Weather Icon
ΗΠΑ 16 Απριλίου 2024

Reuters: Απίθανο ο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν

Reuters: Απίθανο ο Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν

 Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επαναφέρει τις αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο το 2018

Ειδικότερα, λίγο αφότου η Τεχεράνη εξαπέλυσε την επίθεση το βράδυ το Σαββάτου προς την Κυριακή, οι ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατηγόρησαν τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι απέτυχε να επιβάλει τα υφιστάμενα μέτρα και δήλωσαν ότι θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα μια σειρά νομοσχεδίων για την όξυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Μιλώντας στο Fox News την Κυριακή, ο αντιπρόσωπος Στιβ Σκαλίζ, Ρεπουμπλικανός της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση διευκόλυνε το Ιράν να πουλά το πετρέλαιό του, δημιουργώντας έσοδα που χρησιμοποιούνται για να «πηγαίνουν να χρηματοδοτούν τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Η πολιτική πίεση για την τιμωρία του Ιράν δημιουργεί ένα ακανθώδες πρόβλημα για την κυβέρνηση: πώς να αποτρέψει τέτοιες επιθέσεις στο μέλλον χωρίς να κλιμακώσει τις περιφερειακές εντάσεις, να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου ή να ανταγωνιστεί την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι μεταξύ των πρωταρχικών της στόχων είναι να εμποδίσει τη σύγκρουση στη Γάζα μεταξύ των τρομοκρατών της Χαμάς και του Ισραήλ να μετατραπεί σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο, με βασικό στόχο να κρατήσει την Τεχεράνη στο περιθώριο.

Αρκετοί περιφερειακοί αναλυτές δήλωσαν ότι αμφιβάλλουν αν ο Μπάιντεν θα αναλάβει σημαντική δράση για την ενίσχυση της επιβολής των υφιστάμενων αμερικανικών κυρώσεων για την αποκοπή των εξαγωγών αργού του Ιράν.«Ακόμα και αν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια, είναι δύσκολο να δούμε την κυβέρνηση Μπάιντεν να προσπαθεί να αναλάβει δράση ή να επιβάλει τις υπάρχουσες κυρώσεις ή νέες για να προσπαθήσει να κόψει ή να περιορίσει (τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου) με οποιονδήποτε ουσιαστικό τρόπο», δήλωσε ο Σκοτ Μόντελ, πρώην αξιωματικός της CIA, τώρα διευθύνων σύμβουλος της Rapidan Energy Group.

Κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε τις αμερικανικές κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο το 2018, αφού αποχώρησε από μια διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να πατάξει την παράκαμψη των μέτρων αυτών με κυρώσεις κατά εταιρειών στην Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού.

Παρά τις προσπάθειες, η Rapidan εκτιμά ότι οι εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν φθάσει τα 1,6 έως 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εξαιρουμένων των συμπυκνωμάτων, ενός πολύ ελαφρού πετρελαίου. Αυτό είναι κοντά στα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που εξήγαγε το Ιράν πριν από τις κυρώσεις, δήλωσε ο Μόντελ.

Η πιθανή επίδραση στις τιμές της βενζίνης είναι ένας λόγος που ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός, μπορεί να μην κινηθεί έντονα για να περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Ειδική σε θέματα κυρώσεων και καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος στο Atlantic Council, η Κίμπερλυ Ντόνοβαν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο δεν έχουν εφαρμοστεί αυστηρά τα τελευταία δύο χρόνια.

«Δεν θα περίμενα από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει την επιβολή της νομοθεσίας ως απάντηση στις επιθέσεις του Ιράν με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, κυρίως λόγω ανησυχιών (ότι) θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου και τελικά οι τιμές της βενζίνης στην αντλία γίνονται κρίσιμες κατά τη διάρκεια ενός εκλογικού έτους», δήλωσε.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει άρει καμία κύρωση στο Ιράν και συνεχίζει να αυξάνει την πίεση στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Οι εκτεταμένες και επικαλυπτόμενες κυρώσεις μας στο Ιράν παραμένουν σε ισχύ και συνεχίζουμε να τις επιβάλλουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Κίνα

Η επιθετική επιβολή των κυρώσεων θα μπορούσε επίσης να αποσταθεροποιήσει τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, την οποία Κινέζοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να αποκαταστήσουν μετά από μια βραχώδη περίοδο αφού οι ΗΠΑ κατέρριψαν πέρυσι ένα ύποπτο κινεζικό αερόστατο παρακολούθησης που διέσχισε το αμερικανικό έδαφος.

Σχεδόν όλο το ιρανικό πετρέλαιο που εισέρχεται στην Κίνα χαρακτηρίζεται ως προερχόμενο από τη Μαλαισία ή άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και μεταφέρεται από έναν «σκοτεινό στόλο» παλαιότερων δεξαμενόπλοιων που συνήθως απενεργοποιούν τους αναμεταδότες τους όταν φορτώνουν σε ιρανικά λιμάνια για να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Η Vortexa Analytics, ειδικός στον εντοπισμό δεξαμενόπλοιων, εκτίμησε ότι η Κίνα απέκτησε πέρυσι ένα ρεκόρ 55,6 εκατομμυρίων μετρικών τόνων ή 1,11 εκατομμυρίων βαρελιών ιρανικού αργού την ημέρα. Αυτό αντιστοιχούσε περίπου στο 90% των εξαγωγών αργού πετρελαίου του Ιράν και στο 10% των εισαγωγών πετρελαίου της Κίνας.

Αρκετοί αναλυτές πρότειναν ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να αναλάβει κάποια δράση για να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, εν μέρει για να μετριάσει οποιαδήποτε ισραηλινή αντίδραση στα ιρανικά χτυπήματα, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση.

Αλλά είπαν ότι αυτό θα υπολειπόταν μιας δραματικής δράσης, όπως η επιβολή κυρώσεων σε ένα μεγάλο κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και αντ’ αυτού θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη στοχοποίηση κινεζικών ή άλλων οντοτήτων που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους εμπόριο.

«Αν θέλετε πραγματικά να κυνηγήσετε τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ναι, θα πρέπει να αναλάβετε ουσιαστική δράση κατά της Κίνας. Θα κυνηγήσετε πραγματικά τις μεγάλες τράπεζες; Πρόκειται να κάνετε κάτι που δεν έχει κάνει η κυβέρνηση και ακόμη και η κυβέρνηση Τραμπ;», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Ο Τζον Άλτερμαν, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, δήλωσε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων και ότι οι φοροφυγάδες είναι ικανοί να βρίσκουν παραθυράκια.

«Θα περίμενα να δω μια χειρονομία προς την κατεύθυνση της (επιβολής) οικονομικών συνεπειών στο Ιράν, αλλά δεν περιμένω ότι ο Λευκός Οίκος – ή οποιοσδήποτε μελλοντικός Λευκός Οίκος – θα είναι σε θέση να κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του ιρανικού πετρελαίου», είπε.

Πηγή: Reuters, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube