Το δολοφονικό χτύπημα κατά μελών της ΜΚΟ World Central Kitchen που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από το πλοίο που έφυγε από το λιμάνι της Λάρνακας, επισκίασε την χθεσινή επίσκεψη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτας Μέτσολα. Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει στην παρούσα φάση το πρόγραμμα αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τα τρία πλοία αναχώρησαν από την Γάζα.

Η Λευκωσία στην παρούσα φάση ουσιαστικά αναμένει να δει ποιες θα είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε σχέση με την συνέχιση του ανθρωπιστικού διαδρόμου, καθώς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και οι εργασίες των Αμερικανών για την δημιουργία προσωρινής προβλήτας. Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι η πρωτοβουλία πρέπει να μείνει ζωντανή κάτι το οποίο μετέφερε χθες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και στην Ρομπέρα Μέτσολα και διατύπωσε και μέσα από τις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει ο ανθρωπιστικός διάδρομος Αμάλθεια.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα αρνητική γενικότερα, προκαλώντας προβληματισμό για την όλη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. Λόγω της δολοφονικού πλήγματος της ανθρωπιστικής αποστολής, άλλαξε και το πρόγραμμα της χθεσινής επίσκεψης, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και την Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου να μεταβαίνουν απευθείας στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, όπου προέβησαν και σε δηλώσεις.

Καταδικάζοντας τα γεγονότα στη Γάζα ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, είπε ότι τα τραγικά γεγονότα δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν αλλά να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για αποστολή περισσότερης βοήθειας στη Γάζα

Στις δηλώσεις του στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στις εγκαταστάσεις του οποίου νωρίτερα ξεναγήθηκαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι το World Central Kitchen αποτελεί έναν από τους βασικούς εταίρους της Κύπρου στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στον οργανισμό αλλά και στους οικείους των θυμάτων, καλώντας παράλληλα για την εις βάθος διερεύνηση του περιστατικού.

Πρόσθεσε ότι «το τραγικό συμβάν δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει αλλά θα πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για παροχή περισσότερης βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας».

Επεσήμανε, ακόμη, ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να είναι απλώς παρατηρητής στα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, αλλά έχουμε ευθύνη να δράσουμε και να έχουμε πρωτοβουλίες μαζί με τους εταίρους μας ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος και να αρχίσει η πολιτική διαδικασία για μια διαρκή λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβούλιου Ασφαλείας των ΗΕ».

Είπε επίσης ότι η Κύπρος ως το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει περισσότερο με την περιοχή της Μέσης Ανατολής και έχει εξαίρετες σχέσεις με όλους τους γείτονές της στοχεύει να ανταποκριθεί στην ηθική της υποχρέωση για άμβλυνση των δεινών των άμαχων στη Γάζα και προς το σκοπό αυτό εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, τα ΗΕ, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τα ΗΑΕ και άλλους, επισημαίνοντας ότι η ασφαλής διανομή της βοήθειας είναι επιβεβλημένη και πρέπει να διασφαλιστεί. 

«Έχουμε ήδη αποστείλει τα πρώτα δύο φορτία με εκατοντάδες τόνους βοήθειας απευθείας στη Γάζα, μέσω της στενής μας συνεργασίας και με τα ΗΑΕ. Επιπλέον, σε συνεργασία με εταίρους και ενδιαφερόμενους εργαζόμαστε ώστε η βοήθεια προς τη Γάζα να καταστεί πιο σταθερή και προβλέψιμη», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Αμάλθεια.

>> Μέτσολα: Εκτιμούμε τα μέγιστα την ηγετική σας στάση

Από την πλευρά της η κ. Μέτσολα είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος αποτελεί την πρώτη πύλη της Ευρώπης προς τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική, σημειώνοντας ότι αυτό που βλέπουμε εδώ με την πρωτοβουλία Αμάλθεια «είναι ακριβώς η μετάφραση των ευρωπαϊκών αξιών, αλληλεγγύη, ειρήνη, ενωμένοι στoν κοινό μας ανθρωπισμό».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας πρέπει να προστατεύονται.

Η κ. Μέτσολα χαιρέτισε την πρωτοβουλία Αμάλθεια, σημειώνοντας απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ότι «εκτιμούμε τα μέγιστα την ηγετική σας στάση και την προσωπική σας δέσμευση να μετατρέψετε αυτή την πρωτοβουλία σε επιτυχία, σε πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι αυτή η ηγετική στάση αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη αλλά και διεθνώς, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν μικρές και μεγάλες ηγεσίες και ότι οι ιδέες δεν βασίζονται στη γεωγραφία, όπως αποδεικνύει η Κύπρος καθημερινώς.

Φιλελεύθερος