Weather Icon

Οι Τούρκοι… κουράστηκαν

Οι Τούρκοι… κουράστηκαν

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ) Συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Παν.Πειραιά (ΠΑ.ΠΕΙ) και νομικός, αναλύει στον 98.4 το διπλό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία , εξηγεί τα πλεονεκτήματα αλλά και τα τρωτά της εκλογικής κυριαρχίας του Εκρέμ Ιμάμογλου, το πώς λειτούργησε για τον Ερντογάν το αποτέλεσμα αλλά και την διαφορετική εικόνα του Τουκρου ψηφοφόρου για την γεωπολιτική ισχύ της Τουρκίας και τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, κατάφερε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό για την επανεκλογή του, χωρίς τη βοήθεια της ”ενωμένης αντιπολίτευσης”, κάτι που τον καθιστά τον πλέον ενεργό πολιτικό της χώρας , με προοπτική και δυναμική διακυβέρνησης.

Ο Τουρκικός λαός έστειλε ένα μήνυμα προς τον Πρόεδρο Ερντογάν, πως καλή η διεθνής σκηνή/ γεωπολιτική και το αεροπλάνο Kaan, όμως, παρότι η Τουρκική οικονομία είναι στους G20, εν τούτοις ο κόσμος περνάει πολύ δύσκολα και χρειάζεται έναν άνθρωπο δίπλα του• και αυτός είναι ο πολιτικός/ Δήμαρχος της περιοχής που ζει ο καθένας. Τέτοιους ψήφισαν και όχι τους εκλεκτούς των κομμάτων και δη του κυβερνώντος. Όσες αδιαμφισβήτητες ικανότητες και να έχει ο Πρόεδρος Ερντογάν – αθροιστικά επί 30 χρόνια, ως Δήμαρχος, Πρωθυπουργός και Πρόεδρος – πρέπει να ετοιμάζει την αποφώνησή του το Μάιο του 2028. Ήδη είναι ο μακροβιότερος Κυβερνήτης της Τουρκίας και θα είναι το 2028. Δεν είναι, ούτε θα είναι εύκολο να βρεθεί ισάξιος διάδοχός του στο ΑΚΡ και στη γενική διακυβέρνηση.

Ούτε θα βιαστεί να τον χρίσει, κατά πάγια ιστορική σουλτανική πρακτική. Έχει 4 χρόνια μπροστά του να φέρει πάλι τα πράγματα όπως και για όσο τα θέλει . Εξάλλου ben devletim/ εγώ είμαι το κράτος, όπως ορίζει και το Σύνταγμα του. Ο λαός έχει κουραστεί από την αέναη σύγκρουση της sharī’ah/ ιερού με το laik/ κοσμικό και την υπερβολική επιβολή του ιερού, εν τούτοις το 70% των Τούρκων παραμένουν βαθιά αντιαμερικανοί και αντιδυτικοί.

Η ήττα των δημοτικών εκλογών, δεν θα αλλάξει το γνωστό αναθεωρητικό πρόσωπο της Ερντογανικής Τουρκίας, με τα δύο προσωπεία, ενίοτε του arkadaş/ φίλου και ενίοτε του dayı/ νταή, τα οποία χρησιμοποιούνται καιροσκοπικά και αναλόγως. Τελευταίως μας δείχνει το φιλικό. Είναι θέμα χρόνου να δούμε και το νταηλίδικο.
Η Ελλάδα ωφελεί να είναι πάντοτε σε εγρήγορση .Καμία χαλαρότητα και καλοπιστία που θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Γείτονα (με τον όποιο ηγέτη της) ως αδυναμία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube