Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντένκοφ, πέρασε τη θητεία του προσπαθώντας να διώξει τους Ρώσους και δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Μόσχα θα διπλασιάσει τις προσπάθειές της να ανακτήσει την επιρροή της τώρα που η κυβέρνησή του κατέρρευσε.

Όλα για την… ενέργεια

Ο Ντένκοφ, ο οποίος παραιτήθηκε την Τρίτη, δήλωσε στο Politico ότι η φιλοδυτική και φιλοουκρανική κυβέρνησή του κατάφερε να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία, απέλασε περισσότερους από 80 μυστικούς πράκτορες που παρίσταναν τους διπλωμάτες και εισήγαγε ένα πρόγραμμα ελέγχου των γεγονότων για τα εθνικά μέσα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης.

Θύμα εσωτερικής διαμάχης

Αλλά η κυβέρνηση συνασπισμού του έπεσε θύμα εσωτερικής διαμάχης και η επακόλουθη αστάθεια είναι πιθανό να παίξει στα χέρια μιας ομάδας Βούλγαρων πολιτικών και αξιωματούχων που έχουν αποδειχθεί εδώ και καιρό «ευάλωτοι» στο Κρεμλίνο.

«Είδαμε τη ρωσική επιρροή όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δεν εξαφανίστηκε», δήλωσε ο Ντένκοφ.

«Φυσικά, [έγινε] πολύ έντονη τα τελευταία δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου. Η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακτήσει την ισχυρή επιρροή της στη Βουλγαρία».

Η πρώην επίτροπος καινοτομίας της ΕΕ και αναπληρώτρια πρωθυπουργός, Mariya Gabriel, η οποία εκπροσωπεί το κεντροδεξιό κόμμα GERB, είχε προταθεί για τη θέση του Ντένκοφ.

Έκτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια

Η χώρα οδεύει προς την έκτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια στις 9 Ιουνίου, περίπου την ίδια ώρα με τις ευρωεκλογές.

Οι μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις της Βουλγαρίας είχαν σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή πορείας από τον πρωθυπουργό του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική της χώρας από το 2009 έως το 2021.

Ο Μπορίσοφ ήταν δεξιοτέχνης στο να «ακροβατεί» στο τεντωμένο σχοινί μεταξύ της πίστης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ από τη μία πλευρά, διατηρώντας παράλληλα φιλικές σχέσεις με τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν από την άλλη, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, χάκερ διέρρευσαν έγγραφα που έδειχναν πώς το Κρεμλίνο είχε παρακάμψει τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων στη Βουλγαρία για να επεκτείνει τον αγωγό φυσικού αερίου Turkstream, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, ώστε να παρέχει ρωσικό φυσικό αέριο στη Σερβία και την Ουγγαρία.

Το hack-and-leak έδειξε ότι η κατασκευή του αγωγού είχε προσυμφωνηθεί επί κυβέρνησης Μπορίσοφ και ότι όλες οι μετέπειτα διαδικασίες ήταν απλώς pro forma, με επίσημο οδικό χάρτη του έργου που βρέθηκε στα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Ρώσου πολιτικού Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ.

Όταν πιέστηκε για τον οδικό χάρτη από Βούλγαρους δημοσιογράφους, ο Μπορίσοφ ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία γνώση για αυτόν.

Σε κάθε περίπτωση, υπό την ηγεσία του PP-DB η Βουλγαρία πέρασε από τη σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια στη σχετική ανεξαρτησία.

Η ηγεσία επέλεξε μια αμερικανική εταιρεία για να παρέχει τα καύσιμα για το πυρηνικό της εργοστάσιο στο Κοζλοντούι και κατήργησε την εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ για την είσοδο ρωσικού πετρελαίου στη χώρα έξι μήνες νωρίτερα.

Η χώρα δεν θα αλλάξει τη φιλοουκρανική της γραμμή, τόνισε ο Ντενκώφ.

Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022, παρέχοντας τεχνική βοήθεια και πυρομαχικά σοβιετικού τύπου, παρά τις προσπάθειες των φιλορωσικών δυνάμεων στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ρούμεν Ράντεφ, να την εμποδίσουν.

Στην πραγματικότητα, η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ ήταν το πιο θετικό γεγονός στην πρόσφατη ιστορία της Βουλγαρίας.

Ναυτεμπορική