Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 15 Απριλίου 2024

Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ: Ποιοι ήθελαν άμεση αντίδραση, ποιοι ήταν κατά

Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ: Ποιοι ήθελαν άμεση αντίδραση, ποιοι ήταν κατά

Τι αναφέρουν τα ισραηλινά ΜΜΕ 

Όπως είναι ήδη γνωστό, έπειτα από αρκετές ώρες συζήτησης, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς και πότε θα απαντήσει στην επίθεση με πυραύλους και drones του Ιράν.

Οι υπουργοί ανέστειλαν τις συζητήσεις τους χωρίς απόφαση, σημείωσε το Channel 12 News, αν και αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με πολλές αναφορές μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός πολέμου Μπένι Γκαντζ και ο συνάδελφός του στο κόμμα της Εθνικής Ενότητας Γκάντι Άισενκοτ, παρατηρητής στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο, πρότειναν αμφότεροι να αντεπιτεθούν στο Ιράν ακόμη και όταν η ιρανική επίθεση ήταν σε εξέλιξη χθες το βράδυ.

Αυτή η πρόταση βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον Υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, τον αρχηγό του IDF Χέρτζι Χαλέβι και άλλους, σύμφωνα με το Channel 12, εν μέρει λόγω της έντασης της ανάληψης ταυτόχρονης δράσης όταν η Αεροπορία επικεντρώθηκε στην αναχαίτιση των εισερχόμενων πυραύλων και drones του Ιράν.

Στη συνέχεια, όταν η επιτυχία των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ ήταν εμφανής και ήταν σαφές ότι η ιρανική επίθεση είχε προκαλέσει μικρή ζημιά, και αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μίλησε με τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ιδέα μιας άμεσης ισραηλινής απάντησης παραμερίστηκε.

Η στάση του ίδιου του Νετανιάχου στις συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη φύση μιας ισραηλινής απάντησης δεν είναι σαφής.

Σε ένα ρεπορτάζ χωρίς πηγή, το Channel 12 ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε ισραηλινή απάντηση, αλλά ότι είπαν στο Ισραήλ ότι πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων και να συντονιστεί για οποιαδήποτε τέτοια αντίδραση. 

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει δημοσίως σαφές ότι δεν θα συμμετάσχουν σε καμία απάντηση του Ισραήλ.

Το Channel 12 ισχυρίζεται περαιτέρω ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξακριβώσει εάν, σε αντάλλαγμα για αυτοσυγκράτηση, μπορεί να επιτύχει κάποιου είδους «στρατηγικό σύμφωνο» με τις ΗΠΑ εναντίον του Ιράν, χωρίς να χρειάζεται να αναλάβει δεσμεύσεις για θέματα όπως το Παλαιστινιακό.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube