Weather Icon
Κίνα , Πακιστάν , Τρομοκρατία 16 Απριλίου 2024

South Asia Press: Γιατί είναι αναποτελεσματική η αντιτρομοκρατική στρατηγική του Πακιστάν;

South Asia Press: Γιατί είναι αναποτελεσματική η αντιτρομοκρατική στρατηγική του Πακιστάν;

Το Πακιστάν συγκλονίστηκε από τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις υψηλού προφίλ πρόσφατα. Η Ταξιαρχία Majeed του Απελευθερωτικού Στρατού του Μπαλουχιστάν (BLA) ανέλαβε την ευθύνη για δύο επιθέσεις στο Μπαλουχιστάν. Το πρώτο είχε στόχο τη ναυτική αεροπορική βάση Turbat, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναπτύσσει κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο, το λιμενικό συγκρότημα του λιμανιού Gwadar, το οποίο λειτουργεί και επεκτείνεται από τους Κινέζους. Η τρίτη επίθεση στο Khyber Pakhtunkhwa (KPK) σκότωσε πέντε Κινέζους μηχανικούς που εργάζονταν στο Dasu Hydropower Project στον ποταμό Ινδό κάτω από τον Οικονομικό Διάδρομο της Κίνας Πακιστάν (CPEC). Αυτές οι διαδοχικές επιθέσεις σε κινεζικό προσωπικό και εγκαταστάσεις υπογραμμίζουν τον βαθμό δυστυχίας του απλού ανθρώπου με την εκμεταλλευτική Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI) που η Κίνα έχει στριμώξει στον λαό του Πακιστάν. Το πιο σημαντικό, σηματοδοτεί την πλήρη αδυναμία του πακιστανικού κράτους να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και η σπασμωδική αντίδραση είναι να κατηγορήσει τέτοιες επιθέσεις στην Ινδία και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν.

Στην τελευταία σειρά τέτοιων επιθέσεων, πέντε Κινέζοι εργάτες σκοτώθηκαν (26 Μαρτίου) όταν ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά χτυπήθηκε στο λεωφορείο με το οποίο ταξίδευαν από το Ισλαμαμπάντ προς τον καταυλισμό τους στο υδροηλεκτρικό φράγμα Dasu στην επαρχία KPK. Μια μέρα νωρίτερα, μαχητές εξαπέλυσαν επίθεση (25 Μαρτίου) στον ναυτικό σταθμό του Πακιστάν PNS Siddique, μια από τις βασικές του λειτουργίες ήταν να παρέχει υποστήριξη στο CPEC, το εμβληματικό έργο BRI στο Πακιστάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινεζικά drones σταθμεύουν στη ναυτική αεροπορική βάση στο Turbat, στο Μπαλουχιστάν. Ενώ ο Απελευθερωτικός Στρατός των Μπαλόχ (BLA) ήταν ύποπτος ότι πραγματοποίησε την επίθεση στη ναυτική αεροπορική βάση, η θανατηφόρα επίθεση σε Κινέζους εργάτες στο KPK πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκε από τους Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP). Η εμπλοκή διαφορετικών μαχητών σε αυτές τις επιθέσεις υποδηλώνει την εκτεταμένη οργή στο Πακιστάν ενάντια στο BRI που χρηματοδοτείται από την Κίνα.

Είναι σημαντικό ότι το προσωπικό και τα κινεζικά συμφέροντα έχουν υποστεί το βάρος περιοδικών τρομοκρατικών επιθέσεων, παρά τη σύσταση ειδικής δύναμης για την προστασία τους. Η παρουσία ενός αριθμού κινεζικού προσωπικού στο Πακιστάν σε σχέση με τα έργα CPEC, τα καθιστά εύκολο στόχο και είναι ένα σοβαρό ζήτημα για την Κίνα. Οι Κινέζοι λέγεται ότι στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους Πακιστανούς στα παρασκήνια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτήν την απειλή. Η διπλωματική αποστολή της Κίνας στο Πακιστάν ζήτησε από το Ισλαμαμπάντ να διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα για τη φονική επίθεση στον υδροηλεκτρικό σταθμό Dasu. Σε παλαιότερη περίπτωση, το Πεκίνο είχε ζητήσει να επιτραπεί στην Κίνα να οργανώσει τη δική της ασφάλεια για το Κινέζο προσωπικό που εργάζεται στο Πακιστάν, αλλά αυτό δεν συμφωνήθηκε από το Ισλαμαμπάντ, με τον ισχυρισμό ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με θυσία της κυριαρχίας του Πακιστάν στην Κίνα.

Η αναποτελεσματικότητα της απάντησης του πακιστανικού κράτους φαίνεται ξεκάθαρα στις πολλαπλές επιθέσεις κατά του κινεζικού προσωπικού και εγκαταστάσεων όλα αυτά τα χρόνια. Τα ευρήματα μιας πρόσφατης τρίμηνης μελέτης από το Κέντρο Ερευνών και Μελετών Ασφάλειας (CRSS), Ισλαμαμπάντ, δείχνουν ότι τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 τουλάχιστον 432 άτομα σκοτώθηκαν λόγω επιθέσεων από μαχητικές ομάδες, με περισσότερα από 92 % των συνολικών απωλειών (και το 86% των συνολικών επιθέσεων) που αποδίδονται στο KPK και στο Μπαλουχιστάν και τα οποία μοιράζονται σύνορα με το Αφγανιστάν. Η μελέτη έδειξε ότι τουλάχιστον 245 τρομοκρατικές επιθέσεις σημειώθηκαν στο Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένων περιορισμένων περιπτώσεων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το Μπαλουχιστάν υπήρξε μάρτυρας μιας εκπληκτικής αύξησης 96% στη βία, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται από 91 τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 σε 178.

Η τελευταία από τη σειρά επιθέσεων σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου, στο λιμάνι Gwadar στην επαρχία Μπαλουχιστάν, όπου η Κίνα σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ναυτική βάση. Βαριά οπλισμένοι μαχητές της BLA μπήκαν στο συγκρότημα, άνοιξαν πυρ και πραγματοποίησαν πολλαπλές εκρήξεις. Το λιμάνι Gwadar έχει προβληθεί από τις κινεζικές και πακιστανικές αρχές ως το επιστέγασμα της CPEC, αν και από εμπορικούς όρους το λιμάνι είναι μια πλήρης αποτυχία. Ωστόσο, θα παρέχει στην Κίνα βολική πρόσβαση στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Σε άλλη παρόμοια επίθεση εναντίον κινεζικού προσωπικού στο φράγμα υδροηλεκτρικής ενέργειας Dasu από μαχητές του Tehreek-e-Taliban Πακιστάν τον Ιούλιο του 2021, εννέα Κινέζοι μηχανικοί και άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στο οποίο ταξίδευαν. Ομάδες όπως το BLA και το TTP αντιτίθενται στις κινεζικές επενδύσεις στο Μπαλουχιστάν και κατηγορούν την Κίνα ότι εκμεταλλεύεται την πλούσια σε πόρους επαρχία του Πακιστάν.

Το BLA έχει εκφράσει φωνές κατά του CPEC, προειδοποιώντας για περισσότερες επιθέσεις εάν η Κίνα δεν εκκενώσει το Μπαλουχιστάν. Έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι η BLA έχει σχηματίσει μια ειδική μονάδα ειδικά για να επιτεθεί σε κινεζικό προσωπικό και εγκαταστάσεις στο Μπαλουχιστάν. Παρεμπιπτόντως, την ευθύνη για την τελευταία επίθεση στο λιμάνι Γκουαντάρ ανέλαβε η «Ταξιαρχία Majeed» της BLA, η οποία είναι αντίθετη στις κινεζικές επενδύσεις στην επαρχία Μπαλουχιστάν και κατηγορεί την Κίνα και το Πακιστάν για εκμετάλλευση των πόρων της περιοχής. Η πραγματικότητα είναι ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από την Κίνα αποφέρουν ελάχιστα οφέλη στους απλούς ανθρώπους στο Πακιστάν. Στο Gwadar, ντόπιοι ψαράδες παραπονιούνται ότι δεν τους επιτρέπεται πλέον να ψαρεύουν στην περιοχή όπου έχει ανέβει το λιμάνι. Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τη γεωργική γη σε μέρη όπου έχουν προκύψει έργα CPEC, όπως σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Κατηγορίες για τρομοκρατία έχουν χαστουκιστεί σε άτομα που διαμαρτυρήθηκαν για μια τέτοια βίαιη απόκτηση γης. Οι εξαιρετικά ρυπογόνες θερμοηλεκτρικοί σταθμοί έχουν επίσης εγείρει προβλήματα υγείας.

Το Πακιστάν ακολούθησε εκμεταλλευτικές πολιτικές στο Μπαλουχιστάν και η Κίνα έχει γίνει συνένοχος σε αυτές τις πολιτικές μέσω των έργων του που απέφεραν ελάχιστα οφέλη ή ευκαιρίες απασχόλησης στους ντόπιους. Το έργο Saindak Copper-Gold Project που διαχειρίζονται οι Κινέζοι και οι κατασκευαστικές δραστηριότητες σε σχέση με το λιμάνι Gwadar είναι μερικά παραδείγματα. Οι δραστηριότητες της Κίνας στο στρατηγικά τοποθετημένο Μπαλουχιστάν, ιδιαίτερα η πιθανή προβολή της ναυτικής της δύναμης από το Γκουαντάρ και άλλα λιμάνια του Πακιστάν, που βρίσκονται κοντά στα στενά του Ορμούζ, έχουν προκαλέσει ανησυχία. Θυμηθείτε ότι ο τότε υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Rehman Malik είχε πει το 2012 ότι 14 οργανώσεις δρούσαν στο Μπαλουχιστάν και οι «φίλοι» και οι «εχθροί» του Πακιστάν συμμετείχαν εξίσου στη χρηματοδότηση και την ενθάρρυνση τους. Αυτό είναι πραγματικά αποτέλεσμα των πολιτικών του ίδιου του Πακιστάν σχετικά με την κρατική χορηγία της τρομοκρατίας. Όσο περισσότερο το βαθύ κράτος συνωμοτεί και καλλιεργεί την υποδομή του τρόμου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι το χτύπημα. Το Πακιστάν πρέπει να αντιμετωπίσει αυτήν την πραγματικότητα καθώς αντιμετωπίζει μια θυμωμένη Κίνα, της οποίας το ανείπωτο μήνυμα είναι ότι το Ισλαμαμπάντ είναι ανίκανο να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και να προστατεύσει τα κινεζικά συμφέροντα στο Πακιστάν.

ΠΗΓΗ: South Asia Press

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube