Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασαν την βαθιά ανησυχία τους για τον απολογισμό του πολέμου στην Γάζα, την ανθρωπιστική κρίση και την απειλή ενός επικείμενου λιμού.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησαν από το Ισραήλ να κάνει «περισσότερα», αλλά και να άρει όλα τα εμπόδια στην παράδοση μιας ευρείας ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό και την ανεμπόδιστη διανομή αυτής της βοήθειας».

Οι υποσχέσεις του Ισράηλ

Σε αυτήν τη δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «σημειώνουν την ανακοίνωση του Ισραήλ να ανοίξει τον σταθμό Ερέζ και να επιτρέψει τη χρήση του λιμανιού του Ασντόντ για τη βοήθεια στη Γάζα, όμως υπογραμμίζουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να παρασχεθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια μπροστά στο εύρος των αναγκών στη Γάζα».

Επιμένουν στην «ανάγκη να εφαρμοστεί αμέσως και πλήρως αυτή η απόφαση σε μόνιμη βάση».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από μια αυστηρή προειδοποίηση της Ουάσιγκτον, το άνοιγμα του σταθμού διέλευσης του Ερέζ και τη χρήση του ισραηλινού λιμανιού του Ασντόντ (νότια), που βρίσκεται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων βόρεια της Γάζας.

Όμως, αυτά τα μέτρα δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Επιπλέον, το Συμβούλιο υπογραμμίζει την «ανάγκη μιας πλήρους, διαφανούς και διεξοδικής έρευνας» για τον θάνατο επτά εργαζομένων της ΜΚΟ World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από έναν ισραηλινό βομβαρδισμό στις αρχές Απριλίου.

Καταδικάζει επίσης τον θάνατο συνολικά «τουλάχιστον 224» μελών οργανώσεων αρωγής από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, ένας αριθμός «υπερτριπλάσιος από εκείνον των μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που σκοτώνονται σε μια σύρραξη σε διάστημα ενός έτους», όπως και «όλες τις βιαιοπραγίες και εχθροπραξίες σε βάρος αμάχων».

Ισραήλ: Η Χαμάς γυρίζει την πλάτη σε μια λογική πρόταση εκεχειρίας

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγόρησε σήμερα το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι «γυρίζει την πλάτη» σε μια «πολύ λογική πρόταση» ενόψει μιας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες ομάδα διαμεσολαβητών.

«Υπάρχει μια πολύ λογική πρόταση στο τραπέζι και η Χαμάς συνεχίζει να της γυρίζει την πλάτη», δήλωσε στον Τύπο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ο Νταβίντ Μένσερ, επικρίνοντας επίσης «τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται στο Ισραήλ», οι οποίες, κατά τη γνώμη του, έχουν ως συνέπεια να βοηθούν τη Χαμάς, να την απομακρύνουν” από τη διαπραγμάτευση.

«Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση», επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος της Χαμάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP