Weather Icon

Τα πέτρινα γεφύρια και η λαϊκή αρχιτεκτονική της Αργυρούπολης του Πόντου ως Πολιτιστική Κληρονομιά των μεταλλωρύχων της περιοχής

Τα πέτρινα γεφύρια και η λαϊκή αρχιτεκτονική της Αργυρούπολης του Πόντου ως Πολιτιστική Κληρονομιά των μεταλλωρύχων της περιοχής

Βιωματική εμπειρία και κοινωνικό αποτύπωμα.

Βασίλειος Κωνσταντινίδης. Μέλος της Π.Ο. του Δικτύου, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

Εθνικό θεματικό δίκτυο Κ.Π.Ε Μακρινίτσας.: Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδος.

Σεμινάριο: 28 Μαρτίου 2024.

Πρόλογος.

Κλήθηκα από το ΚΠΕ Μακρινίτσας να μιλήσω στο σεμινάριο τους για τα πέτρινα γεφύρια και τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Aργυρούπολης του Πόντου σαν που είναι η πολιτιστική κληρονομιά το μεταλλωρύχων της περιοχής. 

Ακολουθώντας την θεματική του σεμιναρίου στηρίχτηκα σε δύο πυλώνες που αυτή είναι: Η βιωματική εμπειρία από την ενασχόληση μου με περιβαλλοντικές ομάδες μαθητών και το κοινωνικό αποτύπωμα

Από τότε που αφυπηρέτησα προβληματίστηκα πάρα πολύ για το ρόλο της εκπαίδευσης και το τι αφήνουμε πίσω στους μαθητές μας. Η εκπαίδευση πρέπει να έχει ένα χαρακτήρα ολιστικό και πολυθεματικό, καθ’ όσον τα γεγονότα δημιουργούνται από πολυπαραγοντικές αλληλεπιδράσεις.

Το διακόνημα μου είναι βοηθώ νεότερους συναδέλφους στην κατάρτιση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και ξεναγήσεις με καθαρά παιδαγωγικό περιεχόμενο… Στην αρχή στα προγράμματα μου σαν συντονιστής σχολικών περιβαλλοντικών ομάδων είχα επικεντρωθεί στη χρήση της πέτρας και του μαρμάρου. (Βλέπε: vkonsta.blogspot.gr)

https://drive.google.com/file/d/0B-RAgVMXo2w1ei02SWRuUWRFcE0/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B-RAgVMXo2w1SFFsZmw0Z01IdnM/view?usp=sharing

http://vkonsta.blogspot.com/2017/01/blog-post.html

Στα πλαίσια αυτά συνόδεψα έντεκα διαφορετικές σχολικές ομάδες και προφανώς ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα των επισκέψεων στο πεδίο ήτανε και η επίσκεψη στα πέτρινα γεφύρια.

Μαθητική ομάδα 2ου Γυμνασίου Μελισσίων.

Επειδή λοιπόν όλα στη ζωή είναι αποτέλεσμα εξέλιξης, σταδιακά προσανατολίστηκα και επικεντρώθηκα αποκλειστικά στην κατασκευή των πέτρινων γεφυριών γιατί εκτός των άλλων υπήρχαν και συναισθηματικό αποτύπωμα των ομάδων αυτών, τα οποία ονομάζω περιγραφικά σαν κοινωνικό αποτύπωμα ζητώντας από τα παιδιά να πιαστούν χέρι- χέρι πάνω σε ένα πέτρινο γεφύρι υποδηλώνοντας ότι και η πιο μικρή και ασήμαντη πέτρα στηρίζεται και στηρίζει τη διπλανή της. Έτσι και τα μέλη των ανθρώπινων κοινωνιών θα πρέπει να στηρίζουν και να στηρίζονται ο ένας στον άλλον. 

Έχοντας την διπλή ιδιότητα του μέλους της παιδαγωγικής ομάδας του δικτύου, αλλά και της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών η ενασχόληση μου με τα πέτρινα γεφύρια του Ελληνισμού και όχι αποκλειστικά του στενού γεωγραφικού ορίου της Ελλάδας, με κατεύθυνε ώστε να είμαι μία ανθρώπινη γέφυρα των Ποντίων που ζουν στην Ελλάδα, την Τουρκία τη Ρωσία την Αμερική την Αυστραλία και την Ευρώπη.

Γνωριμία με την περιοχή.

Η Αργυρούπολη απέχει περίπου εκατό χιλιόμετρα νότια από την Τραπεζούντα, περιβάλλεται από πολύ ψηλά βουνά και έτσι το κεντρικό τμήμα της επικοινωνεί μέσω κάποιων ανοιγμάτων τα οποία μπορούμε να τα αποκαλούμε Πύλες, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά φαράγγια χαμηλότερων υψομέτρων, που επιτρέπουν όμως την είσοδο και την έξοδο στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ VKONSTA.BLOGSPOT.COM

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube