Την ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές προτάσσει ο Ερσίν Τατάρ. Ο κατοχικός ηγέτης κινείται και σ’ αυτή την περίπτωση στη λογική της λύσης δύο κρατών προτείνοντας όπως οι περιουσίες του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές να ανταλλαχθούν με περιουσίες στα κατεχόμενα (ενδεχομένως κρατική ή εκκλησιαστική περιουσία).

Η τοποθέτηση του Ερσίν Τατάρ μπορεί στη προκειμένη περίπτωση να έχει να κάνει με την βακουφική περιουσία, πλην όμως η προσέγγισή του αγγίζει ευρύτερα το περιουσιακό ως πτυχή του Κυπριακού. Εκείνο φαίνεται να επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι μια ευρύτερη ανταλλαγή περιουσιών ανάμεσα στις δύο πλευρές. Μια ανταλλαγή που θα οδηγήσει και σε μιας μορφής λύση του ακανθώδους ζητήματος του περιουσιακού.

Σε δημοσίευμά της η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται σε δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ ο οποίος υποστήριξε πως τίθεται θέμα ανταλλαγής των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ που βρίσκονται στη «νότια Κύπρο», όπως χαρακτήρισε τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, και επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη, προσθέτοντας πως αν θα υπάρξει συμφωνία θα είναι στη βάση της κυριαρχίας και πως σύμφωνα με αυτήν θα διευθετηθεί και το περιουσιακό.

Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής με την ευκαιρία της 453ης επετείου από την ίδρυση του ΕΒΚΑΦ στην Κύπρο και της 68ης επετείου από τη μεταβίβαση της διοίκησης του ΕΒΚΑΦ από την Αγγλική Αποικιοκρατική Διοίκηση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι οι περιουσίες στα κατεχόμενα πρέπει να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν με την ίδια αντίληψη σε αντάλλαγμα με τις περιουσίες που έμειναν στη «νότια Κύπρο».  

Σύμφωνα με τον Τατάρ, η διοίκηση του ΕΒΚΑΦ βρίσκεται στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη και πίσω από τη διοίκηση του ΕΒΚΑΦ υπάρχει «το κράτος της ΤΔΒΚ». Χαιρετίζοντας όσους υπηρετούν τη «χώρα» και το ΕΒΚΑΦ, ο Τατάρ ευχήθηκε να συνεχιστούν αυτές οι εργασίες, τις οποίες χαρακτήρισε πολύ σημαντικές «για να ριζώσουν οι νέες γενιές σε αυτά τα χώματα». 

Υποστήριξε ότι η πρώτη πράξη του Σουλτάνου Σελίμ Β’ μετά την ολοκλήρωση της κατάκτησης της Κύπρου την 1η Αυγούστου 1571 ήταν η σύσταση της διοίκησης των ιδρυμάτων (ΕΒΚΑΦ) και ισχυρίστηκε ότι «τοποθετήθηκε η σφραγίδα του Σουλτάνου Σελίμ Χαν για να ριζώσουμε και να υπάρχουμε σε αυτά τα χώματα».

Φιλελεύθερος