριν από μια δεκαετία. Τώρα περισσότερα από εννέα στα 10 παράγονται στην Κίνα.

«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι κανόνες που ισχύουν για εγχώριους παίκτες εφαρμόζονται και σε ξένους παίκτες που δρουν στην αγορά της», δήλωσε η Simone Tagliapietra, ανώτερη ερευνήτρια στο think tank Bruegel. «Όλα έχουν να κάνουν με ίσους όρους ανταγωνισμού, όχι με εμπορικούς πολέμους .»

ΠΗΓΗ: The Japan Times

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube