Weather Icon
Ιστορία 12 Απριλίου 2024

Στα σκουπίδια ο… Άγνωστος Στρατιώτης στην Ξάνθη!

Στα σκουπίδια ο… Άγνωστος Στρατιώτης στην Ξάνθη!

Ηταν για πολύ καιρό βανδαλισμένο, πλησίον του καθεδρικού ιερού ναού της Μητρόπολης Ξάνθης! Αντί να τύχει της αποκατάστασης, έτυχε της μεταφοράς του στα… μαρμαρικά απορρίμματα του Δήμου!

Ο λόγος; Για την μαρμαρική απεικόνιση του Αγνώστου Στρατιώτη, που κοσμούσε επι πολλά χρόνια το αντίστοιχο μνημείο της πόλης και αντικαταστάθηκε πριν χρόνια.

Προηγούμενες διοικήσεις στο Δήμο, είχαν φροντίσει σε συνεργασία με ιδιώτες που είχαν την πρωτοβουλία ανάδειξης του συγκεκριμένου μνημείου, να το τοποθετήσουν δίπλα στην πρασιά του Καθεδρικού Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας, στην ενοποιημένη κεντρική πλατεία.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι πρασίνου και καθαριότητας, θεώρησαν ότι ένα τέτοιο άγαλμα ήταν… “περιττό” στη θέση εκείνη και το “τοποθέτησαν” στα μαρμαρικά σκουπίδια της καθαριότητας, στο εργοτάξιο που βρίσκεται δίπλα στη ΔΕΗ και στη Λαϊκή Αγορά (παζάρι).

Το θέμα ανέδειξαν πολλοί πολίτες της Ξάνθης, όπως και ο έγκριτος δικηγόρος και ανεψιός του  πρώην Δημάρχου Ξάνθης Αθ. Σαραλέκου, Μιχάλης Σαραλέκος, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του, για την έκβαση αυτή και την τύχη που είχε το άλλοτε δαφνοστεφανομένο άγαλμα του αγνώστου στρατιώτη της Ξάνθης.

Σχολιάζει ο κ. Σαραλέκος:

«Αιδώς Αργείοι»
Αν το συγκεκριμένο γλυπτό είχε κάποια αξία ως σκέτη τέχνη , πάλι θα ΕΙΧΑΜΕ ΔΙΚΙΟ να κατηγορήσουμε τις Δημοτικές Αρχές αλλά και τους Δημοτικούς υπαλλήλους που το πέταξαν ανάμεσα στα μπάζα και τα άλλα οικοδομικα υλικα. Πόσο μάλλον που αφορά ένα ΕΘΝΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ , με ιστορία πανω απο 100 χρόνια , που πρώτοι έσπασαν οι Βούλγαροι κατακτητές της Θράκης μας, το 1941. Αυτή είναι σήμερα η κατάσταση του μετά την αναστήλωση και τον βανδαλισμό του . «Γιατί Μωρε?
Καποιοι ανθρωποι πολεμησαν σκοτώθηκαν , βασανίστηκαν, ξεριζώθηκαν για να μπορειτε εσεις σημερα να κυκλοφορείτε ελεύθεροι , να διαφωνείτε και να ρημάζετε το προπολεμικό ηρώο της πόλης που βεβήλωσαν οι Βούλγαροι το 1941 και το διέλυσαν». Μονο απέμεινε το κεφάλι και αυτός είναι ο τρόπος που του φέρεται η σημερινή Ξάνθη. Ας σεβόμασταν τουλάχιστον την ΤΕΧΝΗ και την ΗΛΙΚΙΑ του αφού δεν είμαστε ικανοί να σεβαστούμε τις ιδέες, τους ΑΓΩΝΕΣ , την ΘΥΣΙΑ και την ΜΝΗΜΗ των προγόνων μας που αυτό το δύσμοιρο κεφάλι εκπροσωπεί.”

Οι Αντιδήμαρχοι

Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Πρασίνου και Καθαριότητας είναι οι κ.κ. Χατζηαντωνίου και Ηλιάδης, οι οποίοι έχουν και την ευθύνη των δημοτικών υπαλλήλων που πήραν την πρωτοβουλία κατόπιν σχετικής εντολής να μαζέψουν το βανδαλισμένο άγαλμα και να το πετάξουν στη “χωματερή” των μαρμάρων του Δήμου!
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε τους λόγους που οδήγησαν τους δύο αντιδημάρχους σε αυτή την απόφαση, όπως και το άν έχει σχετική ενημέρωση ο Δήμαρχος Ξάνθης και συνυπογράφει μία τέτοια ενέργεια των αντιδημάρχων του.

Η ιστορία του αγάλματος

Ο Κωστας Γεωργακας,φιλοτεχνησε στην πολη μας,το Μνημειο του Αγνωστου Στρατιωτη των Βαλκανικων πολεμων,το οποιο βανδαλισαν και κατεστρεψαν οι Βουλγαροι,κατα την τριτη Βουλγαρικη κατοχη,1941-’44. (φιλοτεχνησε και το Ηρωο του Εχίνου,το οποιο επισης βανδαλισαν και κατεστρεψαν οι Βουλγαροι το 1941).

ΠΗΓΗ: Thrace News

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube