Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ισραήλ 4 Απριλίου 2024

Συναγερμός στο Ισραήλ για σαρωτική επίθεση Ιράν – Ενισχύει την αεράμυνα, ανοίγει καταφύγια, κόβει άδειες μετά την προειδοποίηση CIA

Συναγερμός στο Ισραήλ για σαρωτική επίθεση Ιράν – Ενισχύει την αεράμυνα, ανοίγει καταφύγια, κόβει άδειες μετά την προειδοποίηση CIA

 Ο ισραηλινός στρατός καλεί εφέδρους να στελεχώσουν συστήματα αεράμυνας – Που θα χτυπήσουν οι Ιρανοί

Συναγερμός έχει σημάνει στο Ισραήλ μετά την προειδοποίηση της CIA πως το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια σαρωτική επίθεση κατά του Ισραήλ εντός των επόμενων ωρών ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι, ανάμεσα τους και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης.
Η προειδοποίηση μιλά για μια μαζική επίθεση με drones και πυραύλους cruise που θα στοχεύσουν στρατηγικά σημεία του ισραηλινού στρατού, κέντρα λήψης αποφάσεων και υπηρεσίες πληροφοριών ενώ δεν αποκλείονται και επιθέσεις κατά ισραηλινών πρεσβειών.
Ήδη ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο ισραηλινός στρατός προχωρά σε επιστρατεύσεις προκειμένου να ενισχύσει τα συστήματα αεράμυνας της χώρας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ανοίξει πολλά καταφύγια στο Τελ Αβίβ.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu, προφανώς τόσο για τις απειλές του Ιράν όσο όμως και για το ισραηλινό χτύπημα κατά εργαζομένων στην αμερικανική ΜΚΟ World Central Kitchen, τη στιγμή που στο εσωτερικό του Ισραήλ ενισχύονται οι φωνές ακόμα… και για πρόωρες εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ενισχύει την αεράμυνα το Ισραήλ

Δημοσίευμα της ισραηλινής Yedioth Ahronoth αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός καλεί εφέδρους για να ενισχύσουν την αεράμυνα του Ισραήλ εν μέσω των προειδοποιήσεων για μια μαζική επίθεση του Ιράν.
Όπως αναφέρεται, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης, ο IDF αποφάσισε να αυξήσει τις δυνάμεις αλλά και να προσελκύσει στρατιωτικό προσωπικό από την εφεδρεία για να ενισχύσει το σύστημα αεράμυνας.
Σύμφωνα με την πύλη Voxnews, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ισχυρίζονται ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ εντός 48 ωρών ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση και στην καταστροφή του ιρανικού προξενείου στη Συρία.
Η CIA πιστεύει ότι το Ιράν θα αναπτύξει εκατοντάδες drones και πυραύλους σε ένα πρώτο χτύπημα κατά του Ισραήλ, με το Voxnews να υποστηρίζει πως ο ιρανικός στρατός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εχθροπραξίες, καθώς αναφέρεται ότι το Ιράν μεταφέρει πυραύλους από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) σε θέσεις μάχης.

Ανοίγουν καταφύγια στο Τελ Αβίβ, κόβουν όλες τις άδειες

Τις προειδοποιήσεις αυτές φέρονται πως έχουν λάβει σοβαρά υπόψη οι Ισραηλινοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν τα καταφύγια στο Τελ Αβίβ, τη στιγμή που η διοίκηση του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε στο πλαίσιο της αυξημένης ετοιμότητας πως κόβει όλες τις άδειες του μάχιμου στρατιωτικού προσωπικού.
Αν και επισημαίνεται πως η απόφαση αυτή είναι προσωρινής διάρκειας, επισημαίνεται πως οι Ισραηλινοί στρατιώτες είναι σε κατάσταση πολέμου και το θέμα της ανάπτυξης δυνάμεων τελεί υπό συνεχή αξιολόγηση.

Ayatollah Ali Khamenei – Ιράν: Το σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην εξαφάνισή του

Σε ομιλία του ανήμερα της ιερής για τους μουσουλμάνους ημέρα του Al-Quds, ο ανώτατος θρησκευτικο-πολιτικός ηγέτης του Ιράν Ayatollah Ali διεμήνυσε ότι το «σιωνιστικό καθεστώς του Ισραήλ βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην εξαφάνισή του».
«Η ήττα του σιωνιστικού καθεστώτος στη Γάζα θα συνεχιστεί.
Οι απεγνωσμένες προσπάθειές τους, όπως η τρομοκρατική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, θα αποτύχουν να τους σώσουν από την ήττα.
Φυσικά, θα τιμωρηθούν για αυτή την ενέργεια», τόνισε ο Khamenei, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στο Τελ Αβίβ.

Κλιμάκωση

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε τον ανώτατο διοικητή του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν στη Συρία (IRGC) ήταν ένα στρατηγικό πλήγμα για την Τεχεράνη και θα επιφέρει κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Αν και κατηγορήθηκε από το Ιράν και τους συμμάχους του, το Ισραήλ δεν σχολίασε επίσημα την επίθεση στο κτίριο στη Δαμασκό, η οποία σκότωσε τον στρατηγό Mohammad Reza Zahedi, τον ανώτερο αξιωματούχο του IRGC στη Συρία, μαζί με τον αναπληρωτή του στρατηγό Mohammad Hadi Hajriahimi, άλλους πέντε αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης και τουλάχιστον ένα μέλος της Hezbollah.
Η δολοφονία του στρατηγού Zahedi, ο οποίος λέγεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις στρατιωτικές σχέσεις του Ιράν με τη Συρία και τον Λίβανο, θεωρείται ευρέως η πιο σημαντική δολοφονία Ιρανού ηγέτη εδώ και χρόνια.

CIA: Απίστευτα απερίσκεπτο το χτύπημα του Ισραήλ

Αξιωματούχος της CIA που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή χαρακτήρισε το χτύπημα του Ισραήλ στη Συρία «απίστευτα απερίσκεπτο», προσθέτοντας ότι «οι Ισραηλινοί γράφουν επιταγές που θα πρέπει να εξαργυρώσουν οι δυνάμεις της CentCom των ΗΠΑ», αναφερόμενος στην Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ.
«Θα οδηγήσει μόνο σε κλιμάκωση από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο» για τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν σε αντίποινα από τους συνεργάτες της Τεχεράνης» δήλωσε ο αξιωματούχος της CIA.

Δεν θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο

Πάντως, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη δεν θέλει να πυροδοτήσει μια ευρεία στρατιωτική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Όπως αναφέρεται το Ιράν προσπαθεί να διαμορφώσει μια απάντηση, η οποία να δείχνει ότι οι Ιρανοί μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις χωρίς όμως να κλιμακώνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση.
Το να μην απαντήσει το Ιράν είναι εκτός κάθε συζήτησης.

Επικοινωνία Biden – Netanyahu

Υπό το πρίσμα αυτών των εξαιρετικά ανησυχητικών εξελίξεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται να έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Benjamin Netanyahu για πρώτη φορά μετά τις 18 Μαρτίου.
Οι σχέσεις Biden – Netanyahu είναι στο χειρότερο δυνατό τους σημείο, με τους Αμερικάνους να επικρίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση για τις τεράστιες απώλειες των αμάχων Παλαιστίνιων και για την πρόθεση τους να επιτεθούν με χερσαίες δυνάμεις στη Rafah και με τους Ισραηλινούς να δηλώνουν οργισμένοι για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν να εγκριθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψήφισμα για την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο ύστερα από το ισραηλινό πλήγμα σε κομβόι της αμερικανικής ΜΚΟ World Central Kitchen, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 εθελοντών.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ αλλά και στη διεθνή κοινότητα κατά του Ισραήλ, με τον Biden να υποστηρίζει πως το Ισραήλ δεν κάνει «αρκετά» για να προστατεύει εθελοντές οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Γάζα για να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Επιμένει το Ισραήλ

Αν και οι Ισραηλινοί αναγνώρισαν το λάθος τους, ο Netanyahu είπε πως αυτά συμβαίνουν σε περίοδο πολέμου, και διεμήνυσε πως η στρατιωτική επιχείρηση δεν πρόκειται να σταματήσει εάν δεν επιτευχθεί ο βασικός στόχος που δεν είναι άλλος από την εξόντωση της Hamas.
Πάντως, το κλίμα για τον Netanyahu είναι βαρύ και στο εσωτερικό της χώρας, με χιλιάδες Ισραηλινούς να διαμαρτύρονται για την ακολουθούμενη πολιτική και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Benny Gantz να ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο.

Επιχειρήσεις σε κεντρική Γάζα και Khan Yunis

Παρόλο αυτά ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις επιχειρήσεις του.
Όπως ανακοίνωσε, οι Ισραηλινοί επιχειρούν στην κεντρική Γάζα και στην Khan Yunis, αναφέροντας πως έχουν εξοντώσει χιλιάδες μαχητές της Hamas και ότι έχουν καταστρέψει πολλά σημεία από τα οποία η Hamas εκτοξεύει πυραύλους της.
Βάσει του τελευταίου επίσημου απολογισμού, οι νεκροί στη Γάζα ανέρχονται σε 33.037 Παλαιστίνιους ενώ έχουν τραυματιστεί και 75.668 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube