REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Ινδία 11 Απριλίου 2024

Στρατηγική η σημασία της Ινδίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Στρατηγική η σημασία της Ινδίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η σχέση με την Ινδία είναι μία από τις βασικές εταιρικές σχέσεις που χρειάζεται να ενισχύσει η Ευρώπη εν μέσω παγκόσμιων γεωπολιτικών εντάσεων. Ένας ειδικός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Άγγελος Δεληβοριάς, παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τις πολύπλευρες διαστάσεις της ανόδου της Ινδίας και τις επιπτώσεις της στις σχέσεις ΕΕ-Ινδίας.

Ο Δεληβοριάς υπογραμμίζει τη μετάβαση της Ινδίας από μια μεσαία δύναμη σε μια πιθανή μεγάλη δύναμη, ακόμη και μια υπερδύναμη, αποδίδοντας αυτή την εξέλιξη στην οικονομική της ισχύ, τη στρατιωτική ισχύ και την αυξανόμενη διπλωματική της επιρροή.

“Η Ινδία είναι μια μεσαία δύναμη στο δρόμο της, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, να γίνει μια μεγάλη δύναμη, μια υπερδύναμη. Αυτό μπορεί να εξεταστεί από την οπτική γωνία τεσσάρων διαφορετικών στοιχείων. Έτσι η οικονομική δύναμη, η στρατιωτική δύναμη και η διπλωματική επιρροή, που επίσης μερικές φορές ενσωματώνει την ήπια δύναμη, είναι σημαντικά για εμάς και είναι σημαντικά γενικά», είπε.

Αντιμέτωπη με την κλιμάκωση των αντιπαλοτήτων μεγάλων δυνάμεων και των γεωπολιτικών εντάσεων, η στρατηγική σημασία της Ινδίας για την ΕΕ γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Η μελλοντική πορεία της Ινδίας θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της ΕΕ να επιτύχει τις παγκόσμιες οικονομικές, πολιτικές φιλοδοξίες της και την κλιματική αλλαγή.«Στο τρέχον γεωπολιτικό περιβάλλον του ανταγωνισμού μεγάλων δυνάμεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, είναι σημαντικό για την ΕΕ να αυξήσει τους δεσμούς της και να έχει καλούς δεσμούς με έναν στρατηγικό εταίρο και με τη μεγαλύτερη δημοκρατία στην περιοχή. , η πολυπληθέστερη δημοκρατία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στο EPRS.

Στο διπλωματικό μέτωπο, η αυξανόμενη επιρροή της Ινδίας είναι αισθητή, σύμφωνα με τον Δεληβοριά, ο οποίος τόνισε επίσης τον κεντρικό ρόλο της Ινδίας ως ιδρυτικό μέλος των BRICS και την προεδρία της στη σύνοδο κορυφής της G20 το 2023 ως βασικούς δείκτες του διευρυνόμενου διπλωματικού της αποτυπώματος.«Οι BRICS, από μια άποψη, συμβολίζουν έναν συγκεκριμένο άξονα αυτή τη στιγμή, ενώ η G20 θα θεωρηθεί επίσης ως οι μεγαλύτερες οικονομίες από τα βιομηχανικά έθνη, καθώς και από το δυτικό τμήμα».

“Η Ινδία προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης… για να τοποθετηθεί ως ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου”, εξηγεί ο Δεληβοριάς, διευκρινίζοντας τη διακριτική προσέγγιση της Ινδίας στην πλοήγηση σε διαφορετικούς γεωπολιτικούς άξονες.Ωστόσο, παράλληλα με τις ευκαιρίες, ο Δεληβοριάς ρίχνει φως στο φιλόδοξο καθήκον της Ινδίας να δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Παρά αυτές τις προκλήσεις, η οικονομική τροχιά της Ινδίας παραμένει πολλά υποσχόμενη, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να ξεπερνούν ακόμη και εκείνους της Κίνας. “Έχει μια ολοκληρωμένη οικονομική στρατηγική… σημαντικές επενδύσεις σε εθνικά έργα υποδομής… [και] ακόμη και ένα πλήρες διαστημικό πρόγραμμα”, επεξεργάστηκε ο Δεληβοριάς.Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ευρώπη πρέπει να εξισορροπήσει εκ νέου τις οικονομικές της σχέσεις στην παγκόσμια οικονομία, πέρα ​​από την εξάρτησή της από την Κίνα.

Μία από τις βασικές εταιρικές σχέσεις που θα χρειαστεί να ενισχύσει η Ευρώπη είναι αναπόφευκτα αυτή με την Ινδία: η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έτοιμη να ξεπεράσει τη Γερμανία και την Ιαπωνία μέσα σε αυτή τη δεκαετία και να γίνει τρίτη πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα.Οι σχέσεις Ινδίας-ΕΕ χρονολογούνται στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με την Ινδία να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που σύναψαν διπλωματικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Η σχέση μεταξύ της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βασίζεται σε κοινές αξίες και αρχές όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, η διεθνής τάξη που βασίζεται σε κανόνες και η πολυμέρεια.

Οι δεσμοί είναι πολύπλευροι και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η κλιματική αλλαγή, η επιστήμη και η τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία, η συνδεσιμότητα και η γεωργία, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube