Λόγω έλλειψης αποδείξεων εκ μέρους των ισραηλινών αρχών, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ που εξετάζουν τις κατηγορίες του Ισραήλ σε βάρος 12 μελών του προσωπικού της UNRWA, της υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες έκλεισαν την μία από τις υποθέσεις, και ανέστειλαν άλλες τρεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Στεφάν Ντουζαρίκ.

Το Ισραήλ κατηγορεί εργαζομένους της UNRWA, η οποία απασχολεί σχεδόν 13.000 ανθρώπους στη Γάζα, για συμμετοχή στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Από τους 12 πρώτους που κατονόμασε, η UNRWA απέλυσε τους 10 και ανέφερε ότι οι άλλοι δύο είναι νεκροί. Δεν είναι σαφές προς το παρόν πώς και πότε πέθαναν.

Μετά τις 12 πρώτες υποθέσεις που κατήγγειλε η ισραηλινή κυβέρνηση στα τέλη Ιανουαρίου, ακολούθησαν άλλες επτά, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για τη μία από αυτές η έρευνα ανεστάλη μέχρι να παραλάβει ο Οργανισμός πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία και για τις υπόλοιπες έξι συνεχίζεται, είπε ο Ντουζαρίκ.

«Δεν ήταν επαρκή τα στοιχεία»

Στην υπόθεση που έκλεισε, ο Ντουζαρίκ είπε ότι το Ισραήλ «δεν παρείχε κανένα αποδεικτικό στοιχείο» που να στηρίζει τους ισχυρισμούς του Οι άλλες τρεις υποθέσεις ανεστάλησαν επειδή «οι πληροφορίες που παρείχε το Ισραήλ δεν είναι επαρκείς ώστε το OIOS να προχωρήσει σε διερεύνηση».

Η UNRWA εξετάζει τι είδους διοικητικές κυρώσεις να εφαρμόσει.

Το OIOS ξεκίνησε έρευνα για τις καταγγελίες του Ισραήλ ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά να εξετάσει κατά πόσο η UNRWA είναι σε θέση να διασφαλίσει την ουδετερότητά της.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική