Την ώρα που αποδυναμώνεται η άμυνα του Κιέβου και περιμένει η Ουκρανία να γίνει ένα θαύμα και να πει το Κογκρέσο το μεγάλο «ναι», ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικρίνει  έντονα τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την άρνησή του να παράσχει στο Κίεβο πυραύλους κρουζ γερμανικής κατασκευής -Taurus – και δηλώνει ότι η απροθυμία του βασίζεται στην επιθυμία του να κρατήσει τα όπλα για την άμυνα του Βερολίνου έναντι της απειλής από τη Ρωσία.

«Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, ο καγκελάριος πιστεύει ότι, καθώς είναι εκπρόσωπος ενός μη πυρηνικού κράτους, αυτό είναι το μόνο όπλο που διαθέτει η Γερμανία, είναι το πιο ισχυρό», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τους πυραύλους Taurus σε συνέντευξή του στην Axel Springer.

«Μοιράστηκε μαζί μου μηνύματα που έλεγαν ότι δεν μπορεί να αφήσει τη χώρα του χωρίς ένα τόσο ισχυρό όπλο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας, ωστόσο, παρουσιάζει στο κοινό της μια εντελώς διαφορετική λογική για τη μη αποστολή των όπλων.

Ο λόγος που δε στέλνει Taurus ο Σολτς στο Κίεβο

Ο Σολτς αρνείται σταθερά να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, λέγοντας σε δημόσιες δηλώσεις του ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση του πολέμου και θα μπορούσε ακόμη και να παρασύρει τη Γερμανία σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Οι Ουκρανοί θέλουν τους γερμανικούς πυραύλους Taurus, οι οποίοι έχουν βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων και φέρουν ισχυρή πολεμική κεφαλή, για να πλήξουν στόχους βαθιά πίσω από τις γραμμές του μετώπου, όπως η γέφυρα του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία.

Ωστόσο, τα σχόλια του Ζελένσκι- αν ο Σολτςέχει γίνει πλήρως κατανοητός – υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα κίνητρο που ο καγκελάριος δεν έχει εκφέρει δημοσίως: Ότι το Βερολίνο χρειάζεται τα όπλα για να αποτρέψει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το να επιτεθεί στη Γερμανία.

«Οποιοιδήποτε πύραυλοι δεν θα προστατεύσουν ούτε έναν άνθρωπο αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος»

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος βλέπει τους πυραύλους Taurus ως αποτρεπτικό μέσο από μια πυρηνική επίθεση, αν και ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν βλέπει τη λογική σε αυτό.

«Οποιοιδήποτε πύραυλοι δεν θα προστατεύσουν ούτε έναν άνθρωπο από πυρηνικά πλήγματα, αν ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος, Θεός φυλάξοι».

Ο Σολτς, ωστόσο, έχει παρουσιάσει μια πολύ διαφορετική υπόθεση στο γερμανικό κοινό, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως έναν ηγέτη που μπορεί να παράσχει βοήθεια στην Ουκρανία χωρίς να υπερβεί τα όρια που θα οδηγούσαν σε έναν ευρύτερο πόλεμο.

Ακόμη και όταν μέλη της δικής του κυβέρνησης συνασπισμού -μαζί με ηγέτες της συντηρητικής αντιπολίτευσης- τον προέτρεψαν να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, ο Σολτς αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή θα προκαλούσε τη Ρωσία.

Στη συνέντευξή του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιτέθηκε όχι μόνο στην απροθυμία της Γερμανίας να στείλει τους πυραύλους – αλλά και στο ρυθμό που επέτρεψαν οι ΗΠΑ στις ουκρανικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 και πυραύλους ATACMS που προμηθεύονται οι Αμερικανοί.

«Χρησιμοποιώ πάντα τη λογική στα βήματά μου, στα λόγια και στα συμπεράσματά μου, δήλωσε.

«Και απλά δεν καταλαβαίνω τη λογική πίσω από αυτό, όταν, για παράδειγμα, ένας από τους εταίρους μας διαθέτει όπλα που η Ουκρανία χρειάζεται σήμερα για να επιβιώσει. Και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μας τα παρέχουν».

naftemporiki.gr